Strazbur: Srbi tužili Hrvatsku

Predstavnici Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske, sa državljanstvom BiH, poslali su Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu novih 10 kolektivnih tužbi protiv Hrvatske zbog u ratu izgubljenih prava i diskriminacije prema Srbima u toj zemlji. Dok se u Udruženju nadaju da bi Sud u Strazburu, kao posljednja instanca, mogao da im pomogne, ima i onih koji ističu da se tužbe pišu pogrešno i da su mnoga potraživanja zastarjela.

Region 02.11.2018 | 19:33
Strazbur: Srbi tužili Hrvatsku
Udruženje radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske, sa državljanstvom BiH, u narednom periodu planira da preda još 50 kolektivnih tužbi Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu protiv Republike Hrvatske. Tužbama se traži vraćanje izgubljenih stanarskih prava, priznavanje stečenih radnih prava kao i isplata zaostalih penzija, te rješavanje i drugih prava koje su izgubili Srbi izbjegli iz Hrvatske.

Predsjednik Udruženja Nikola Puzigaća nada se konačno pozitivnom odgovoru od Suda u Strazburu.

"Sve zemlje koje su ulazile u EU morale su učiniti nešto, Slovenija je morala isplatiti te radnike i zaostatke plata, a Hrvatska nije, ne znam zašto i kako. Nije morala vratiti ni stanarska prava, niti ličnu imovinu, ni ništa pod milim bogom. Dok su Bosna i Hercegovina i svi morali, a i na čekanju su zbog toga, i Srbija", navodi Puzigaća.

Prema podacima raznih udruženja, izbjeglim Srbima u Hrvatskoj nije vraćeno oko 30.000 stanova. Nezadovoljni su onim što im je, kroz program stambenog zbrinjavanja, ponuđeno kao alternativa. Tužbeni proces je preskup i predug, a na to sve, Srbi, prema tvrdnjama Puzigaće, i danas trpe razne oblike diskriminacije.

"Recimo, diskriminacija ljudi koji se vrate tamo, otkupljuju stanove tamo po, recimo, 500 evra po kvadratu, dok su Hrvati dobijali džabe, a i sada dobijaju. Dok Hrvat da 40 kuna, ovi daju recimo 400 kuna za ličnu kartu stranca, i tako dalje, znači, stvarno je diskriminacija prema Srbima i povratnicima", navodi Puzigaća i postavlja pitanje "koliko je, recimo, ostalo neisplaćenih plata i penzija".

"To je više od 20 godina. Penzija je, recimo, lična imovina i oni nisu isplaćivali ljudima. To je katastrofa što nam se dešava", ističe Puzigaća.

Udruženje je i ranijih godina podnosilo tužbe Sudu u Strazburu koje nisu urodile plodom. Tako je, na primjer, 2012. odbijeno desetak tužbi, a na tužbe podnesene 2015. godine nikada nije stigao odgovor iz Strazbura.

Advokat iz Banjaluke Slobodan Perić mišljenja je da su neka pitanja koja se pokreću tužbama jednostavno zastarjela, ali da je, kako ističe, najveći problem način na koji se podnose tužbe Evropskom sudu za ljudska prava.

"Prvo, eto, čim je rekao kolektivna tužba, naravno da neće. Ljudska prava su strogo lična prava i kako bih rekao, individualna. Ne možete vi ići u Strazbur sa kolektivnom tužbom. Dakle, da bi išao, i to je pravilo Suda u Strazburu, da biste se vi pojavili sa tužbom u Strazburu, morate proći institucije u državi, osim, znači, ako ne postoji djelotvoran pravni lijek u državi.

Nisam učestvovao u pisanju tih tužbi, ali koliko znam iz ranije ovih 25 godina šta se dešavalo, najviše sam upoznat oko tih neisplaćenih penzija. To je nešto što je 100% trebalo presuditi u korist Srba, međutim, uvijek kad se napravi nekakav pametan zahtjev prema Hrvatskoj, onda se tu uvijek još nađe još stotinu nekih kao da ih je Hrvatska platila pa utrpaju svoje zahtjeve i naravno tu nikada kraja nema", rekao je Perić.

Perić smatra da bi pitanje ostvarivanja izgubljenih prava trebalo pokušati ostvariti pregovore sa Hrvatskom i uz pomoć eventualnog pritiska Evropske unije.

(Radio Slobodna Evropa)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

02.11.2018 19:51

Sto ne trazite od Dodika da on to preko Covica ne sredi. Kako vam nije palo na pamet da trazite da se vratite na svoja prijeratna prebivalista u Hrvatskoj.

ODGOVORITE
Name

TORRO

02.11.2018 22:33

ECHR JE PRESTAO BITI PRAVI SUD JOŠ PRIJE NEKOLIKO GODINA, JER VISE NI EU NE POŠTUJE EVROPSKU KONVENCIJU - A SUDIJE NEĆE DA RADE PROTIV SEBE !!! A I OVAJ ADVOKAT JE U PRAVU U POGLEDU KOLEKTIVNIH TUŽBI... ISTO TAKO KLJUČNO JE DA ECHR NIJE NADLEŽAN ZA SPOROVE KOJI SU NASTALI PRIJE NEGO ŠTO JE HRVATSKA RATIFIKOVALA KONVENCIJU... I TAČKA... PA SVA PITANJA KOJA MUČE NAŠE SRBE IZ BIH KOJI SU BIVŠI REZIDENTI HRVATSKE, MOGU SE JEDINO RIJEŠITI BILATERALNO IZMEĐU BIH I RH.... DAKLE MILORAD DODIK JE SADA PRAVA ADRESA... NEKA NPR. STAVI RAMPU NA GRADNJU MOSTA NA PELJEŠCU.... ALI MALO MORGEN !!! ZATO JE NAJBOLJE DA SE PUZIGAĆA JAVI KOMŠIĆU - ON JE SADA JEDINA NADA ZA SRBE IZ HRVATSKE, SLABA ALI JE NADA !!!

Name

Pop

02.11.2018 20:30

Pametno.Dodik ima brata Covica i moze da sredi u zamjenu za treci entitet.

ODGOVORITE
Name

Max

02.11.2018 20:46

Treba zagovarati konstutivnost u Hrvatskoj i za Srbe.

ODGOVORITE