Šta dugo sjedenje radi našem telu?

Dugo sedenje ima brojne negativne posledice na vaše telo. Fizička neaktivnost je četvrti najčešći uzrok smrtnosti u svetu, koja izazove čak 3,2 miliona smrtnih slučajeva godišnje.

Zdravlje 12.11.2018 | 15:44
Šta dugo sjedenje radi našem telu?
Povećava se broj „sedećih profesija“, a čak se i šoping preselio u fotelju. Prema poslednjim istraživanjima, svako od nas u proseku provede oko 7,7 sati dnevno u sedećem položaju! 

Evo najčešćih problema koje sedenje može uzrokovati: 

1. Bolovi u vratu 

Sedenje ispred kompjutera je veoma naporno za kičmu. Držanje glave pod uglom od 30 stepeni zahteva tri do četiri puta više naprezanja mišića nego kada je držite pod uglom od 90 stepeni, kažu stručnjaci. 

Rešenje: Pozicionirajte monitor kompjutera tako da vam je sredina ekrana u nivou sa bradom, zbog čega će vaš vrat biti u neutralnoj poziciji. Ako ne možete da pomerite monitor, postavite ga na postolje kako ne biste morali da spuštate glavu. 

2. Bolovi u donjem delu leđa 

Pogrbljeno sedenje za stolom u početku može da izazove manje bolove u leđima, a vremenom dolazi do jačih. Loše držanje dovodi do stezanja kičmenih diskova, što može da izazove trajne probleme. 

Rešenje: Ispravljanje lošeg držanja ne može da poništi posledice dana provedenog u sedećem položaju. Ono što možete da učinite kako biste ispravili leđa jeste da obavezno koristite tastaturu koja je fizički odvojena od kompjutera, kako se ne biste nadvijali nad njom. Tastaturu primaknite sebi, tako da vam laktovi stoje blizu tela, dok su zglobovi ispruženi. 

3. Bolovi u nogama 

Kada noge ne mogu da se ispruže ili pomeraju, mišići počinju da bole. Taj bol je na početku slabiji, ali vremenom postaje sve jači i češći. 

Rešenje: Pomerite stolicu tako da vam je udobnije nogama. Kada sedite, stopala treba da vam 

budu ravna sa podom, a kolena savijena i malo iznad ravni kukova. 

Za sva tri problema koje izaziva dugotrajno sedenje najbolje je da koristite topikalne analgetike u vidu krema koje u sebi sadrže ibuprofen, a ako su bolovi česti i prejaki, obavezno se javite lekaru. Uz adekvatni topikalni analgetik za momentalno ublažavanje bolova fizička aktivnost je apsolutno najbolja terapija za zdravlje mišićno-skeletnog sistema.

 B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar