EL: Prvenac Budućnosti i rekord Evrolige!

Budućnost rekordom Evrolige do prve pobede u eliti! Košarkaši Budućnosti upisali su prvu pobedu u ovoj sezoni Evrolige savladavši Baskoniju sa 99:84, uz rekord Evrolige sa 21 pogođenom trojkom.  Podgoričani posle šest poraza upisali prvu evroligašku pobedu. Sjajan šut za tri poena! 

Košarka 15.11.2018 | 21:05
EL: Prvenac Budućnosti i rekord Evrolige!
Budućnost je na terenu sportske hale "Morača" bila potpuna suprotnost od onoga što smo gledali u prethodnim utakmicama u kojima su Podgoričani imali šest poraza.

Bolje su čuvali loptu i do kraja imali tek tri izgubljene, fantastično su šutirali trojke i vrlo rano na krilima Suada Šehovića počeli da stvaraju razliku.

Šengelija je držao Baskoniju u igri, pa je na isteku šestog minuta prve deonice bilo 14:14. Edvin Džekson i Erl Klark su se napadački priključili pa je Budućnost već do kraja prve četvrtine imala 26:18.

Danilo Nikolić trojkom donosi Budućnosti dvocifrenu prednost posle dva minuta igre u drugoj četvrtini, koju su posle manjeg pada u igri Podgoričani uspeli da sačuvaju do poluvremena.

Drugo poluvreme bilo je mala šuterska rapsodija, posebno u poslednja tri i po minuta kada je ulazila većina šuteva koje bi igrači Budućnosti uputili.

Tako su izabranici Aleksandra Džikića došli do prednosti od +15 na kraju treće četvrtine, a onda posle trojke Edvina Džeksona i do celih +19 pri rezultatu 81:62.

Baskonija je posle toga uspela malo da se konsoliduje, napravi seriju 7:0 i priđe, ali su Podgoričani bili borbeniji nego u nekim prethodnim mečevima.

Nikolić je trojkom presekao seriju španskog tima, Edvin Džekson do kraja nastavio da dominira do kraja i Budućnost je uspela da pobedi.

Načekali su se Podgoričani za prvu Evroligašku pobedu ove sezone, ali došla je na "velika vrata" - uz rekord Evrolige u broju pogođenih "trojki"!

Čak 21 put bili su precizni košarkaši Budućnosti u šutu za tri poena (dva puta više od dosadašnjeg rekorda), što im je donelo ubedljivu pobedu na domaćem terenu protiv Baskonije - 99:84.

Odličnih 61,8 odsto šutirali su Podgoričani "trojke" (21/34), a prednjačio je Edvin Džekson (6/9), koji je sa 24 poena bio najefikasniji igrač utakmice. Imao je i po četiri skoka i asistencije, uz jednu ukradenu loptu.

Erl Klark je ubacio 20 poena, Danilo Nikolić 18, Nikola Ivanović 11, Koti Klark 10...

Goste je predvodio Tornik Šengelija sa 16 poena, dva više od Šavona Šildsa i Daruna Hilijarda, a tri od Marselinja Uertasa, koji je imao osam asistencija i pet skokova.

Baskoniji je ovo bio peti poraz, a utisak će pokušati da popravi u narednom kolu protiv Milana u gostima, dok Budućnost ide u Rusiju na megdan Himkiju.

Džikić ostao, Budućnost konačno pobedila u Evroligi! Nedavna dešavanja u Podgorici očigledno su se pozitivno odrazila na šampiona Jadrana, pa je večeras u Morači pala Baskonija, uz 21 postignutu trojku, što je novi rekord Evrolige - 99:84.

Podgoričani su prvi put u ovoj sezoni odigrali potpuno zreo meč, a konačno su ključnu rolu u jednoj evroligaškoj utakmici odigrala strana pojačanja. Pre svih Edvin Džekson, koji je bio najefikasniji u svom najboljem meču u ovoj sezoni sa 24 postignuta poena, uz indeks korisnosti - 31.

Budućnost je dvocifrenu zalihu stekla još u drugoj četvrtini, ali je u finišu treće, pri rezultatu (75:59) prvi put bilo jasno da će gosti iz Vitorije izuzetno teško izbeći peti poraz u ovoj sezoni. Domaćin je prevagu napravio dobrom odbranom u većem delu utakmice, kao i pomenutim besprekornim šutom za tri poena (21/34), ali je pre svega drastično smanjen broj izgubljenih lopti i neiskorišćenih napada.

Džeksona je u stopu pratio i Erl Klark, koji je ubacio poen manje, uz četiri postignute trojke i pet skokova, a dvocifreni su bili i Danilo Nikolić (18 poena), Nikola Ivanović (11) i Koti Klark (10).

Baskonija je takođe imala petoricu dvocifrenih u svojim redovima, ali ne i klasičnog lidera, koji bi ostatak tima poveo ka eventualnoj pobedi. Tako je Šengelija ubacio 16, a Šilds i Lilard po 14 poena. Uertas je dao 13, a Poarije 10.

Budućnost u nedelju (19.00) dočekuje Partizan u derbiju ABA lige, a u sredu i petak je očekuju mečevi sa Himkijem i CSKA. Prvo u Podmoskovlju, a potom u Podgorici.

Micov i Nedović efikasni, a dali samo jedan koš za dva! Bili su na ivici košarkaši Armanija u Istanbulu, ali se nisu okliznuli... Srpski tandem među najboljima.

Vratili su se košarkaši Armanija na pobednički kolosek, a Darušafaka upisala i peti uzastopni poraz, iako je malo nedostajalo da bude drugačije.

Imali su gosti iz Italije prednost od početka utakmice (u nekoliko navrata i dvocifrenu, najviše +12), pa sve do poslednjih sekundi treće četvrtine, kada je Darušafaka povela 69:68. Bila je to najava za neizvesnu završnicu, bez obzira na to što je Armani u uvodnim minutima poslednje deonice opet uspeo da ode na +12 (83:71).

Uporni domaćini nisu se predavali, međutim, nekoliko nerezonskih napada u poslednja dva minuta sprečili su ih da dođu do tek druge pobede ove sezone u Evroligi, kao i mirna ruka Vladimira Micova. Na kraju:

Darušafaka - Armani 92:98 (19:26, 30:28, 20:14, 23:30).

Srpski tandem u redovima italijanskog predstavnika bio je odličan, među trojicom najefikasnijih igrača utakmice, iako su postigli samo jedan koš za dva poena! Učinio je to Micov u bukvalno poslednjim sekundama utakmice, kada je iz kontre lagano poentirao usamljen pod košem rivala. Bio je to njegov 20. poen (6/6 za jedan, 1/6 za dva, 4/6 za tri), uz tri asistencije, tri skoka i dve ukradene lopte.

Nedović je meč završio sa 17 poena (2/4 za jedan, 0/4 za dva, 5/8 za tri), uz jedan skok.

Efikasniji je bio samo njihov saigrač, Majk Džejms, koji je ubacio 21 poen, ali takođe uz očajan šut za dva - 1/10. Za tri je šutirao 4/8, a slobodna bacanja 7/8.

Darušafaku je predvodio Majkl Erik sa 16 poena, tri više od Reja Mekaluma.

Armaniju je ovo bila peta pobeda, tako da se probio na visoko četvrto mesto.

U narednom kolu "manekeni" će biti domaćini Baskoniji, dok Darušafaka kao gost igra gradski derbi sa Fenerbahčeom.

Armani je hit ove jeseni! Nedović i Micov otvorili rafalnu paljbu u Istanbulu! Italijani strašnim šutem za tri poena došli do nove pobede.

Ako su u prethodne dve sezone bili najveće razočaranje Evrolige, onda su na početku ove najveći hit!

Manekeni iz Milana su nastavili sa sjajnim igrama i zabeležili petu pobedu u prvih sedam kola. Nova žrtva Armanija je bila Darušafaka u Istanbulu. U fantastičnoj šuterskoj večeri, Armani je sasuo rafal trojki u koš turskog tima i pobedio 98:92.

Armani je šutirao trojke 18/32, a u većem delu meča je procenat bio iznad 60 odsto.

Italijani su vodili od prvog napada, sredinom druge četvrtine stigli do dvocifrene prednosti i izgledalo je da domaćem timu preti katastrofa. Majk Džejms je bio nezaustavljiv u prvom poluvremenu kada je ubacio čak 16 poena. Ipak, Darušafaka je uspela u drugom poluvremenu da se vrati u igru, sustigne i prestigne prednost Italijana. Ali, čim je Dačka povela sa poenom razlike, raspucali su se Micov i Džerlespa se Olimpija vratila na prednost od 12 poena prednosti.

Ni tu nije bio kraj. Uspela je Darušafaka još jednom da priđe na poen razlike dva minuta pre kraja, imala šut za vođstvo, ali se Armani odbranio. A potom je Bertans novom trojkom prelomio pitanje pobednika.  

Džejms je sa 21 poenom bio najefikasniji u pobedničkom timu, dok je Micov ubacio poen manje, ali je čak 12 dao u poslednjoj četvrtini. Micov je trojke šutirao 4/6, za dva poena imao 1/6, a sa linije penala 6/6. Imao je po tri skoka i asistencije uz dve ukradene lopte za 30 minuta na parketu. Nemanja Nedovićbio najbolji trojkaš. Srpski reprezentativac je pogodio pet od osam trojki, ali ga nije išlo za dva poena gde je imao 0/4. Ukupno je ubacio 17 poena za samo 15 minuta na parketu. U domaćem timu se istakaoMajkl Erik sa 16 poena.

EVROLIGA, 7. kolo:

Darušafaka - Armani 92:98
Budućnost - Baskonija 99:84
Olimpijakos - Fenerbahče 20.00
Real Madrid - Himki 21.00

petak

Efes - Panatinaikos 18.30
Žalgiris - Barselona 19.00
Bajern Minhen - CSKA 20.30
Gran Kanarija - Makabi 21.00

TABELA: Real Madrid 6-0, CSKA 6-0, Fenerbahče 5-1, Armani 5-2, Panatinaikos 4-2, Baraselona 4-2, Efes 4-2, Bajern 3-3, Žalgiris 3-3, Olimpijakos 3-3, Baskonija 2-5, Himki 1-5, Makabi 1-5, Gran Kanarija 1-5, Darušafaka 1-6, Budućnost 1-6.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar