Osumnjičeni učio za špijuna

Bi-Bi-Si je otkrio nove detalje o jednom od osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, Maheru Abdulazizu Mutrebu, za koga navodi da je obučavan za korišćenje ofanzivne špijunske tehnologije u korist saudijske države.

Svijet 20.10.2018 | 10:14
Osumnjičeni učio za špijuna
Turski mediji su Mutreba identifikovali kao jednog od 15 članova tima osumnjičenih saudijskih agenata za koje tvrde da su u Istanbul doputovali i otputovali dana kada je Kašogi nestao nakon što je ušao u saudijski konzulat, 2. oktobra.

Britanski medijski servis navodi da je Mutreb dvije godine radio u Londonu, a saudijski izvor ga za Si-En-En opisuje kao pukovnika u saudijskoj obavještajnoj službi.

Drugi, neimenovani izvor je za Bi-Bi-Si naveo da je Mutreb “obavještajni bezbjednosni operativac”, dok ga u krugovima špijunske obuke nazivaju “sumornom facom”.

-Uvijek je bio natmuren, kao da je tužan… I bio je veoma ćutljiv – tako ga opisuje isti izvor, koji je potvrdio da je Mutreb na fotografijama osumnjičenih koje su mediji objavili nakon Kašogijevog nestanka.

Evropski ekspert za špijunažu opisao je i kako je Mutreb proveo dvije nedjelje na obuci s njim 2011. godine, učeći kako da koristi tehnologiju koju njegova kompanija pruža saudijskoj vladi kako bi mogao da izvodi ciljane napade na telefone i kompjutere svojih građana. 

Ipak, ovaj ekspert ocijenjuje da je Mutreb prije bio zadužen za fizičku špijunažu nego za digitalnu.

Saudijska Arabija je, na osnovu preliminarnih rezultata istrage, sinoć saopštila da je saudijski novinar i dopisnik “Vašington posta” Džamal Kašogi ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu u tuči sa ljudima koje je tamo sreo.

-Istraga je još u toku i uhapšeno je 18 Saudijaca do sada – navodi se u saopštenju saudijskog tužioca i dodaje da su savjetnik Kraljevskog suda Saud el Katani i zamjenik direktora obavještajne službe Ahmed Asiri smijenjeni, prenosi Rojters.

Saudijska verzija događaja se umnogome razlikuje od one koju su iznijeli turski zvaničnici, a koji tvrde da je Rijad poslao “odred smrti” da ubije i raskomada Kašogija.

Kašogi je posljednji put viđen 2. oktobra, kada je ulazio u konzulat, nakon čega su turski mediji tvrdili da je tamo ubijen i raskomadan, a Saudijska Arabija je te navode sve vrijeme negirala.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar