Putin u januaru stiže u Beograd

Predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da je potvrđeno da će predsjednik Rusije Vladimir Putin posjetiti Srbiju u januaru.

Srbija 26.10.2018 | 12:40
Putin u januaru stiže u Beograd
"Spremaju se mnogobrojni međudržavni sporazumi. To će značiti jačanje saradnje. Nama je veoma stalo da što više, bolje i sadržajnije sarađujemo na ekonomskom planu sa Rusijom. Zato su izuzetno važni razgovori i poseta Putina Srbiji", rekla je Gojkovićeva.

Govoreći o svom nedavnom obraćanju u ruskoj Dumi, ona je istakla da se nikada do sada nije desilo da se predsjednik parlamenta ni Srbije, a ni bivše Jugoslavije obrati u ruskoj Dumi.

Ona je navela da su vrlo dobro prihvaćene političke poruke koje je iznijela tokom obraćanja, među kojima spoljnopolitički planovi Srbije i odnosi Rusije i Srbije, ali i dio izlaganja o Kosovu i Metohiji.

"Ruska Federacija našu poziciju o tom pitanju veoma dobro razume. Celi govor je bio prekidan iskrenim aplauzima. Lepo je doći u prijateljsku zemlju, među poslanike koji slušaju šta govorite", rekla je Gojkovićeva za Televiziju "Pink".

Podsjećajući da je Rusija pod ekonomskim i političkim sankcijama EU, Gojkovićeva je istakla da se pojavila nevjerovatna situacija da, s jedne strane, jedna organizacija diktira sankcije Rusiji, a da, s druge, političari te iste organizacije razgovaraju sa ruskim zvaničnicima.

"Svima je stalo da imaju dobre ekonomske odnose sa takvom velikom silom, kao što je Rusija. To je neobična pozicija da, s jedne strane, nekog kažnjavaš, a, s druge, vučeš ga za rukav da razgovarate i da nekako ispod žita uspostavljate ekonomsku saradnju", navela je Gojkovićeva.

Kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine, Gojkovićeva je navela da je Beograd tome posvećen, ali da se zbog disonantnih tonova iz Evrope treba zapitati - čemu instistiranje na dijalogu, Srbija vodi dijalog, ako se to svodi na monolog.

"Istina je malo šira, bez Srbije i Beograda se ne može. Možemo samo zajednički naći kompromisno rešenje, gde niko neće biti aspolutno zadovoljan", navela je Gojkovićeva.

Ona je istakla da Srbija neće dozvoliti da bude ponižena i da samo ona vrši ustupke i ode bez ičega, te tako nešto sigurno ne treba očekivati.

Komentarišući to što će Srbija u oktobru biti domaćin Interparlamentarne skupštine, Gojkovićeva je rekla da je to izuzetno važan događaj za Srbiju, gdje se takav skup održava prvi put poslije 1963. godine.

"To je skup koji će sigurno dovesti ovde parlamentarni krem država svijeta. Očekujemo oko 3.000 učesnika, od toga mnogobrojne predsednike parlamenata. To je odličan politički događaj da ponovo Srbija bude vidljiva na političkoj mapi sveta", rekla je Gojkovićeva.

(Srna) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Tzhc

26.10.2018 11:31

To znaci da su vanredni izbori...

ODGOVORITE
Name

Petar

26.10.2018 15:46

Moze biti ali opozicija ce tako da izgubi kao nikada do sada.

Name

Mariola

26.10.2018 20:35

Rusi i ekonomija? Koliko vidim po Srbiji grade i otvaraju radna mjesta Kineze, Njemci, Italijani, Austrijanci.

ODGOVORITE