Sporna borba protiv terorizma?

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović spriječio je potpisivanje memoranduma o razumijevanju između BiH i SAD o razmjeni podataka u vezi sa bezbjednosnim provjerama o terorizmu, tvrdi "Dnevni avaz".

Bosna i Hercegovina 22.10.2018 | 09:49
Sporna borba protiv terorizma?
Prema istom izvoru, Izetbegović je na uobičajenom konsultativnom sastanku, koji prethodi svakoj sjednici Predsjedništva BiH, odbio dati saglasnost da se taj memorandum uvrsti kao tačka dnevnog reda jedne od nedavnih sjednica.

Navodno je Izetbegović svoj stav pravdao time da se zalaže za potpisivanje sporazuma o ovom pitanju više nego memoranduma, ali pravi razlozi zbog kojih se usprotivio donošenju ovog izuzetno značajnog dokumenta za BiH i dalje su nepoznati.

Ministarstvo bezbjednosti BiH, koje je memorandum uputilo u proceduru, nije zvanično obaviješteno o razlozima zbog kojih nije došlo ni do razmatranja memoranduma u Predsjedništvu BiH.

Prema tvrdnjama izvora "Dnevnog avaza" iz te institucije, ovo je prvi put da se neko od zvaničnika usprotivio donošenju ovakvog akta.

"Potpisivanjem i realizacijom ovog memoranduma trebala je dodatno biti unaprijeđena borba protiv terorizma u BiH kroz bezbjednu razmjenu tajnih podataka važnih za prevenciju i borbu protiv terorizma, ali i drugih oblika međunarodnog kriminala", navodi izvor.

Realizacijom memoranduma BiH bi bio omogućen i pristup informacijama u bazama podataka, kojih trenutno nema. Konkretno, kada bi neko, na primjer, iz Јemena rezervisao avionsku kartu za BiH, bezbjednosni organi BiH bi veoma brzo nakon toga imali podatak je li to lice bezbjednosno interesantno i na šta je potrebno obratiti pažnju.

To je jedna od neprocjenjivih koristi koju bi BiH imala da je Izetbegović dao u Predsjedništvu saglasnost na taj dokument, navodi list.

"Avaz" ističe i da je Izetbegović odbijanjem ovog memoranduma spriječio i znatna ulaganja u određene projekte i obuke i opremanja domaćih policijskih agencija, a što je neophodno za kvalitetnu borbu protiv terorizma.

Takođe, na ovaj način onemogućeno je i bezbjednosnim snagama BiH da koriste kapacitete koje nude agencije za sprovođenje zakona SAD u borbi protiv terorizma.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Petar

22.10.2018 09:02

Ma dajte molim vas koji teroristi u BiH. To su samo neki neshvaćeni rokeri.

ODGOVORITE
Name

Bi

22.10.2018 11:27

U BiH je jako duga tradicija takvih rokera i imidza,,,,,,, i nagona.

Name

Ajde bre vise

22.10.2018 13:50

Samo Republika Srpska, bez straha I do nezavisnosti. Tek tada ce se ziveti evropski I imati zivot dostojan ljudi.

Name

popara

22.10.2018 09:23

" Kapacitete koje nude agencije za sprovođenje zakona SAD u borbi protiv terorizma.".....je li to ono gdje Amerika drzi ljude u zatvoru po 10 godina bez optuzbe i presude?

ODGOVORITE
Name

Bole

22.10.2018 14:43

Ma borio bi se Bake protiv terorizma, ali ne smije.

ODGOVORITE
Name

pravda

22.10.2018 22:05

Ko je ubio Davida . Jeli to terorizam ili ? Pometite ispred svoje kuće

ODGOVORITE