Hrvati u Vukovaru protiv Srba

U Vukovaru je u toku protest na centralnom gradskom trgu u organizaciji tamošnjeg gradonačelnika Ivana Penave, inače, člana vladajuće HDZ, a prisustvuje mu veliki broj građana iz cele Hrvatske, nezadovoljnih, zvanično, dosadašnjim procesuiranjem odgovornih za ratne zločine.

Region 13.10.2018 | 15:35
Hrvati u Vukovaru protiv Srba
Iako je najavljen kao nestranački, učesnici nose transparente sa političkim porukama, a jedan od njih je transparent sa likom Plenkovića, ispod kojeg je citiran stih Antuna Gustava Matoša: "U šarmantnoj pozi ( moderni poganac ), najmio ga stranac, da nam metne lanac..."

Drugi pak transparent poručuje: "Hrvatski narode i branitelji, ujedinimo se. Ne dozvolimo udbašima, komunistima i srpskoj politici da nas ponižavaju i uništavaju."

Protest je podelio hrvatsku javnost, ali I sam HDZ, jer ga neki doživljavaju kao izraz nezadovoljstva kranje desnice premijerom Andrejem Plenovićem I njegovom politikom.

U prilog tome govori činjenica da protest organizuje gradonačelnik Vukovara, koji je iz redova HDZ, u kojoj ima punu podršku desnog krila te stranke, na čijem čelu je takođe Plenković.
 
Protest se održava uz protivljenje premijera, koji nije isključio mogućnost da će učesnici iz redova HDZ možda snositi sankcije.

Prema pisanju riječkog Novog lista, učesnici protesta su u Vukovar stigli iz mnogih hrvatskih gradova, ali i iz susedne Bosne i Hercegovine.

Tomislav Josić, jedan od organizatora i govornika na protestu, najavio je ranije za N1 da bi na protest trebalo da dođe osamdesetak autobusa.

Iz Zagreba su jutros prema Vukovaru krenuli autobusi s demonstrantima. U jednom od njih je i Željko Sačić, koji je napustio Hrvatski generalski zbor kad ta organizacija nije podržala protest u Vukovaru.

Predsednik HRAST-a Ladislav Ilčić za N1 kaže da je Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" organizovala devet autobusa iz Zagreba za Vukovar, ali da autobusi idu i iz drugih gradova.

Josić je za N1 najavio da političke parole nisu poželjne i da će se odmah reagovati na provokacije: “Siti smo stranaka. Ne trebaju nam stranačka obeležja”, piše Jutarnji list.

Prema najavama, demonstranti će dolaziti s braniteljskim zastavama. Josić je naglasio da ovo nije protest protiv premijera Plenkovića, nego protest protiv svih premijera do sada, “protiv svih koji su vodili razne institucije, protiv svih koji nisu hteli da izvuku stvari ispod tepiha i nešto naprave”.

Vukovarci Hrvati tvrde da u tom gradu još žive ljudi odgovorni za ratne zločine i silovanja, a na pitanje kako to da nisu procesuirani, Josić odgovara: “Zaštićeni su kao medvedi u zoološkom vrtu, ima čovek protiv kojeg postoje optužbe za silovanje. Zašto pravosuđe veruje onome ko je to radio, a ne samoj žrtvi, to njih pitajte”.

Kaže da su svi pozvani na protest, pa i Srbi iz Vukovara jer bi svako ko je činio ratne zločine trebalo za to da odgovara, ali da se ni do sada u Koloni sećanja nije pojavio niko od srpske manjine.

Na pitanje boje li se možda Srbi za svoju sigurnost Josić odgovara: “Mi bi trebalo da se bojimo više nego oni, oni su to činili”.

Po rečima portparola vukovarsko-sremske Policijske uprave Domagoja Džigumovića, policija očekuje da će protest proteći u mirnoj atmosferi te će njeni učesnici uglavnom biti angažovani na osiguravanju saobraćajne protočnosti.

(Blic)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Мирослав

13.10.2018 13:38

То браћо недајте /Србима ништа , овде у РС пресједник је наших корјена

ODGOVORITE
Name

PTPC

13.10.2018 13:50

Ma neka su oni svetci, kad bude rvacka etnicki cista onda ce se klati izmedju sebe. Kerovi uvijek ujedaju.

ODGOVORITE
Name

Za RTRS

13.10.2018 15:28

Dobar komentar jos kad dode iz multikultularnre rs onda to sve govori

Name

O Hrvati

13.10.2018 13:51

Eto ga. Dodik im brani interese a oni i to nazivaju ponizenjem.

ODGOVORITE
Name

Pejo Marić

13.10.2018 14:00

Tako treba a i ponosan sam na svoju unuku.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

13.10.2018 14:01

Još im fali Šešelj.

ODGOVORITE
Name

Pitam

13.10.2018 14:49

Hoće li i Željka na proteste u Vukovar ili neko od njenih bližnjih ? Mislim bilo bi lijepo da uveliča svojim prisustvom skup.

ODGOVORITE
Name

pop

13.10.2018 15:18

A nas frajer brani interese Hrvata u BiH. Oni su sa SDA vezali zastave i zajedno klali u Oluji a sada im Frajer izlazi u susret.mozda zbog presjedničinih korjena.

ODGOVORITE
Name

Cudna Bolest

13.10.2018 19:30

Kompletno vojno i politicko rukovodstvo Srba je zavrsilo u ,,Hagu,,.Ko zna mozda ovi nisu u toku,nisu pratili vijesti ili misle da i ja trebam u bajbokanu i ako nikada u zivotu nisam bio u Vukovaru.

ODGOVORITE
Name

Mađar

13.10.2018 22:04

Volim gledati slike po portalima. Toliko puno hrvatskih zastava kao kod vas teško je naći i baš izaberete lijepe. U hrvatdkim portalima ne mogu ni naći zastavu.

ODGOVORITE
Name

Dragan Knin

14.10.2018 21:46

Kara je hrvat bio covjek ps to je narod koji je izmislijo ptent zvani "srbosjek" tu rijec kad ukucate dobijete stepinca..

ODGOVORITE