Porodice traže maksimalne kazne

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branislav Vasiljević izjavio je uoči sutrašnjeg početka iznošenja završnih riječi odbrane komandanta takozvane Armije BiH Nasera Orića i njegovog saučesnika Sabahudina Muhića u Sudu BiH da porodice žrtava očekuju maksimalne zatvorske kazne.

Bosna i Hercegovina 08.11.2018 | 10:39
Porodice traže maksimalne kazne
"Mi smo više puta prisustvovali suđenjima i čuli smo svjedoke koji su kao očevici precizno opisivali kako je komandant takozvane Armije BiH u Srebrenici Naser Orić maltretirao i ubio trojicu Srba na različitim lokacijama i koju je ulogu u situacijama za koje im se sudi imao Muhić i to zaslužuje najstrožu kaznu", rekao je Vasiljević.

Podsjetivši da su Orić i Muhić optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića, Vasiljević ističe da su iživljavanja nad zarobljenima i svirepa ubistva, kakva su počinjena u ova tri slučaja, zabranjena svim međunarodnim konvencijama o pravilima ratovanja.

On napominje da je ponovljeno suđenje Oriću i Muhiću, jer je prvostepena oslobađajuća presuda poništena, prilika da Sud BiH konačno pokaže svoju nepristrasnost i objektivnost, donese pravičnu presudu i prekine višegodišnju praksu primjene dvostrukih standarda pri izricanju kazni optuženima.

"Bošnjaci su redovno oslobađani ili im je Sud BiH izricao simbolične i kazne ispod zakonskog minimuma za neke zločine koje su počinili nad Srbima, dok su Srbi za blaže i ponekad i nedokazane zločine osuđivani na višegodišnje zatvorske kazne i mnoge od tih presuda Međunarodni sud za ljudska prava u Strasburu proglasio je nazakonitim i naložio njihovo poništavanje", podsjetio je Vasiljević.

Vasiljević je naglasio da bi, osim izricanja maksimalne zatvorske kazne, svaka druga presuda u slučaju "Orić" bila kompromitujuća za sudsko vijeće i neprihvatljiva za porodice žrtava i javnost.

"Sudije u ovom slučaju treba da pokažu profesionalizam i zakonitost rada i da dokažu da je to sud pravde i da nije produžena ruka bošnjačke politike, odnosno politike SDA", rekao je Vasiljević.

On je napomenuo da porodice ubijenih Srba očekuju podizanje još optužnica protiv Orića i ostalih saučesnika brojnih masovnih zločina nad Srbima u srednjem Podrinju. 

Porodice očekuju da Orić i ostali počinioci odgovaraju za brojne zločine počinjene nad srpskim cvilima i zarobljenicima u selima oko Srebrenice, Bratunca, Milića i Zvornika, te nad Srbima koji su kao lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti na početku rata ostali u Srebrenici, a skoro niko od njih nije preživio, niti je ko odgovarao za njihova ubistva.

Vasiljević je istakao da Orić i Muhić odgovaraju za ubistvo samo za tri od više od 2.000 ubijenih Srba, u čijim mučenjima i ubistvima su lično učestvovali ili naredili.

Prema njegovim riječima, podizanje optužnice protiv komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i, kako kaže, grupe njemu potčinjenih počinilaca zločina nad Srbima oko Bihaća i susjednih opština, te ranije podizanje optužnica za neke zločine nad Srbima u Konjicu, Tarčinu i drugim mjestima, daju nadu da su Tužilaštvo i Sud BiH napokon promijenili odnos prema poslu i počeli procesuirati sve osumnjičene za počinjene zločine.

"Očekujemo da će i suđenja i presude biti objektivni i pravični i da će kazna stići sve koji su počinili zločine bez obzira kojem narodu pripadaju", poručio je Vasiljević. 

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres.

Za sutra je zakazano iznošenje završnih riječi odbrane.

Izvor: Srna

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

TRN

08.11.2018 09:41

Od 3500 ubijenik Srba vi se uhvatili za tu 3 pa nije valjda samo njih ubio ima toga jos valjda....

ODGOVORITE
Name

Bj

08.11.2018 10:02

Vjerovatno je ubio 8400?!

Name

Sale

08.11.2018 10:04

Kralju, to je vojska! 3500 je vojnika izginilo... cccc

Name

Drinski VUK

08.11.2018 16:15

Pa samo s jednim od ova tri mozda ima veze,a ima toliko toga u Srednjem Podrinju sto je napravio i nista tj mi smo idioti.Sva sela spaljena Srpska i 3500 ubijenih sto vojnika a vise civila

ODGOVORITE
Name

Јелена

08.11.2018 19:09

МОЖДА има везе? Шта ти је? Да нема доказа, не би се за то судило и у Хагу и у Сарајеву!

Name

Tunjo

08.11.2018 17:30

Ma samo da ga osude, pa da vidi svijet da su i ovi miroljubivi generali ubijali i naredjivali ubistva, citav rat je pretstavljan tako kao da su ratovali sa cvijećem a Srbi sa puskama..

ODGOVORITE
Name

Bj

08.11.2018 18:40

Pa osudice ga samo ako budu dokazi. Dosad je bilo sve nesto jalovo!!