Efekat Klop #2: Metalci su odrasli!

Nekako je prošlo ispod radara, ali zaista je tako…

Fudbal 23.10.2018 | 23:00
Efekat Klop #2: Metalci su odrasli!
Hevi-metal fudbal godinama je oduševljavao fudbalsku planetu. Prvo u Borusiji, kasnije i u Liverpulu, ekipe Jirgena Klopa uvek su navijačima donosile spektakularan fudbal. Po logici: nije bitno ako primimo tri, samo da damo četiri. Međutim, fudbal je igra evolucije, a evoluirao je i Klopov Liverpul, pa poslednjih meseci gledamo znatno mirniju igru Džordana Hendersona i drugova.

Naravno, i dalje su Redsi sposobni da pokrenu uragan i spakuju nekoliko komada za nekoliko minuta, ali za razliku od nekih ranijih vremena sada je postalo pakleno teško pronaći put do Alisonove mreže. I nije to samo do golmana, naprotiv.

Dovoljno je pogledati učinak iz ove sezone Premijer lige: tri primljena gola na devet utakmica. Samo je još Mančester Siti toliko pouzdan pozadi. Ali nije to samo ovih devet utakmica, mada ne treba potceniti da je na već šest ligaških mečeva u ovoj sezoni Liverpul sačuvao mrežu netaknutom.

Previše je to ipak mali broj utakmica za izvlačenje nekih konkretnih zaključaka, ali pedantni statističari pronašli su jednostavan način da potkrepe tvrdnje da je Klop zaista utegao poslednju liniji. Ako naime računamo poslednjih 38 utakmica u Premijer ligi – a toliko ih ima u jednoj prvenstvenoj sezoni – čak 20 puta su uspeli da ne prime gol. Tako dobar niz nisu imali još od 2008. zaključno sa avgustom 2009. godine.

Dalje, u tih 38 utakmica Redsi su primili sve skupa 25 golova što je najbolji učinak bilo kog premijerligaša u pomenutom period. Postaje dakle praksa da Liverpulu i jedan gol garantuje osvajanje bodova.

Gol razlika je takođe dobar pokazatelj koliko u stvari Liverpul igra dobar fudbal, iako možda na prvi pogled ne toliko impresivan kao u nekim ranijim sezonama kada je svaka utakmica bila dar za oči, ponekad i na uštrb rezultata. Dakle, u ovih 38 utakmica Klopovi izabranici imaju gol razliku +61 što bi bio klupski rekord u premijerligaškoj eri da računamo period od prvog do poslednjeg kola u istoj sezoni.

U tih 38 kola, idemo dalje, Liverpul je osvojio 85 bodova. Otkako se prvenstvo Engleske igra pod imenom Premijer liga (od 1992. godine) više je – 86 bodova – osvojio samo tim Rafaela Beniteza u sezoni 2008/2009 kada je Mančester junajted bio četiri koraka ispred.

Nisu više metalci. Uozbiljili su se i razmišljaju i o budućnosti. Hoće titulu.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar