Real protiv igranja utakmica LaLige na tlu SAD-a!

Real Madrid je poslao dopis na adresu Fudbalske federacije Španije u kojem se oštro protivi mogućnosti da se pojedini mečevi igraju u SAD.  Pitanje Realu: Da li ste toliki puritanci? Madriđani se pobunili protiv odluke da Đirona i Barselona igraju utakmicu za bodove u Majamiju. . .

Fudbal 19.10.2018 | 18:05
Real protiv igranja utakmica LaLige na tlu SAD-a!
Pismo koje je prvi put pročitano na radiju Kadena Ser, potpisao je generalni menadžer kraljevskog kluba Hoze Anhel Sančes Parianes.

U pismu se ističe kako je Real oštro protiv mogućnosti da se pojedine utakmice igraju u Americi, poput duela između Đirone i Barselone koji je planiran da se odigra u Majamiju.

Stav Reala je da bi tako nešto ugrozilo integritet i korektnost takmičenja. Takođe, Madriđani su poručili kako ni u jednom trenutku klub nije informisan od strane čelnika LaLige o planovima da se utakmice igraju sa druge strane Atlantika.

Madriđani na tlu SAD imaju četiri navijačka kluba, ali i pored toga što bi takvi mečevi išli njima u korist, ističu kako su za svoju odluku dobili podršku pristalica iz Amerike, koji takođe smatraju da prvenstvene utakmice ne bi trebalo da se igraju van Španije.

Čelnici španske lige letos su potpisali ugovor sa američkom kompanijom "Relevent", po kome će se u narednih 15 godina jedna utakmica Primere po sezoni igrati na teritoriji SAD.

Za početak, izbor je pao na duel katalonskih ekipa, Đirone i Barselone, a "La Liga" je od fudbalskog saveza Španije (RFEF) zvanično zatražila dozvolu da taj meč bude odigran 26. januara u Majamiju.

Mada ova odluka treba da prođe još nekoliko značajnih instanci (UEFA, FS SAD, KONKAKAF), "La Liga" se susrela sa otporom i unutar svoje zemlje, gde su neslaganje izrazili predsednik RFEF Luis Rubijales, Unija fudbalera, kao i najtrofejniji španski klub, Real Madrid.

"Kraljevići" su u pismu RFEF naglasili da je za integritet i ravnopravno nadmetanje od fundamentalnog značaja da svi timovi igraju jedni protiv drugih na svojim stadionima.

"Želimo da stavimo do znanja da Real nikada nije bio obavešten da 'La Liga' planira da priređuje utakmice izvan Španije, niti konsultovan po tom pitanju. Naravno, 'La Liga' nije tražila ni našu saglasnost, iako njena odluka utiče na regularnost takmičenja čiji smo učesnici", stoji u saopštenju iz Madrida.

Prvi čovek španske lige Havijer Tebas ocenio je da bi Real i ostali protivnici ovog vida ekspanzije trebalo da budu malo fleksibilniji.

"Timovi su i ranije igrali utakmice na drugim stadionima, dok su njihovi stadioni bili renovirani, ili da bi ostvarili veći prihod. Ako zaista toliko držimo do ove vrste sportskog puritanizma, onda se bojim da bismo u fudbalu morali da napravimo još mnogo promena", poručio je Tebas.

Barselona i Real ove jeseni istovremeno posrću u domaćem prvenstvu, pa se na čelnoj poziciji nalazi Sevilja sa 16 bodova, dok su "večiti" rivali na drugom sa 15, odnosno na četvrtom mestu sa 14 bodova.

I jedni i drugi u dosadašnjih osam kola imaju samo po četiri pobede. Narednog vikenda se posle dvonedeljne pauze sastaju Barselona - Sevilja i Real - Levante, a već 28. oktobra na "Nou Kampu" igraće se prvi "El klasiko" u sezoni 2018/19.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar