Nole i Rafa pod pritiskom medija: Zašto ćutite?

Mediji u svetu počeli su da pritiskaju dvojicu teniskih asova zbog planirane egzibicije u Saudijskoj Arabiji 22. decembra. Evo i zašto!

Tenis 19.10.2018 | 14:45
Nole i Rafa pod pritiskom medija: Zašto ćutite?
Novak Đoković i Rafael Nadal, dvojica velikih rivala, ali i prijatelja, potvrdili su učešće na egizibiciji u Džedi (Saudijska Arabija) 22. decembra.

To ne bi bio nikakav problem da se nije umešala politika. Naime, mediji u svetu traže od Novaka i Rafe da "prekinu ćutanje" u kontekstu pristanka igranja u revijalnom meču dok se vodi velika istraga oko nestanka (i verovatnog ubistva) uglednog novinara i publiciste Džamala Kašogija.

Za one koje nisu ispratili ovaj slučaj: novinar "Vašington posta" Džamal Kašogi je ušao u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi završio administrativne poslove i više nikada nije viđen kako je iz zgrade izašao. Turska je pokrenula zvaničnu istragu, sumnja se na svirepo ubistvo novinara, a vlasti u Saudijskoj Arabiji sve negiraju.

U međuvremenu, i Đoković i Nadal su prihvatili učešće na egzibiciji u Saudijskoj Arabiji, ali sada mediji u svetu kreću u ofanzivu na njih dvojicu da odustanu s obzirom na osudu koju režim u Saudijskoj Arabiji prima sa svih strana.

Londonski "Gardijan", recimo, smatra da će, ako Đoković i Nadal "nastave da ćute", ugroziti svoj ugled i rejting u svetu i da će se "osramotiti".

"Logično je zaključiti da su Đoković i Nadal ili nezainteresovani za situaciju i kritike ili su nesvesni ozbiljnosti ovog slučaja. Ni jedno ni drugo nije dobro po sportiste koji su uvek razumeli svoju široku odgovornost", napisao je u tekstu komentator "Gardijana" Kevin Mičel.

Podsetio je da su i Đoković i Nadal uvek do sada pomagali ljudima u nevoljama (pominju se poplave u Srbiji i na Majorki), kao i to da obojica imaju humanitarne fondacije za pomoć mladima i deci.

"Obojica su ljudi od integriteta i razumni. Obojica su pristojni ljudi", ističe novinar "Gardijana" i nastavlja: "Ali, obojica ostaju gluvi na rastuće kritike što će učestvovati na egzibiciji u Saudijskoj Arabiji".

Novinar londonskog lista ocenjuje da njihovo prisustvo na ovom revijalnom meču ne ide u prilog nikome, osim režimu u Saudijskoj Arabiji.

Isto misle i neki drugi mediji, ističući da ova dvojica vrhunskih sportista "pristaju da budu pauni u nameri režima u Saudijskoj Arabiji da popravi svoj narušeni imidž".

Sve ovo može se posmatrati i sa druge strane medalje. Najpre, ništa od ovoga što se špekuliše u vezi sa nestankom (i verovatnim ubistvom novinara Kašogija) nije dokazano, tačnije istraga je u toku. A takođe, možda i važnije je - zašto se sada traži od tenisera (sportista) da se izjašnjavaju o političkim stvarima, a kada to ponekad i učine, onda su odmah na meti kritika?

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar