Stižu "paprene" cijene obuke?

Poskupljenje obuke za vozače u BiH sve je izvjesnije jer je odluka o minimalnim cijenama, prema kojoj će kandidati čas vožnje za “B” kategoriju plaćati 30,50 maraka, prešla put konsultacija i uskoro će se naći pred Savjetom ministara BiH.

Bosna i Hercegovina 02.11.2018 | 12:50
Stižu "paprene" cijene obuke?
U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH za “Glas Srpske” kažu da je prednacrt Odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozača upućen na mišljenje nadležnim organima za obrazovanje.

"Pristigla su nam mišljenja oba entitetska ministarstva, kao i Brčko distrikta, te sedam kantonalnih ministarstava. Svi, izuzev Zavoda za obrazovanje odraslih RS, podržali su donošenje odluke", rekli su u Ministarstvu komunikacija.  

Istakli su da je nakon analize dostavljenih mišljenja pripremljen nacrt ove odluke koji je u septembru bio objavljen na internetskoj aplikaciji eKonsultacije.

"Svi učesnici javnih konsultacija su pozdravili i podržali donošenje odluke, pa čak predlagali i veće vrijednosti nastavnog časa. Nacrt je sada u Ministarstvu finansija i trezora BiH i čim dobijemo pozitivno mišljenje dokument će biti upućen Savjetu ministara", pojasnili su u Ministarstvu komunikacija.

Naveli su da se ovom odlukom samo određuje minimalna cijena teoretske i praktične obuke, te da će cjenovnike i dalje formirati auto-škole.

"Na taj način će se suzbiti pojava da auto-škole, na uštrb propisanog broja časova, zloupotrebljavaju zakonske odredbe i spuštanjem cijene oduzimaju kandidatu pravo na propisani fond časova", pojasnili su u resornom ministarstvu.

Istakli su da je i do sada bilo propisano da cjenovnik auto-škola provjeravaju nadležna ministarstva u entitetima, ali je u praksi to zakazalo.

"Na terenu su sada prisutni popusti, poklon bonovi i slično, što odudara od propisanih odredbi jer većina nadležnih za obrazovanje u BiH nije razvila instrumente na osnovu kojih mogu zaključiti da se auto-škola ne pridržava propisa", ističu u Ministarstvu komunikacija i dodaju da formiranje jedinstvenih minimalnih cijena nastavnog časa ide u prilog podizanju kvaliteta osposobljavanja vozača, a ne kvantitetu kandidata u školama koje imaju niže cijene.

Odluka o minimalnim cijenama izazvala je oprečna mišljenja među vlasnicima auto-škola, o čemu je “Glas Srpske” ranije pisao. Jedni su protiv jer će cijena obuke za “B” kategoriju iznositi oko 1.300 umjesto dosadašnjih 600 maraka, što će, kako kažu, biti preskupo za većinu građana. Drugi pak smatraju da će to omogućiti školama da rade kvalitetnije.  

Vlasnik banjalučke autoškole “Mir” Milenko Jaćimović kaže da su, prema njegovim saznanjima, mnogi dali negativno mišljenje, te da vjeruje da Savjet ministara neće dati zeleno svjetlo poskupljenju.

"Osim Zavoda za obrazovanje RS, negativan stav su dale i Privredna komora RS, Udruženje prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS i Udruženje za bezbjednost saobraćaja RS", rekao je Jaćimović koji smatra da će, u slučaju usvajanja odluke, mnoge auto-škole staviti ključ u bravu zbog manjka kandidata.

S druge strane, predsjednik Udruženja auto-škola regije Bijeljina Mile Purić nada se da će odluka biti usvojena što prije kako bi se stalo u kraj raznim malverzacijama. 

"Pojedine auto-škole u RS serijski proizvode vozače. Krajnje je vrijeme da se uvede red u ovu oblast",  rekao je Purić.  

Sadašnja minimalna propisana cijena praktičnog časa obuke iznosi 20 maraka, ali se mnoge auto-škole ne pridržavaju pravila i čas naplaćuju 15 maraka.

Nove cijene

Prema nacrtu odluke o minimalnim cijenama u auto-školama, koji je u posjedu “Glasa Srpske”, budući vozači će čas teoretske nastave plaćati sedam maraka.

Kandidati koji se budu obučavali za A kategoriju čas vožnje će plaćati 36,60 KM, a za “C” kategoriju 61 marku. Najviše novca moraće izdvojiti oni koju budu željeli voziti autobus jer će čas za “D” kategoriju koštati 91,50 maraka.

Izvor: Glas Srpske
 

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

zakon ne podržati

02.11.2018 12:01

Ko god ovo podrži on nije normalan.Kako može omladina ostati kad ni posao im nismo obezbedili sad im ni vozački ne damo.Naprotiv država u školu treba uvest saobraćajno obrazovanje od osnovne škole do kraja srednje i samo na kraju praktično polaganje a dodatnu teoriju onima koji nisu završili srednju školu.Zagovornik sam da ,,C,,ne može imati niko bez srednje škole i ovi što je imaju moraju položiti srednju ili im ukinuti ,,c,,a ostaviti,,B,,.Nepismen vozi kamion a školovan biciklo.

ODGOVORITE
Name

Re

02.11.2018 13:21

"B", "C", Bicikl

Name

rezultat novih mjera

02.11.2018 14:05

Omladina koja nece imati ni vozacki, a nudi im se kao sansa za nešto u zemlji.

Name

pfff

02.11.2018 12:23

Uskoro ce jedino moci penzionere da obucavaju.

ODGOVORITE
Name

Re puff

02.11.2018 13:02

Misliš na ove što kopaju po kontejnerima? Što nemaju hljeba da jedu, a o lijekovima da ne pričamo.

Name

Ajde odjebi ba

02.11.2018 12:26

Još malo nećete imati kome držati časove.U Njemackoj,Austriji i na zapadu će biti polaganja.Ovdje raste korov po selima,a u gradovima ne treba auto za sjedenja po kafićima .

ODGOVORITE
Name

pop

02.11.2018 13:02

Koliko li placaju auto skole drzavi i zasto nisu u sistemu pdv kada imaju promet veci od 50,000km ,a svi drugi jesu u pdv, imaju marze 70% .naplacuju casove koje i ne drze,mafija pod zastitom drzave,instruktori polu pismeni sa kupljenim diplomama.

ODGOVORITE
Name

MM

02.11.2018 13:50

Prikazuju cjenovnike za obuku od 350 KM, a od kandidata naplaćuju 500 KM. Sto kandidata = 35 000 KM i zato nisu u PDV. Zatim daju manje časova obuke a svaki izlazak naplaćuju 50 KM. Tri puta padneš = 150 KM. Instruktori dobiju dozvolu bez i dana prakse. AŠ ne plaćaju poreze, doprinose, itd.

Name

Dabor

02.11.2018 13:47

Milenko Jacimovic je sa svojom privatnom auto skolom propao samo iz razloga sto nike znao da radi. Onda je pokusao da preuzme udruzenje auto skola Republike Srpske pa je i tu otresao od ledinu i na kraju se ubacio u politiku i sad neko njega nesto k'o pita a on kao neki " strucnjak" nesto k'o odgovara, pametuje a sam propao u ovom poslu. Pa kako ti postade strucnjak u poslu u kom di propao uiv majci svojoj bio

ODGOVORITE
Name

@@@@

02.11.2018 14:23

POVEĆAVAJTE U SKLADU SA ODLUKOM VLADE I PLAĆAJTE FIRMU ATO ŠKOLE RS. JASNO JE DA NOVCA TREBA, ALI NEMATE KOGA OBUČAVATI.

Name

Re Dabor

02.11.2018 15:15

To komenariše onaj stručnjak iz AMS RS Miljević koji je neznalica na kub a pljuje po ljudima.Radi na pet mjesta i uzima posao mladima a našao komentarisati ljude fukara.

Name

hoće podržati

02.11.2018 14:34

Skoro svi muški ne uče samo sa B kategoriju, nego idu na C, otvara se mnogo mogućnosti da voze za firme po Evropi, znaju to bitange pa dižu cijene da što više nabiju para u budžet, baš je njima do uslova u auto-školama.

ODGOVORITE
Name

Kurteš

02.11.2018 14:41

Samo država kao što je BiH može kažnjavati narod i drastično poskupiti vozački ispit zbog kočijaša u auto školama.Ako rade obuku sada za 600KM zašto da poskupi B kategorija na 1300KM? U skandinavskim zemljama,Kanadi,SAD i Australiji kandisata može obučavati rođak,otac ili brat a u BiH kočijašima iz auto skola drzava nabacuje pazar.Ovdje će se vozač plaćati suvim zlatom radi nadri stručnjaka iz Ministarstva komunikacija.Valjda će nova vlast na BiH nivou ovu glupost israviti.

ODGOVORITE
Name

Boki

02.11.2018 21:24

Moze da mu daje praksu neko ko ima vozacku 10 god i bez ijednog kaznenog boda.Ali obaveznu prakticnu obuku mora obaviti u auto skoli.A to je 30 sati otprilike i kosta druze.Nemoj djelimicnu istinu da pricas.

Name

Poznavalac prilika

02.11.2018 14:45

Gospodin Zorane Andriću pomoćnik ministra Juske direktno je krivac sto građani BiH neće moći sebi priuštiti polaganje a time i mogućnost zaposlenja. Nova vlast će ga naglavačke izbaciti iz ministarstva jer godinama uništava profesiju koja radi čestito. Pakuj kofere Zorane Andriću za tebe više nema mjesta u ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

ODGOVORITE
Name

Tobut

02.11.2018 16:39

Ovo je strasno

ODGOVORITE
Name

onako usput

04.11.2018 07:16

Moze li narod da se nada, onoj narodnoj, "koliko para, toliko muzike". U prevodu, hoce li sa vecom cenom biti bolja edukacija?

ODGOVORITE