Jedinstvenija Evropa uz...

Francuski predsjednik Emanuel Makron danas je pozvao da Njemačka i Francuska ulože veće napore kao saveznici u nastojanju da predvode jedinstveniju Evropu, uključujući prevazilaženje skepticizma o pitanjima kao što su evrozona i budžet.

Svijet 18.11.2018 | 18:42
Jedinstvenija Evropa uz...
U govoru u donjem domu njemačkog parlamenta povodom odavanja pošte žrtvama rata, Makron je kazao da je najveća odgovornost na Francuskoj i Njemačkoj da okupe snage koje su za EU.

Makron je dodao da ove dvije zemlje moraju dijeliti proces donošenja odluka i vođenja politike o spoljnim pitanjima, migraciji i razvoju, povećanju budzeta i izgradnji zajedničke strategije odbrane, javio je Rojters.

On je pozvao i da se preduzmu konkretni koraci povodom porasta anti-imigrantskih, nacionalističkih partija koje jačaju u nekoliko zemalja članica.

Makron, koji se kasnije sastao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, u svom govoru napomenuo je da se svijet nalazi na "raskrsnici", pri čemu su nacionalistički pokreti koji "nemaju pamćenje" suprotstavljeni modernim i progresivnim snagama.

"Evropa, i unutar nje savez Francuske i Njemačke, imaju obavezu da ne dozvole da svijet sklizne u haos", zaključio je Makron.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar