Vojska na granici sa Meksikom

Viši zvaničnik američke vojske izjavio je danas da će Sjedinjene Američke Države poslati 5. 200 vojnika na granicu s Meksikom do kraja sedmice, javlja Washington Post.

Svijet 30.10.2018 | 09:06
Vojska na granici sa Meksikom
Do slanja vojske na južnu granicu doći će u sklopu operacije imena "Faithful Patriot" (Vjerni Domoljub op.a.), a kako Washington Post navodi, ta je operacija već u toku, pozivajući se na izjavu generala Terrencea O'Shaughnessyja.

On je rekao da će američka vojska u saradnji sa službenicima koji štite granicu raditi na jačanju granice u državi Teksas, a potom i u državama Arizona i Kalifornija.

Među 5.200 vojnika biće tri bataljona bojnih inženjera, jedinice koje su specijalizirane za avijaciju te medicinsko i logističko osoblje.

General O’Shaughnessy je naglasio da će na granicu biti poslani i helikopteri s opremom za noćni vid koji će vojsci i graničnom osoblju olakšati odlučivanje o daljnjim postupcima.

"Moći ćemo uočiti i identifikovati grupe te brzo rasporediti osoblje gdje je to potrebno". 

Dodao je i kako će Pentagon poslati jedinice vojne policije kao i teretne avione.

"Već sada imamo 800 vojnika koji su na putu ka Teksasu", rekao je general u izjavi za medije.

"Idu iz Firt Campbella. Idu i iz Fort Knoxa. Sve su bliže granici". 

Rekao je kako je Pentagon već poslao 35 kilometara žilet žice na granicu te kako ima dodatne žice dovoljno za 240 kilometara granice.

Mediji podsjećaju kako se američkoj granici približava karavan migranata.

(Fena)

Komentari / 0

Ostavite komentar