Od nove vlade samo konkretno

Protesti pacijenata, nezadovoljni medicinski radnici, povećanja plata i penzija, poštovanje memoranduma za rasterećenje privrede i ugovora, izmjene zakonskih rješenja i – svakako broj jedan – odlazak mladih. Sve su to obaveze buduće Vlade Srpske.

Republika Srpska 18.11.2018 | 19:34
Od nove vlade samo konkretno
Budilnik za rad sve izvjesnijem predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću već je počeo da zvoni, a dok se dijele fotelje analitičari i građani čekuju konkretna rješenja.

"Neophodne su mjere za sprečavanje odlaska ljudi. Ali ne samo one deklarativne i da se predstavnici vlasti ne pravdaju da je to trend u regionu", rekla je ekonomski analitičar Jelena Trivić.

Poslodavci i sindikalci su pripremili drugačije zahtjeve, ali sa istim ciljem, unapređenje položaja radnika i povećanje radnih mjesta.

"Radna grupa već je počela s radom. Napravljena je pauza zbog svih ovih izbora i promjene u vlasti i ministarstvima. Mi očekujemo da se na dnevni red odmah stavi pitanje izmjena i dopuna Zakona o radu", poručio je generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković.

"Naš glavni cilj jeste povećanje radnih mjesta i plata rasterećenjem privrede", kaže Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Svoje zahtjeve imaju i studenti Univerziteta u Banjaluci. Problem nezavršenih i neuseljivih studenstkih domova nije jedini.

"Mi imamo predavanja na 10 lokacija. Vrijeme je da se konačno riješi pitanje zgrade Medicinskog fakulteta u Banjaluci", kaže Marijana Maksimović, student farmacije u Banjaluci. 

"Hoćemo konkretna rješenja za nas koji studiramo ovdje i koji hoćemo da ostanemo ovdje", poručuje Ivan Begić, student građevinarstva u Banjaluci.

Stariji građani Republike Srpske pamte vremena reda i discipline. Poručuju da je dosta bilo politike, te da se na dnevni red konačno moraju staviti građani i njihove potrebe.

Različite grupacije društva saglasne su u jednom, a to je da je prioritet različitim mjerama spriječiti odlazak mladih.

Željka Cvijanović, bivši predsjednik Vlade Republike Srpske, ako je suditi prema njenim dosadašnjim izjavama, zadovoljna je funkcionisanjem izvršne vlasti u prethodnim godinama. Spremila je budžet za narednu godinu, a sva ovlaćtenja je predala potpredsjedniku Vlade, Srebrenki Golić.



(BN televizija)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

pop

18.11.2018 19:58

Od nove vlade ocekujem da ubrzaju dobivanje Njemacke vize.da se sto prije iselimo i ostavimo lopove i papke da zive u blagostanju

ODGOVORITE
Name

!!!! N

18.11.2018 20:07

Takkkooo jeeeee!!! Svi bijeziomo iz tajkunske Republike, neka u njoj ostanu samo "lesinari" koji je unistavaju!!!

Name

Omladinac_RS

18.11.2018 20:56

Za republik spremni!

Name

Policajac RS

19.11.2018 05:18

Takođe čekam vizu i pravac Deutschland

Name

А

18.11.2018 20:08

Од нове Владе нема вајде

ODGOVORITE
Name

mrak sviće

18.11.2018 21:55

Nova vlada je ista kao i prethodne sve vlade u RS jer njom će dirigovati kao i do sada diktator po starom receptu.

ODGOVORITE
Name

Austria

19.11.2018 05:19

Sta ocekujete stace vam dati kad rasprodaju drzavu i sav kapital stavlja mliokrad i preosvestena biserka dabi imali plate krede od mmf nema

ODGOVORITE
Name

Krajnje je vrijeme

19.11.2018 06:25

Da se korupcija definitivno ozvaniči kao legalan i legitiman oblik privređivanja. Pljačka da se nastavi bez zastoja.

ODGOVORITE