Savjet za zaštitu ili za odmazdu!?

U Službenom glansiku i zvanično je objavljena odluka o formiranju Savjeta za zaštitu ustavnog poretka RS. Zagovornici ove ideje pravni osnov nalaze u Ustavu RS koji kaže da Predsjednik Republike, u skladu sa "Ustavom RS i Ustavom BiH i zakonom, obavlja poslove iz oblasti odbrane i bezbjednosti", i da može da "obrazuje savjetodavna tijela i stručne službe za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti". Članovi Savjeta su Siniša Karan, Sredoje Nović, Predrag Ćeranić, Srđan Rajčević i Draga Mastilović.

Republika Srpska 22.11.2018 | 19:32
Savjet za zaštitu ili za odmazdu!?
Dugo najavljivan, konačno forimiran. Savjet za zaštitu ustavnog poretka – novo je tijelo koje je dobila Republika Srpska. Zadatak Savjeta je da prati i razmatra stanje u oblasti zaštite ustavne pozicije i nadležnosti Srpske i njenih institucija.

Osim toga prepoznaje prijetnje po ustavni poredak i pruža predsjedniku Republike Srpske stručne savjete u pogledu otklanjanja tih prijetnji.

Predsjednici Željki Cvijanović stručne savjete će pružati pet osoba od kojih su neki članovi SNSD-a, a neki su bliski SNSD-u.

’’Sasvim normalno ako pogledate svugdje u svijet u postoje službe različite veličine i opremljenosti za tu vrstu posla. Ništa posebno, bez skrivenih priča.’, kaže Cvijanovićeva.

Forimiranje Savjeta za Milorada Dodika je opravdan potez zato što, kako kaže, Obavještajno-bezbjednosna agencija ne radi svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom.

’’Mi imao pravo da štitimo naš ustavni poredak. Svako onaj ko bude urušavao ustavni poredak RS biće praćen i o njemu će se provoditi niz mjera koje su u svakim država sasvim normalne  i pristojne’, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BIH Milorad Dodik.

Koje su to mjere, šta će članovi Savjeta shavatiti kao prijetnju i kako će definisati šta je to negativan uticaj na RS, ko će biti predmet opservacije – samo su neka pitanja na koja još niko od članova Savjeta nije objansio. Zato oni koji se ne slažu sa vladajućom politikom – novo tijelo vide kao Savjet za odmazdu.

’’Postavlja se pitanje svrhe i funkcije samog Savjeta ako znamo da imamo MUP i u okviru MUP-a nekoliko odjeljenja koja se bave zaštitom ustavnog poretka. Bojim se da će to biti obračun sa nesitomišljenicima ako vidimo da su članovi tog Savjeta članovi SNSD-a koji su u proteklom periodu djelovali ostrašćeno", izjavio je poslanik SDS u NS RS Davor Šešić.

Sve dok javnost ne dobije odgovor na pitanje da li će se bezbjednost RS čuvati primjenom nedemokratskih metoda i odstrelom političkih neistomišljenika – imamo pravo da sumnjamo da je vlast stvorila još jednu organizaciju za narušavanje prava građana i njihovo podređivanje vlasti – poručuju iz PDP-a.

’’Nezakonita odluka koja ima samo za cilj pokušaj plašenja politočkih neistomišljenika i stavlja se kao nadtijelo. Nas to ne čudi, to je nešto što je bilo jasno. Dodik i SNSD nastavljaju kampanju odmazde, osvete i tenzija i njima svojstvenih ratova.’’ – kaže predsjednik PDP Branislav Borenović.

Oni koji svakodnevno prate političku scenu mišljenja su da se radi o dobro osmišljenom formiranju papalelnih organa bezbjednosti za napad na postojeći ustavni poredak. 

’’Ustav je jasna stvar i služi da zaštiti građane od sistema i tako se mjeri uspješnost jednog Ustava. Kod nas je suprotno, kod nas se Ustav predstavlja kao nešto što treba da zaštiti sistem od naroda i tu jedinu svrhu vidim formiranja ovog tijela. Milorad Dodik želi da pod potpunu kontrolu stavi sve segmente jednog  društva i sitema i ide u jednom pravcu koji nikom nije donio dobro. U istoriji društva se nikad nije pojavio ko je mogao kontrolisati svoje okruženje do te mjere da sam može kontrolisati sve’’, rekao je urednik portala BUKA Aleksandar Trifunović.

Da li je cilj apsolutna kontrola ili stvarna analiza informacija od značaja za bezbjednost RS – pitanja su na koja danas nismo dobili odgovore od članova Savjeta.

Na telefonske pozive nisu odgovarali. U Savjetu su ljudi koji često govore o obojenim revolucijama, od kojih se nikada nijedna nije desila i radi se o ljudima iz bivših bezbjednosnih struktura, a oni su navikli da štite sistem, uglvanom na način da odgovaraju jednom vođi i jednoj partiji. 



BN TV

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

Ratko

22.11.2018 18:39

Pa oni su i do sad radili, bolje neka ih ozvanice, par miliona gore dole za troskove bar ce biti uredno provedeno kroz knjige, a trebat ce nam, mislim knjige.

ODGOVORITE
Name

Budući agent

22.11.2018 19:05

Za instruktote budućih agenata obavezno uzeti stare Titove udbaše da obuče ove mlade, jerbo će odmah početi krasti i ubijati šefove ako ih neko potplati. Svašta treba očekivati u ovoj jebenoj RS.

Name

BOZE PRAVDE

22.11.2018 19:56

Ove mesetarije samo ce biti po ledzima onih koji neljube voljenog vodzu a posebno za Srbe ovima drugima mogu samo popusti pravirti drzavu na ovaj nacin znaci samo postepeno nestajanje entiteta htjeli mi to ili ne dolazi gradzanska drzava a vjera i nacija je idividualna stvar pojedinaca,to nam je sudbina

Name

Kole

23.11.2018 05:37

Malo pretresti ove što misle da ne SviĆE.

Name

razumio

23.11.2018 06:43

Radi seo savjetu za prikrivanje krominala vladajuce oligarhije koja ima mafijasku strukturu. Druga zadaca je spijuniranje i uklanjanje "nepodobnih", citaj onih iz crne knjige SNSD-a. Strasno!

Name

O braco stranci

23.11.2018 08:19

Poslije 20 i kusur godina uvodjenja demokratije od strane pametnjakovica iz stranih ambasada mi smo dogurali do staljinizma.Ovo je cirkus zemlja.

Name

Re

23.11.2018 16:17

Ovo je prava stvari odavno je to trebalo al i sad nije jasno odmah krenuti SA hapsenjima onih koji cetiri godine radise protiv RS i srbskom naroda u sarajevu lajo je podnijet tuzbu za zlocinackog djelovanje i udruzivanja SA neprijatelem RS

Name

Karan

22.11.2018 18:42

Sad pazite šta komentarišete.

ODGOVORITE
Name

njuškalo

22.11.2018 19:11

Karan Siniša je veliki njuškalo, ko li ih odabra, rođeni za njuškala.

Name

055

22.11.2018 19:54

Odabrao ih Sredoje Nović i Slavica Krstović

Name

titov udbaš

22.11.2018 18:48

Ovome savjetu treba agenata, njuškala, šefova resora... pa narode pazite šta i gde pričate, zidovi dobijaju uši.

ODGOVORITE
Name

re titov udbaš

23.11.2018 00:58

To je detektivska agencija Bond iz Banje luke u vlasništvu Srete Aničića.Nema nikakvo odobrenje za rad u MUPu

Name

MAKARIJEV

23.11.2018 05:31

Koliko je ovo bolesno i opasno želim podjeliti lično sa građanima.Davnih sedamdesetih kao dvadesetogodišnjak sa prijateljima sam pričao o posljedicama prevremenog poroda na formiranje ličnosti.Nedovoljno oprezan naveo sam primjer predsjednika Egipta, Nasera.Ne lezi vraže za 24 časa optužen sam za skrnavljenje Nesvrstane politike i njenih osnivača a samim tim i lik i djelo najvećeg sina našeg Naroda. Ni slutio da u toj grupi bio saradnik Službe koji me revnosno prijavio tamo gdje treba.Spasio me stariji crnogorac sa solidnom pozicijom rečenicom:" drugovi pa on još nema ni 20 godina a novine čita otpozadi i eventualno naslove." To otpozadi je sportska strana. Tako sam spašen zatvora ali sam ostao obilježen kao neko ko dobija dosije -opasan za ustavni poredak SFRJ-.Elem evo uloge Savjeta. Prijatelj iz Beograda mi reče da u Beogradu imaju drugu polovinu ovog Tijela: T.Kovač; D.Andan;Lj.Ećim;S.Tripković i M.Marić.Ja prešao prepreku ali godinu kasnije sapleli se dvoica kolega koji su ispričali zabranjeni vic.Nije slučajno u pozadini ovog predlagača sa nivoa BIH stajao pisac -novinar savjetnik S.Simić, veliki poznavaoc i pisac biografije J.B.Tita.Razmislite i kompletirajte sliku o ovom nedonoščetu. Opasno je njegovo odrastanje i njegov prst.U mene je već uperen.

Name

Cale!

22.11.2018 18:49

Ova drzava je raj za politicare,poziciju I opoziciju,a pakao za obicne ljude!

ODGOVORITE
Name

Janko

22.11.2018 20:07

Najbolji komentar, upravo je tako. Svi na pozicijama dobro žive, redov ne i dobre plate, razne beneficije,... Za to vrijeme narod sve siromašniji, životi obesmisleni, budućnost neizvjesna, bolje reći jadna, nikakva. Omladina odlazi, a ovo će biti za koju godinu geto staraca, koji se smrti više neće bojati...

Name

kuku nama sa nama

22.11.2018 21:27

U pravu ste,Janko i Cale,ali državu ne čine,barem ne stabilnu i dugoročnu,a pogotovo voljenu,političari i razni "kosovci",nego narod..kad je narod jadan i ubijen u pojam,to je "lična karta" države..Ovdje je na sceni scenario što većeg"pražnjenja" BiH,kako bi se ovaj prostor naselio migrantima,a onda slijedi ulaganje bogatih šeika i ovo postaje raj na zemlji..Za sada glupo,ali vrlo realno,jer ovo nije bio prostor koji su vojske zaobilazile,nego osvajale,a fala Bogu resursa još ima.Ovo će biti svojevrsni karantin za sve ove koji idu iz svojih zemalja,a u cilju da bi bili pod kontrolom Evrope.Da je Svjetu stalo da se zaustavi iseljavanje,nebi davali pogodnosti za bjeg na Zapad,a ove garave zaustavljali.

Name

ćera

22.11.2018 18:54

Sad će Ćeranić, inače njuškalo, uposliti svršene svoje studente u partijske SNSD agente.

ODGOVORITE
Name

Obračun sa

22.11.2018 18:57

Ovo je najava za uvođenje novih zakona nemojte se iznenaditi možda prvo protiv tv kuća,portala,novinara,blogera,sajtova koji se demokratski i slobodno izražavaju.Vjerovatno bi ovaj udbaški savjet predlagao zakone narodnoj skupštini koja bi to većinom usvajala.Tako bi bila stvorena zakonska mogućnost da se izriču velike novčane kazne za tv kuće,portale i za one koji slobodno i demokratski komentarišu vlast i državne funkcionere.Kao što je rekao Borenović potpuno nezakonito formirana institucija i objavljena u Službenom glasniku

ODGOVORITE
Name

Za Obračun

22.11.2018 22:13

Ukoliko bude tako kao što pišete, to bi bila totalna cenzura, ne samo za napisano, izrečeno, nego i za neiskazanu misao. Pod ovim podrazumijevam eventualna lažna potkazivanja, u šta ne treba sumnjati, gledajući zbivanja na političkoj sceni. Ovo je dodatni okidač, da narod još masovnije, u narednoj godini, bježi vani. Uostalom, kad se sve sabere, za očekivati je svašta, pa i najružnije, po narod najponiznije scenarije...

Name

Mi Sami

22.11.2018 18:58

Ja se sjecam da smo mi,kao bivsi specijalci VRS 98-e ili 99 bili rasporedjeni u neki obavjestajni centar.Pa nas je SFOR rasformirao,zabranio...neka cuda su se desila...kako se sad ovima mracnim silama koje su ostale iz Titovog vremena tolerise njihovo zaglupljivanje naroda??Oni i ne sluze da site RS.Vec da smisljaju price kojima sludjuju i plase jadne ljude.

ODGOVORITE
Name

dusanculi

22.11.2018 18:59

Parabezbjednosni organ koji će nadzirati bilo kakvu kritičku misao a operativno tijelo za progon će mu biti smeće od RTRS-a gdje će se ti "bezbjednosno opasni" po ustavni poredak biti redovno medijski "opservirani" s ciljem ljudske, a ako su u politici i političke diskreditacije. Svako ko misli suprotno, a vidi sastav tog Savjeta, neka posjeti porodičnog ljekara i zatraži pomoć.

ODGOVORITE
Name

miky

22.11.2018 19:08

savjet za sviranje qrcu

ODGOVORITE
Name

ISTINA

22.11.2018 19:17

ONI VISE NE ZNAJU STA RADE OD SEBE, KAO DA SU SE POGUBILI, KAO DA SU U NAKOM STRAHU, KAOVDA NAM JE NEKO OBJAVIO RAT. TO JE SVE PRITISAK, PRITISAK PALE PRIRODE. SA CIME CE OVI LJUDI PRED BOGA?

ODGOVORITE
Name

XXL

22.11.2018 19:38

TRI KARTE ZA HOLIVUD....UDRI GAZI MOJA POLICIJO.XAXXAXA

Name

Jasno

22.11.2018 19:23

Na celu sa Sredojem Novicem,Ceranicem i drugim pripadnicima bivseg DB-a. Njihov metod rada je bio da u selu nadju najvece mufljuze i na osnovu njihovih zapazanja pisu izvjestaje,ugkavnom u to vrijeme protiv Srba,e obzirom da je ponovo jedniosrtijski sistem,a isti ljudi ponovo su Srbi meta jer njihovi izvjestaji direkfno idu predsjedniku,a znami ko je predsjednik,kojeg roda i Srbe naziva "oni".

ODGOVORITE
Name

Hvala Dodiku

22.11.2018 19:29

Sto je odabrao najnesposobnije osobe u RS. Ovo majka ne moze voljeti a ne narod a nemaju ni IQ da kontrolisu situaciju. Oni ce mu doci glave. Idiot do idiota.

ODGOVORITE
Name

Peđa

22.11.2018 19:33

Čubrilović je već nekoliko puta prekršio Ustav kao Predsjednik NS. Eto prilike Savjetu da se pokaže na djelu.

ODGOVORITE
Name

realno

22.11.2018 20:19

Cubra se toliko nakrao da je izjavio da se slaze sa ciljevima DNS-a. To da li se slaze ili ne ne igra nikakvu ulogu, a pogotovo to kako se obogatio. I jedno i drugo su dokazi da pravne drzave u BiH za dugo nece biti.

Name

Hmm.

22.11.2018 19:47

Sve su to dogovorili i pozicija i opozicija i udri po narodu... Čuj, sad ja ovdje rođen, moj djed, pradjed i sad zive moja djeca i nađe sd neka šuša po svom da me procjenjuje a ko gaeantuje tome što nas posmatra ko je on?? Čiji je plaćenik..

ODGOVORITE
Name

Milos

22.11.2018 19:48

Kakav kadar..

ODGOVORITE
Name

Luu

22.11.2018 19:54

Postoji ustav BiH u kojemu je precizirano, tko sto i gdje smije i kako nekoga pratiti. Ovo je paraorganizacija koja sluzi samo vlasti i nikome drugom, isto kao i rezervni dio policije i kojekakve druge organizacije koje su izmisljene zadnjih godina. Izgleda da ce nas ovaj put Dodik uvesti u rat, samo se bojim da poslije njega vise nece biti RSa.

ODGOVORITE
Name

Dusan Kovacevic

22.11.2018 19:55

Ovde narod misli da je ,,Balkanski Spijun,,komedija a ustvari to je jedan ozbiljan,surov film.Sada cemo ga osjetiti na svojoj kozi.

ODGOVORITE
Name

Hanište

22.11.2018 19:56

Ovo se sve pravi iz jednog razloga,a to je da se sačuvaju opljačkane milijarde.Ovim idiotima samo je keš svetinja,pod lažnim jedinstvom i srbovanjem.

ODGOVORITE
Name

Miholjače Gacko

22.11.2018 20:46

Draga Mastilović.????????????????????Pa ljudi jeli to moguće.???????????

ODGOVORITE
Name

За Вукоту

22.11.2018 21:32

Страх и неспособност актуелног врха брине Додика који неће имати више никакве ингеренције у Републици Српској па користи механизме да обезбеди исте.Ја се не слажем са том новом институцијом,потомак сам Срба ликвидираних 1941, дала немерљив допринос стварању Републике,унука нема другог деду јер још није нађен на Возући,па зар мене треба за изговорену ријеч казнити или обесхрабрити унуку да живи овдје.

Name

Galeb

22.11.2018 23:25

Toje Banda milokrada za zastitu kriminalaca i kriminala pa narode ili ce oni vas hapsiti ili cete vi njih pa izaberite

ODGOVORITE
Name

Bojan

23.11.2018 05:17

Otkud Mastilović u ovom udbaškom društvu.Pa Ćeranić se javno hvalio da je radio na hapšenju haških optuženika

ODGOVORITE