Noćas pomjerite kazaljke unazad

U nedjelju, 28. oktobra, završava ljetno računanje vremena. U 3 sata ujutro pomičemo kazaljke za jedan sat unazad i prelazimo na zimsko računanje vremena.

Republika Srpska 27.10.2018 | 22:49
Noćas pomjerite kazaljke unazad
Tako će u nedjelju umjesto 3 sata, pomicanjem kazaljki biti 2 ujutro.

Mnogima ta procedura nije ništa novo, radimo to cijeli svoj život. Možda je nekima od nas takva promjena i poželjna jer u tmurnim zimskim mjesecima volimo pri odlasku na posao imati danju svjetlost.

Međutim, većini Evropljana takva praksa ne odgovara. Prema rezultatima službene ankete na koju se odazvao rekordan broj stanovnika Evropske unije, više od 80 % njih protivi se praksi pomicanja sata.

Iz tog je razloga Evropska komisija u septembru objavila prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Evropskoj uniji u 2019. godini.

Evropska komisija shvatila je vrlo ozbiljno preferencije stanovnika EU i sada se postavlja pitanje koliko će se još dugo unutar Evropske unije praktikovati polugodišnje pomicanje sata.

Odgovor na to pitanje biće poznat tek kada Evropski parlament i Savjet Evropske unije odluče kako tačno provesti prijedlog Evropske komisije.

Evropska komisija je u sklopu prijedloga za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata dala svakoj državi članici slobodu da do aprila 2019. godine odluči želi li trajno primjenjivati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Nakon prelaska na zimsko računanje vremena u noći sa subote na nedjelju, posljednje obavezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena trebalo bi biti 31. marta 2019. godine. One države članice koje se odluče za trajno zimsko računanje vremena, trebale bi zadnji put pomaknuti sat 27. oktobra 2019.

Međutim tu se susrećemo s jednim ozbiljnim problemom. Ako svaka država članica ima pravo slobodnog izbora hoće li primjenjivati ljetno ili zimsko računanje vremena, može li se dogoditi da u budućnosti satovi u Hrvatskoj pokazuju drugačije vrijeme od onih u Austriji?

Može li se dogoditi situacija da pri putovanju iz Hrvatske u Sloveniju moramo pomicati kazaljke jedan sat unazad, a nakon toga opet unaprijed ako nastavimo putovanje u Austriju?

Takav scenario jest moguć, ali je vrlo malo vjerovatan.

(Index)

Komentari / 0

Ostavite komentar