Sem Matića, ni Meklin nije nosio simbol stradanja na dresu!

Igrač Stouka, Džejms Meklin, izazvao je veliku buru na ostrvu reakcijom na kritike od strane domaćih navijača, jer je odbio da nosi simbol stradanja na dresu.

Fudbal 05.11.2018 | 15:45
Sem Matića, ni Meklin nije nosio simbol stradanja na dresu!
Reč je o tradicionalnom gestu i simbolu cveta maka, kojim se obeležava stradanje vojnika Komonvelta u Prvom svetskom ratu.

Fudbaleri na Ostrvu svake prve nedelje novembra u znak sećanja na žrtve nose cvetiće na dresovima, ali ima i onih koji to nisu želeli da učine.

Ako je nejasno zbog čega cvetića nije bilo na dresu veziste Mančester junajteda Nemanje Matića, kod Džejmsa Meklina je sve bilo kristalno čisto, ali to nije izazvalo dobre reakcije. 

Naprotiv, jedna sekcija navijača Stouka mu je tokom utakmice sa Midlsbroom žestoko zviždala, psovala ga i prozivala zbog toga, da bi im on, dan kasnije u svom Instagram postu žestoko odgovorio.

"Nemaju ništa u svom čitavom imperijalnom arsenalu što može slomiti duh jednog Irca koji ne želi da bude slomljen", citirao je Meklin reči irskog aktiviste i nacionaliste Bobija Sandsa. 

Posle ovakve poruke, Meklin, koji je priznao da je priznao da je "Fenijac" ili pristalica revolucinarnog irskog udruženja nastalog još u Americi 1861. godine, uputio je još žešće reči. 

"Vređate, bacate predmete, zviždite, činite najgore. A domaćim navijačima koji su zapravo obrazovani i podržavaju me, veliko hvala. Onom sektoru neobrazovanih pećinskih ljudi u levom uglu tribine, koji su pevali anti irske pesme svaku utakmicu i nazivali me Fenijcem, ovim i onim... Samo da im poručim, ja sam ponosni Fenijac i nijedna p***a to neće promeniti, tako da mogu samo da pevaju", napisao je Meklin. 

Njega su po završetku meča stjuardi na stadionu morali da zadrže da ne uđe u direktan obračun sa grupom navijača koja ga je prozivala. 

Konačno, poznata je istorijska netrpeljivost između Iraca i Britanaca. Mnogi u Irskoj i dan danas, i pored toga što su brojni njihovi sunarodnici stradali na ratištima u Prvom svetskom ratu, smatraju "crveni mak" britanskim simbolom i njegovim nenošenjem žele samo da podvuku razliku između dve strane.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar