ITA: Remi u derbiju Đenove, ali svi su pobjednici!

Fantastična igra, prekrasne koreografije navijača oba tima i dva gola, oblježili su 71. đenovski "Derbi dela Lanterna" u Seriji A, prvi od avgustovske tragedije i rušenja mosta u Đenovi, u kojem su stradale 43 osobe.  Naelektrisani derbi Lanterne, Kvaljarela i Pjontek pokazali njuh, ali je golman bio prva faca! Lazović starter u Đenovi.

Fudbal 26.11.2018 | 10:15
ITA: Remi u derbiju Đenove, ali svi su pobjednici!
Đenovski derbi "Derbi dela Lanterna", 71. u Seriji A, okončan je remijem 1:1 (1:1), ali ono što su prikazali igrači Đenove i Sampdorije, te navijači oba tima na tribinama, zaslužuje najvišu ocjenu i slobodno se reći da su danas svi pobjednici.

Posebno zbog toga što je ovo bio prvi duel gradskih rivala od velike tragedije u avgustu koja je zadesila Đenovu, kada su u rušenju mosta stradale 43 osobe.

Utakmica je stoga imala emotivan početak, ali i sjajne koreografije na obje tribine gdje su smještene najvatrenije pristalice ova dva kluba.

Tokom svih 90 minuta viđen je sjajan tempo, mnogo trčanja i prilika, a na kraju remijem ipak mogu biti zadovoljniji gosti, koji su na golu imali sjajnog Emila Audera.

Iskusni "lisac" Fabio Kvaljarela pogotkom u 8. minutu otvorio je derbi, što je izazvalo erupciju oduševljena na tribini na kojoj su bili smješteni navijači Sampe.

Vođstvo gostiju potrajalo je samo desetak minuta.

Odbrana Sampdorije je zaspala, Kšištof Pjontek je odlično prošao, a golmanu Auderu nije preostalo ništa drugo nego da ga sruši.

Poljak je bio siguran sa "kreča" i postigao 10. gol ove sezone, čime se ponovo izdvojio na prvom mjestu liste strijelaca, ispred Kristijana Ronalda koji ima devet.

Golman Sampe iskupio se za skrivljeni jedanaesterac u finišu prvog dijela sa dvije sjajne intervencije. Prvo je odbranio šut Romula, a zatim i Pjonteka.

Sličan ritam viđen je u nastavku, a ponovo je briljirao sjajni Audero na golu gostiju, pa je ostalo 1:1, iako su domaći bili bliže pobjedi.

Darko Lazović odigrao je izuzetno dobar meč, bio je rastrčan, proigravao saigrače, a imao je i nekoliko veoma kvalitenih pokušaja da ugrozi gol protivnika. Ipak, 20 minuta prije kraja morao je van terena zbog povrede.

Derbi dela Lanterna je jedan od najbučnijih u Italiji. Rivalitet klubova iz Đenove je veliki, a atmosfera uvek sjajna na Marasiju. Fudbal neretko nije za sladokusce, ali drame i tenzije nikada ne nedostaje.

Tako je bilo i večeras u okršaju Đenove i Sampdorije. Završeno je bez pobednika (1:1), ali daleko od toga da je bilo dosadno. Štaviše, utakmica je bila naelektrisana svih 90 minuta, igrači su nabili žestok tempo i dali sve od sebe za pobedu.

Oba tima su dočekala derbi u jako lošoj formi i sa serijama od po tru uzastopna pobeda, tako da je međusobni okršaj bio najbolja šansa da nađu lek i da im navijači sve oproste. Ogvako, ni jedni, ni drugi sa bodom nisu popravili mnogo situaciju, ali makar neće biti poražena strana koja nećeizlaziti u grad narednih nekoliko dana.

A počelo je spektakularno! Uz sjajne koreografije na obe tribine i buku sa svih strana, igrači su od prvog minuta vodili bespoštednu borbu. Prva je skočila Sampdorijina tribina.

Stari lisac Fabio Kvaljarela je ostao na petercu i udarcem glavom u padu krunisao sjajan centaršut Ramireza!

Međutim, radost Dorijana nije trajala ni deset minuta. Toliko je bilo potrebno poljskoj senzaciji KšištofuPjonteku da opet proradi i da prekine post koji je trajao mesec i po dana posle one strašne serije. Pogrešilo je Sampdorijino čudo od štopera Joakim Anderson koji se pominje kao želja najvećih klubova. Poljak je izašao sam na golmana Audera, predriblao ga i iznudio penal. A sa bele tačke je bio neumoljiv...

Međutim, to je bilo sve od golova. Išla su oba tima na pobedu do kraja, ali se mreže nisu tresle. Apsolutni junak u preostalih 70 minuta je bio Sampdorijin golman Audero koji se sa tri strašne odbrane debelo iskupio za onaj skrivljeni penal.  Na čudesan način je zaustavio čiste golove posle udaraca Romula, Pjonteka i Kuamea.

Starter i timu Đenove je bio Darko Lazović, ostavio prilično dobar utisak, a zamenjen je u 70. minutu zbog umora.

SERIJA A - 13. KOLO:

Parma - Sasuolo 2:1 (2:1)
/Žervinjo 6, Alveš 25 - Babakar 33 pen/

Bolonja - Fiorentina 0:0

Empoli - Atalanta 3:2 (1:2)
/La Gumina 42, Masijelo 77 autogol, Silvestre 90+2 - Frojler 33, Hatebur 40/

Napoli - Kjevo 0:0

Lacio - Milan 1:1 (0:0)
/Korea 90+4 - Kesi 78/

Đenova - Sampdorija 1:1 (1:1)
/Pjontek 17 pen - Kvaljarela 8/

U ponedjeljak:

Kaljari - Torino (20.30)

Odigrano u subotu:

Udineze - Roma 1:0 (0:0)
/De Pol 54/

Juventus - SPAL 2:0 (1:0)
/Ronaldo 29, Mandžukić 60/

Inter - Frozinone 3:0 (1:0)
/Balde 10, 82, Martinez 57/

TABELA: Juventus 37, Napoli 29, Inter 28, Lacio 23, Milan 22, Parma 20, Roma 19, Sasuolo 19, Atalanta 18, Fiorentina 18, Torino (-1) 17, Sampdorija 16, Đenova 15, Kaljari (-1) 14, SPAL 13, Udineze 12, Empoli 12, Bolonja 11, Frozinone 7, Kjevo 1*.

*NAPOMENA Italijanska federacija kaznila je Kjevo oduzimanjem tri boda.

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar