Najava: Potpuno neklasični Klasiko!

Da li je Barsa spremna za rizik – Roberto u napadu!? Poslednja šansa za Lopetegija! Kadrovski problem muče Katalonce, a igrački Madriđane pred prvi ovosezonski derbi (16,15, TV Sportklub).

Fudbal 28.10.2018 | 13:15
Najava: Potpuno neklasični Klasiko!
Nema Kristijana Ronalda, nema ni Lionela Mesija. Prvi ovosezonski Klasiko ostaće upamćen po tome što posle 11 godina neće biti okršaj dvojice najboljih igrača u novijoj istoriji fudbala. Portugalac se preselio u Italiju, gde želi sa Juventusom makar delimično da ponovi rezultate koje je pravio u dresu Real Madrida, dok će Argentinac najvažniji meč u dosadašnjem toku sezone propustiti zbog povrede, zadobijene u minulom kolu protiv Sevilje.

Bez obzira na izostanak dve možda i najveće zvezde modernog loptanja, to neće umanjiti važnost okršaja na Nou Kampu (16.15, TV Sportklub 1), možda ni kvalitet same utakmice, s obzirom da oba tima imaju izuzetne pojedince, koj bi mogli da obeleže 177. prvenstveni okršaj dva najveća španska tima.

Đulen Lopetegi je pod daleko većim pritiskom, s obzirom da je kraljevski klub u seriji od četiri prvenstvene utakmice bez pobede (tri poraza i remi). Ukoliko izgubi i danas, nema te sile koja bi ga zadržala na klupi, posebno što bi u tiom slučaju Katalonci otišli na sedam bodova razlike i pozicionirali se kao lideri.

„Sigurno neću umreti posle Klasika. Valjda ću disati i kad se završi derbi“, slikovit je i neobično miran Lopetegi u osvit velikog duela. „Fokisiran sam samo na to da mi tim igra što bolje. Kad me pitaju da li je ovo najvažnija utakmica moje karijere, kažem im da je svaka bitna, samo što su očekivanja javnosti baš od ove najveća. Ekipa se saživela sa pritiskom i mislim da je spremna za dobar susret“.

Stručnjak iz Baskije ne može da računa na povređenog desnog beka Danija Karvahala (menjaće ga Naćo Fernandez), što mu je praktično jedini veliki kadrovski problem. Daleko veći je igra, pa i realizacija, jer niti lopta klizi špo terenu kako se od Reala očekuje, niti Karim Benzema i Geret Bejlna početku sezone deluju uverljivo. Možda baš njih dvojica napred, jer su najavljeni kao tandem, nešto promene.

U sastavu nema iznenađenja. Biće ovo debi u Klasiku za golmana Tiba Kurtou, u odbrani si zakucani Varan i Serhio Ramos na štoperski mestima, levo će možda i ponajbolji igrač Reala ove sezone, Marselo, a iza pomenutog dvojca u napadu očekuje se kvarter raspoređen u rombu: Kazemiro, Kros, Modrić i Isko.

Lošu formu kluba iz glavnog grada Španije Barsa nije uspeli da iskoristi na pravi način, pošto ima svega četiri boda više, sinoć ju je na tabeli, trijumfom nad Sosijedadom, pretekao Atletiko, a glavobolju šefu struke Ernesteu Valverdeu zadaju povrede. Najpre na štoperskim mestima, jer su iz stroja odavno ispali Samuel Umtiti i Tomas Vermalen, te nema ko drugi da igra osim ove sezone ne baš sigurnog Đerara Pikea i novajlije iz Sevilje, Klementa Lenglea. Đordi Alba će na levi bok, a desni će, po svemu sudeći iznenađujuće pokriti Nelson Semedo. Bar tako javljaju mediji, uvereni da će Valverde promovisati Portugalca u prvih 11, kako bi inače desnog beka Serđa Robertapomerio malo napred, na krilnu poziciju u napadu i tako napravio pritisak Marselu po njegovoj strani. Pogotovo što je u nekim ranijim Klasicima Roberto odlično delovao kad je trebalo zatvoriti Brazilca.

Za slučaj da odustane od tog eksperimenta, Valverde će vratiti Roberta na beka, dok će u ofanzivi, zajedno sa Luisom Suarezom i Filipeom Kutinjom, umesto povređenog Lea Mesija, dejstvovati Rafinja, u prednosti u odnosu na Usmana Dembelea.

„To što posle 11 godina nema Kristijana i Lea, ne umanjuje značaj Klasika. Derbi je uvek derbi, po pitanju rivalstva, prestiža, tenzije... Svakako je bilo čudno pripremiti utakmicu usled saznanja da Leo ne igra, međutim, tim je spreman i zna kako da odgovori zahtevima. Real je opasan u tranziciji, pa ćemo pokušati da ga u tome sprečimo“, nacrtao je deo plana Ernesto Valverde.

Poslednji međusobni okršaj ova dva tima odigran je u finišu prošle sezone na Nou Kampu i rezultat je bio 2:2. Ipak, dva tima su u tom trenutku bila potpuno rasterećena. Barselona je već bila šampion, dok se Real Madrid pripremao za treće uzastopno finale Lige šampionа. Iako je tek početak sezone, dva tima sada deluju daleko opterećenije po pitanju rezultata, pa bismo mogli da gledamo daleko tvrđi meč.

Projektovani sastavi

BARSELONA – REAL MADRID (16.15, TV Sportklub 1)

Barselona
Stadion: Nou Kamp
Kapacitet: 98.772
Sudija: Sančez Martinez

BARSELONA: Ter Štegen – Semedo, Pike, Lengle, Alba – Buskets, Rakitić, Artur – Serđi Roberto, Kutinjo, Suarez. Trener: Ernesto Valverde.

REAL: Kurtoa – Naćo, Varan, Ramos, Marselo – Kros, Kazemiro, Modrić, Isko – Bejl, Benzema. Trener: Đulen Lopetegi.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar