Planirali napade dronovima tokom SP u Rusiji!

Ruske bezbednosne službe tvrde da su sprečile pravi pokolj ovog leta! Rusi sprečili terorističke napade tokom SP, meta bio i stadion Srbije! Ruske bezbednosne službe sprečile su napade dronom tokom održavalja FIFA Svetskog prvenstva prošlog leta.

Fudbal 09.11.2018 | 10:00
Planirali napade dronovima tokom SP u Rusiji!
Nekoliko terorističkih napada planirano je tokom letošnjeg Svetskog kupa u fudbalu koji je odigran u Rusiji, tvrdi Aleksander Bortnikov, prvi čovek Federalne služne bezbednosti, nekadašnjeg KGB-a.

Po njemu, sedam terorističkih ćelija, uglavnom povezanih sa tzv. Islamskom državom i uopšte islamskim ekstremistima sa kojima najveća zemlja sveta već dve decenije bije otvoren sukob, još iz rata sa Čečenijom, planiralo je krvave akcije. I to tako što bi koristile dronove! Kako i na koji način, nije objašnjeno, ali deluje zaista zastrašujuće. Pomislite na trenutak šta bi bilo da je onaj dron kojim je spuštena albanska "zastava" na stadion Partizana kada smo igrali sa Albanijom bio naoružan!

Rusi retko objavljuju ovakve stvari, te su i sada sačekali da prođe dovoljno vremena da ne bi ugrozili svoje operativce na terenu, ljude koji su i došli do ovakvih informacija. Bortnikov je još dodao da su im u otkrivanju terorista i sprečavanju njihovih akcija dosta pomogle i strane službe.Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije saopštila je da su njeni pripadnici preduzeli mere kojima su otkrivali i osujećivali pokušaje terorista da pomoću dronova ugroze bezbednost visokih političkih zvaničnika tokom velikih sportskih događaja, a većinom tokom Mundijala.

Direktor FSB Aleksandar Bortnjikov nije otkrio koji su teroristi u pitanju niti kako su zaustavljeni.

Nezavisno od njega ministar unutrašnjih poslova Rusije Vladimir Kolokolcev je rekao da je sedam nacionalističkih huliganskih bandi osujećeno da napadnu strane navijače.

Oni su navodno planirali napade na pristalice reprezentacija Engleske, Argentine, Poljske i Senegala.

Ni Borotnjikov ni Kolokolcev nisu otkrili tačne lokacije na kojima su bezbednosne službe sprovodile ove akcije.

Tokom aprila ruski ekstremisti i huligani su pretili da planiraju napad tokom utakmica u Samari, gde je tokom Mundijala odigrano šest utakmica, a u premijernoj su nastupili fudbaleri Srbije protiv Kostarike.

U Samari su letos igrali još: Danska – Australija, Urugvaj – Rusija, Senegal – Kolumbija, Brazil – Meksiko i Švedska – Engleska.

Rusija je tokom SP koristila nekoliko hiljada policajaca i vrhunsku tehnologiju za zaštitu učesnika, uključujući kamere za prepoznavanje lica, skenere na nivou onih sa aerodroma.

Svako koji je prisustvovao nekom događaju u vezi sa SP morao je da nosi obaveznu identifikacionu karticu koju su izdavale ruske vlasti.

Uprkos tome bilo je propusta, pa su tako četiri člana kontroverzne grupe Pussy Riot upala na teren tokom finalnog meča između Francuske i Hrvatske, zbog čega su proveli po 15 dana u zatvoru.

Jedan od protestanata Pjotr Verzilov se u septembru iznenada razboleo, a njegovi prijatelji tvrde da je otrovan, ali bez konkretnih optužbi ko je i kako ga je otrovao.

Izvor: mozzartsport/B92

FOTO: Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar