Proizvodi „Dolče i Gabana“ povučeni sa kineskih sajtova

Proizvodi poznatog italijanskog brenda „Dolče i Gabana“ povučeni su sa glavnih kineskih prodajnih sajtova zbog kontroverzne reklamne kampanje tog brenda.

Zabava 24.11.2018 | 11:48
Proizvodi „Dolče i Gabana“ povučeni sa kineskih sajtova
Italijanski modni gigant „Dolče i Gabana“ objavio je video-snimak na kojem se Azijatkinja trudi da jede pastu i picu štapićima.
Ova reklamna kampanja optužena je za izrugivanje kineske kulture i za promociju neprijatnih stereotipa.

Tim video-snimkom „Dolče i Gabana“ rizikuju da izgube jedno od najvećih luksuznih tržišta za prodaju robe, piše Bi-Bi-Si i dodaje da su mnoge poznate ličnosti iz Kine pozvale na bojkot tog brenda.

Sve je počelo kada su Instagramom počele da se šire slike na kojima se nalaze uvredljivi komentari o kineskom narodu, a koje je pisao suosnivač brenda Stefano Gabana.

Čelnici „Dolče i Gabane“ izvinili su se zbog uvreda uz tvrdnju da je njihov profil na Instagramu bio hakovan.

Italijanska kompanija potom je objavila video-snimak u kojem se Gabana i njegovog poslovni partner Domenik Dolče izvinjavaju zbog objavljene reklame sa molbom da im bude oprošteno njihovo „nerazumevanje kineske kulture“.

Zbog velikih kritika kineske javnosti, italijanska firma je ranije ove nedelje otkazala modnu reviju u Šangaju, a već danas njeni proizvodi povučeni su sa glavnih kineskih sajtova za prodaju. 

Prema oceni stručnjaka za istraživanje tržišta, reklama je zbunila kineske potrošače. Takođe, pokazalo se da je prilikom izrade reklamne kampanje napravljena pogrešna procena da će potrošačima na kineskom tržištu reklama biti zabavna.

„Kupci u Kini žele brend koji ih poznaje i koji će učiniti da se osećaju važno“, zaključili su stručnjaci.



RTS
foto:interent

Komentari / 0

Ostavite komentar