Deset država za bijeg od sukoba

Prošle su 73 godine od posljednjeg totalnog rata u kojem se našao svijet, a svaki takav sukob odnIo je na milione žrtava, unazadio svjetske ekonomije i svijet bacio na koljena.

Svijet 20.10.2018 | 16:39
Deset država za bijeg od sukoba
Politički i vojni analitičari upozoravaju da se pitanje izbijanja Trećeg svjetskog rata ne svodi na to "hoće li ga biti", već "kad će biti?", što je odraz pojačanog naoružavanja, porasta tenzija i terorizma, kao i popularizacije ekstremističkih politika širom svijeta.

Međutim, ako do takvog sukoba i dođe, nije sve izgubljeno, a stručnjaci kažu da će u svijetu ipak postojati "oaze mira", prenosi Express.hr.

Ovo je 10 zemalja za koje se vjeruje da će biti najsigurnije ako izbije Treći svjetski rat.

Tradicionalno neutralna Švajcarska

S planinskim terenom, dugom tradicijom neutralnosti, brojnim bunkerima i teško naoružanom vojskom, bez sumnje se dokazala kao sigurno utočište tokom krvave istorije Evrope.

Sa Njemačkom, Francuskom i Italijom u okruženju, lokacijama za koje je vrlo vjerovatno da bi mogle da postanu mete nuklearnih bombi, Švajcarska je na neki način zaštićena od tih opasnih zona zahvaljujući planinama koje je okružuju. Švajcarci bi lako mogli da se popnu u visoke planine dok nuklearke padaju oko njih, kažu stručnjaci.

Dovoljno izolovane da ih niko ne dira

Tuvalu, Novi Zeland, Island i Butan - sve četiri države potpadaju u ovu kategoriju, ne zbog mogućnosti snažne odbrane, već zbog svoje izolacije i manjka bilo kakve strateške ili ekonomske važnosti za potencijalnog napadača.

Od njih, samo Novi Zeland i Butan imaju vojsku od oko 9.000 i 6.000 aktivnih vojnika. Iako je Novi Zeland razvijena zemlja, nije u sukobu ni s jednom zemljom. Po Globalnom mirovnom indeksu Novi Zeland je četvrti. Njihova prednost su i čiste vode, plodno tlo, koje im omogućava da se za osnovne potrebe snađu bez drugih.

Čile uživa prirodnu zaštitu

Najnaprednija država po pitanjima ljudskog razvoja u odnosu na druge zemlje Latinske Amerike, Čile je takođe zaštićen gotovo neprobojnom barijerom - Andima na svom zapadu i okeanom na svom istoku.Osim toga, južna polulopta Zemlje ima kvalitetniji vazduh (manje gradova, populacije, industrije...) te puno manje potencijalnih nuklearnih meta.

Danska ima adut

Vjerovatno je da će, ako izbije bilo kakav konflikt u Evropi, Danska biti ranjiva zbog svoje upletenosti u NATO, kao i blizine drugim velikim državama Evrope. Ali, Danska ima jedan ključan adut u svom rukavu - a to je Grenland. On je udaljen i izolovan, baš poput Islanda, planinskog terena i politički neutralan. Budući da je to danska samoupravna teritorija, za pretpostaviti je da bi puno Danaca sklonište potražilo upravo tamo.

Maltu je lako ignorisati

To šumovito ostrvo Mediterana kroz istoriju uspešno je odolijevalo brojnim pokušajima osvajanja - od krstaša do napada raznih carstava. Svaki potencijalni napadač dobro bi razmislio prije tako skupe i na kraju bezizgledne invazije, a relativno mala veličina te države ne bi opravdala "upropaštavanja cijele nuklearne rakete", pa je velika vjerovatnoća da bi zaraćene sile uglavnom ignorisale Maltu.

Irska ne ratuje

Irska je prosperitetna i razvijena država, a ono što je najvažnije je činjenica da nije ni u kakvim vojnim vezama ni sa jednom silom koja bi mogla da učestvuje u Trećem svjetskom ratu. Irska teži političkoj nezavisnosti, nije NATO članica i ima dugu istoriju vojne neutralnosti. Prema irskom zakonu Irska jedino ima pravo da interveniše u oružanom konfliktu ako to odobre Ujedinjene nacije.

Fidži je predaleko od svega

Fidži se nalazi u Pacifiku i udaljenost između njega i prvog kopna je ogromna. Tako izolovan, Fidži je siguran od potencijalne invazije. Na Fidžiju živi mali broj ljudi, a vlada je vojno neutralna.

(B92)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Janko

20.10.2018 19:39

Treći svjetski rat ce se voditi nuklearnim oružjem i niko neće biti pošteđen. Ko preživi četvrti svjetsku rat ce voditi motkama i kamenjem.

ODGOVORITE
Name

Srbin za Amerike

21.10.2018 10:15

Istina. To je još Alber Ajnštajn izjavio.