Zlatanova poruka Švedskoj: Da se prezivam Anderson...!

Najbolji igrač u istoriji svoje zemlje bez dlake na jeziku govorio o rasizmu u državi koju je, kako kaže, "stavio na fudbalsku mapu".

Fudbal 21.11.2018 | 22:00
Zlatanova poruka Švedskoj: Da se prezivam Anderson...!
Iako je fudbalska reprezentacija Švedske i pre njega imala značajne rezultate, poput osvajanja drugog mesta na svetu 1958. ili plasmana u polufinale Mundijala 1994. i Evropskog prvenstva 1992, novija istorija najpopularnijeg sporta u toj zemlji ipak počinje od Zlatana Ibrahimovića (37).

Iako sa nacionalnim timom nije podizao najznačajnije trofeje, pominjanje švedskog fudbala praktično od početka 21. veka podrazumeva na prvom mestu priču o "Ibrakadabri", koji trenutno igra u Americi, gde je u svojoj debitantskoj sezoni postigao 22 gola na 28 utakmica.

Kada "u završnici" velike karijere pogleda na sve što je ostvario i prošao, Ibrahimović na pomen svoje zemlje ipak oseća i gorčinu u ustima. U iskrenom javnom obraćanju, on je sa dosta žuči pričao o tome koliko je njegov put bio teži od staze kojim su prošli njegovi saigrači iz Malmea i reprezentacije, kao i o tome kako je generalno (ne)prihvaćen u državi koju zove svojom.

On je u dahu govorio o nejednakim šansama i rasizmu u Švedskoj.

"Prilike koje se pružaju Svensonu i Andersonu se ne pružaju i Ibrahimoviću. On ih ne dobija, kao ni bilo ko sa sličnom 'pozadinom'", rekao je Zlatan na početku.

"Takve šanse ja nisam imao. Te šanse sam stvarao. To sam uradio sam. Niko mi ih nije poklonio", dodao je.

Ibrahimović je objasnio da se sa teškoćama zbog porekla sreo već od početka karijere.

"Da uđem u prvi tim Malmea? Nemoguće. Imali smo Osmanovskog u ekipi samo zato što je igrao za reprezentaciju. U suprotnom ne bi bilo šanse. Da uđem u reprezentaciju? Nema šanse. Ta vrata sam ja otvorio".

Dok se polako "otvarao" u razgovoru, Ibrahimović je pričao u svom stilu - sve oštrije.

"Slobodno mogu da kažem da bih bio zaštićen da imam 'normalno' švedsko prezime. I u svetu i u njihovoj zemlji. Ko je prošao ono kroz šta sam ja prošao? Ne govorim ovde o tome da sam ja neko i nešto, niti govorim o svom egu... Recite mi, ko je nastupao bolje od mene? Nije tu stvar u onome 'O, ne, evo on opet priča, umišlja da je nešto, da je 'diva'' i slično. Ovo su činjenice. Ovo sam rekao kada sam počeo karijeru. Evo odgovora na sve kroz šta sam prošao". 

"Recite mi još jednog švedskog igrača koji je sve to postigao? Niko nije. Ko je nastupao za klubove za koje sam ja nastupao i ko je uradio ono što sam ja uradio? Niko. Zato govorim u svoje ime i znam o čemu pričam".

Govoreći o "švedskom ponosu", Ibrahimović je rekao da sve što govori priča uz dužno poštovanje svim švedskim fudbalerima.

"Stavio sam Švedsku na mapu kada je fudbal u pitanju. Nosio sam švedsku zastavu gde god da sam bio. Predstavljao sam Švedsku gde god da sam išao. Ko je drugi to uradio? Zašto u njihovim očima ja nisam taj barjaktar, samo zato što sam Ibrahimović?".

Zlatan je uočio i "rasizam" u svojoj zemlji, ali i završio porukom da će svi morati da se pomire sa novom realnošću, koju je on stvorio.

"U medijima postoji prikriven rasizam. Oni ne mogu da prihvate da sam Ibrahimović. A, ja? Ja uživam. Jer jesam Ibrahimović i jer jesam Šveđanin. I jesam 'novi Šveđanin'. Ja sam nova Švedska. Kraj diskusije", dodao je Zlatan Ibrahimović.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar