SB UN-a blokirao prijedlog Rusije

Savjet bezbjednosti UN-a blokirao je prijedlog Rusije da večeras razmatra incident.

Svijet 26.11.2018 | 18:26
SB UN-a blokirao prijedlog Rusije
Naime, protiv ubacivanja ovog pitanja u dnevni red glasalo je sedam članica, četiri su bile uzdržane, izjavio je predstavnik Kine, koji ujedno i predsjedava Savjetom bezbjednosti ovog mjeseca.

Naime, pred glasanjem u Savjetu bezbjednosti stalna predstavnica SAD Niki Hejli je rekla da Amerika, Holandija, Poljska, Švedska i Velika Britanija ne žele da razmatraju to pitanje jer "kategorički podržavaju suverenitet i teritorijalni intergritet Ukrajine u skladu sa njenim međunarodno priznatiim granicama, kao i teritorijalnim vodama".

"Izražavamo duboku zabrinutost zbog incidenta koji se dogodio i koji predstavlja kršenje međunarodnog prava", rekla je ona ocijenivši da su SAD i njeni saveznici spremni da razgovaraju o temi ruske provokacije ukoliko se postavka pitanja tako i uokviri.

Prethodno je zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri Savjetu bezbjednosti UN Dmitrij Poljanski izjavio da je Rusija zatražila hitnu sjednicu na kojoj će biti razmatrano pitanje "Podrška međunarodnom miru i bezbjednosti".

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

hm

26.11.2018 21:52

Ovi iz Nato spominju medjunarodno pravo samo kad se tice nesto njihovih clanica, za druge ne vazi

ODGOVORITE
Name

Oooho

26.11.2018 22:50

Pravo je izresetati brodove u medjunarodnim vodama kad ti dodje ceif.