Kadlou: Tramp mislio ozbiljno

Ekonomski savetnik Bele kuće Lari Kadlou izjavio je da je Tramp bio ozbiljan da će S. Arabija biti kažnjena ako je odgovorna za nestanak saudijskog novinara.

Svijet 14.10.2018 | 21:48
Kadlou: Tramp mislio ozbiljno
"Treba ozbiljno shvatiti Trampova upozorenja", rekao je Kadlou ne navodeći detalje o mogućoj kazni.

Nestanak novinara kojem se 2. oktobra gubi svaki trag posle ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu izazvao je pometnju i o predstojećem ekonomskom forumu u Rijadu.

Republikanski senator Marko Rubio ocenio je da američki ministar finansija Stiven Mnučin ne trebalo da prisustvuje skupu dok se ne rasvetli slučaj s Kašogijem dok je Kadlou rekao da će Mnučin, koji za sada namerava da ide u Saudijsku Arabiju, konačnu odluku doneti u skladu s dešavanjima.

Britanski list Fajnenšel tajms otkazao je podršku kao medijski partner tog skupa koji treba da se održi od 23. 25. oktobra u Rijadu.

Redakcija lista je saopštila da neće pružiti podršku dok se ne rasvetli nestanak Kašogija o kojem kruže priča da je ubijen.

Listovi Njujork tajms i Ekonomist takođe su najavili bojkot skupa, navodeći da o njemu neće pisati.

Saudijska Arabija neće podleći nikakvim "pretnjama" ekonomskim sankcijama niti političkim pritiscima, saopšteno je u Rijadu.

U saopštenju koje je objavila državna agencija Saudijske Arabije, takođe se navodi da će ta država odgovoriti na svaki korak koji bude preduzet protiv nje, prenosi AP.

"Kraljevina (Saudijska Arabija) potvrđuje svoje potpuno odbacivanje bilo kakvih pretnji i pokušaja svog podrivanja, bilo pretnjom nametanja ekonomskih sankcija, odnosno korišćenjem političkih pritisaka ili ponavljanjem lažnih optužbi", piše u saopštenju.

"Kraljevina, takođe, potvrđuje da će, ukoliko bude izložena bilo kakvoj akciji, odgovoriti još jačom akcijom”, navodi se u tekstu i podseća da “ekonomija kraljevine ima uticajnu i ključnu ulogu u globalnoj ekonomiji”, zbog čega bi bilo kakve mere protiv nje imale “posledice i po svetsku privredu”.

AP primećuje da se u saopštenju ne pominje direktno Kašogi, koji je nestao 2. oktobra pošto je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

Agencija je prethodno izvestila da je saudijska berza pala za oko 7 odsto nakon što je američki predsednik izneo pretnje. Tramp je u intervjuu za TV mrežu CBS rekao: "Isteraćemo to do kraja i biće ozbiljna kazna".

Američki predsednik je više puta kritikovao Saudijsku Arabiju i kralja Salmana zbog visokih cena nafte.

On je, početkom oktobra čak izjavio da se, bez američke vojne podrške, saudijski kralj možda ne bi zadržao na prestolu ni dve nedelje.

Kašogi se vodi kao nestao od 2. oktobra kada je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu i iz njega nije izašao. Turske vlasti iznele su bojazan da je Kašogi, saudijski novinar koji je radio za Vašington post i bio kritičar režima u Rijadu, ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu u koji je došao da podigne neka dokumenta.

Njega su, kako turske vlasti smatraju, ubili agenti tajne službe Saudijske Arabije, a što Rijad negira i tvrdi da su optužbe "neosnovane".

Ipak, Saudijska Arabija nije pružila, zasad, nikakve dokaze da je Kašogi izašao živ iz konzulata, a njegova verenica, koja ga je čekala ispred zgrade, tvrdi da nije uopšte ni izašao.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Carstvo zla

15.10.2018 15:37

Carstvo zla. Zaostalo i potpuno divlje. Sponzori svih terorista ovog svijeta. Strasno.

ODGOVORITE