CIA: Kroz BiH se prevozi heroin

Bosna i Hercegovina se suočava s problemom nezaposlenosti, loše ekonomije, negativne stope nataliteta, zagađenim vazduhom, a sve više postaje tranzitna tačka za prevoz heroina u Zapadnu Evropu, objavila je Centralna obavještajna agencija - CIA, na svojoj Facebook stranici.

Bosna i Hercegovina 29.10.2018 | 19:43
CIA: Kroz BiH se prevozi heroin
Prema mišljenju bh. stručnjaka, koji su komentarisali ove podatke iz CIA, jedino rješenje ovakve situcije je promjena političke klime u BiH.

U podacima koje je CIA ažurirala još se dodaje da su najnaseljenija područja u BiH na sjeveru i u centralnim dijelovima.

Navedeno je da je broj umrlih i dalje veći od broja rođenih, te da je, kada su u pitanju zemlje u regionu, iza BiH samo Slovenija.

U izvještaju je istaknuto da je BiH jedna od glavnih ruta za prevoz heroina u Zapadnu Evropu, a zastupljeno je i pranje novca, zbog ekonomije koja je bazirana na gotovom novcu.

Kao slabosti se navode i slabo pravosuđe te korupcija.

Prema BDP-u za prošlu godinu, BiH se nalazi na 112. mjestu, a prema nezaposlenosti na 187. mjestu.

Navedeno je da je stopa nezaposlenosti u BiH 20,5 odsto, a inflacija potrošačkih cijena je veća za 1,3 odsto.

Kada je u pitanju životna sredina, BiH se, prema ovom izvještaju, suočava s problemom zagađenja vazduha, neadekvatnim postrojenjima za otpadne vode, te ilegalnom sječom šuma.

"Svi ovi pokazatelji, kao i drugi, koji nisu navedeni, odraz su destruktivnog odnosa prema ekonomiji domaćih vlasti prethodnih godina i decenija", istakao je za "Nezavisne" Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Čak je teško reći, smatra Gavran, da je u pitanju pogrešna ekonomska politika, jer, kako ističe, konzistentne i smislene ekonomske politike uglavnom nikad nije ni bilo.

"Aktuelna reformska agenda je tek posljednja u nizu deklarativnih setova mjera bez realnog učinka i namjere da i, kao takva, bude u potpunosti sprovedena", naglasio je Gavran.

Prema njegovim riječima, ranije je bila aktuelna tzv. Strategija suzbijanja siromaštva, ali, smatra, ni tada ni sada nije konstruktivno i stvarno preduzet niz ekonomskih reformi neophodnih da olakša poslovanje, rastereti privredu i podstakne ekonomski razvoj.

"Bez takvih poteza, bez odgovornog upravljanja javnim resursima, bez vlada usmjerenih na ekonomiju i razvoj umjesto destruktivne i konfliktne politike i korupcije, možemo samo ići još niže, a broj nezaposlenih smanjivati jedino njihovim iseljavanjem iz BiH, koje se intenzivira", upozorava Gavran.

Slavo Kukić, profesor sociologije na Sveučilištu u Mostaru, rekao je da su ovakvi podaci očekivani i da ga ne iznenađuju.

"Država koja normalno funkcioniše i ima osigurane granice, onda su njene granice osigurane i od transporta droge, a ovdje je iznesen podatak da je BiH mjesto koje je sve više pogodno za prevoz droge u Zapadnu Evropu", istakao je Kukić za "Nezavisne".

Naglasio je da je poznato da je BiH u evropskom vrhu po stopi nezaposlenosti, po korupciji, po stopi odliva i po svim, kako kaže, negativnim trendovima koji ne mogu biti preporuka za privlačenje niti domaćeg niti stranog krupnog kapitala.

"To je trend koji će se nastaviti sve do tada dok BiH živi u uslovima takve političke paradigme, koja je opterećuje posljednjih 20 godina. Svaka pretpostavka za bilo kakvu promjenu pretpostavlja promjenu političke paradigme", kazao je Kukić.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Hahha

29.10.2018 18:48

Ma nemoguce,salite se.Hahahaha

ODGOVORITE
Name

izraelac

29.10.2018 20:11

Mozda smo mi jos svoji al herojin je turska roba ... a turce vole u njemackoj vise nego srbe ...hahhahah

Name

Eh ta CIA

29.10.2018 20:12

E ako je konačno i ta CIA skontala o cemu se ovde radi onda smo prokuženi.Pa to je Medojevic rekao prije dvije godine.Dajte momcima da poslušaju koji intervju.

Name

Cocain Importing Agency

30.10.2018 12:40

(1) Као што је описано у многим књигама, а о томе су снимњени и холивудски филмови (Kill the Messenger, 2014; American Made, 2017), управо је ЦИА шверцовала кокаин у највећим могућим размјерама - како би пунила црне фондове и тим новцем финансирала тероризам тј. дестабилизацију држава. (2) Данас САД контролишу највећег произвођача хероина (Афганистан; Интернет је пун фотографија америчких војника који чувају поља мака - од кога се производи хероин - у Афганистану) као и највећег дистрибутера наркотика (терористичку нарко тзв. државу "Косово"; база Бондстил). (3) ЦИА прозива БиХ, али ко је окупирао БиХ? Па запад, прије свих САД. Они су и створили овакву слабу државу (Дејтон, амбасадори) са марионетским режимима у ентитетима, јер би им јака држава ометала планове (трговина наркотицима, људима, оружијем...).

Name

Pablo

29.10.2018 19:14

Dragan Čović i Milorad Dodik odlično rade svoj posao, uz pokrovitelje iz licemjerne EU.

ODGOVORITE
Name

FBI

29.10.2018 19:15

OVDE KOD NAS U BL. LUCI SU SE SVI SKRASILI. IMAMO IH I ZA DEN HAAG. OD NARKO DILERA, SVERCERA, KORUMPIRANIH GADOVA I GNJIDA IMAMO U PONUDI I ZLIKOVCE, FASISTE, ANTISEMITE, ROBOVLASNIKE, UBICE I HOROR AKTERE, PA TI BIRAJ.

ODGOVORITE
Name

POMPEO

29.10.2018 20:36

SEND ME AN INSTANT MESSAGE

Name

FBI

29.10.2018 21:11

Transfer Now

Name

aleksa

29.10.2018 19:18

Cuj CIA

ODGOVORITE
Name

re

29.10.2018 19:59

SAD hoće da sa bliskog istoka krade naftu a pomoću migranata odatle da oslabi EU i ne vidim da oni žale BiH.

Name

aleksa

29.10.2018 19:19

Smijesno

ODGOVORITE
Name

Cccccccccc

29.10.2018 19:44

Ajte molim vas..u BiH..to je zemlja prospiriteta...NEMOJTE RS ZVATI VISE REPUBLIKA SRPSKA..ima novo ime RIALITI SOU..ZEMLJA Ceci, Persi ,Desi...Helikoptera det seta od Mrkonjica do Glamoča.Zemlja KOPLEXASA I SAVJETNIKA KUSTRICE (koji se zaboravi okupti i prodaje redovno maglu i zivi od stare slave do novog hapanja sa Bajom).Zemlja mozes i oako a i onako po Slovu Zakona..Dodjite u RS..BiH...NAJAČI SMO..HEE.Svi nas KOFOL RUSE...

ODGOVORITE
Name

He He

29.10.2018 19:48

USA puna droge kao sipak a CIA se sekira sto se kroz BIH prevozi heroin.Moguce da su dobili jaku konkurenciju.

ODGOVORITE
Name

Direkt

29.10.2018 20:04

Eno Brcko nema zive duse, a tek Bijeljina....a i herion je loseg kvaliteta. Eto i ja da se malo nasalim. Da su rekli da BiH propada, bili bi u pravu.

ODGOVORITE
Name

izraelac

29.10.2018 20:12

Sve poskupilo u BiH a heroin 10 km jos od 90te.. hahahhahah

ODGOVORITE