Klupko se odmotava u Belgiji!

Hapšenja i zaplene zbog malverzacija u Belgiji! Belgijske vlasti uhapsile su devet osoba u vezi s velikim finansijskim prevarama i istragom o nameštanju fudbalskih utakmica.

Fudbal 14.10.2018 | 17:00
Klupko se odmotava u Belgiji!
Tri dana posle operacije u devet belgijskih klubova i pretresa u sedam država, podnete su optužbe za pripadanje kriminalnoj organizaciji, nameštanje utakmica, pranje novca i korupciju, rekla je portparolka federalnog tužilaštva Venke Rogen.

Među privedenima su tri menadžera i jedan sudija iz najviše lige, preneo je Asošiejted pres. 

Tužioci su naveli da se optužbe za nameštanje mečeva tiču borbe za opstanak u elitnoj ligi prošle sezone i da ne obuhvataju velike klubove. 

Agencija AFP je danas prenela da je 19 osumnjičenih već optuženo, uključujući devet koji su u pritvoru. 

Od 29 uhapšenih u Belgiji, deset je pušteno iz pritvora, a 19 privedeno istražnom sudiji koji ih je optužio za učešće u kriminalnoj organizaciji, za ilegalno bogćenje ili pranje novca, izjavio je tužilac u petak u saopštenju. 

Među devet pritvorenih su tri agenta igrača, među kojima Mogi Baje, bivši šef Sportinga iz Šarleroaa, predstavljen u medijima kao najmoćniji agent igrača u Belgiji. 

Pritvoreno je i nekoliko direktora klubova, uključujući i finansijskog direktora Malena, jedan sudija, Bart Vertenten i bivši advokat kluba Anderleht. 

Na slobodu je pušten Ivan Leko, trener FK Briža koji igra u Ligi šampiona, ali je optužen za pranje novca. 

Zbog masovnosti skandala, belgijska druga liga odlučila je da se ovog vikenda ne igraju utakmice. U prvoj ligi nema utakmica zbog pauze za reprezentativni fudbal. 

Istraga finansijskih malverzacija je trajala godinu dana, usredsređena na dvojicu menadžera koji su imali kontakte s mnogima iz vodećih belgijskih klubova, uključujući Anderleht, Briž i Standard Lijež. Optužbe protiv njih se odnose na utaju poreza i ilegalno lično bogaćenje. 

Trener belgijskog šampiona, Briža, Hrvat Ivan Leko saslušan je zajedno s menadžerima Dejanom Veljkovićem iz Srbije i Belgijancem Mođijem Bajatom. 

Policija je prethodno sprovela skoro 60 racija širom Evrope. Kako je navedeno, 44 racije su obavljene u Belgiji, a 13 u Francuskoj, Luksemburgu, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i na Kipru. 

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je u sredu da je na šest lokacija u Beogradu i Nišu policija zaplenila 800.000 evra za koje se sumnja da potiču od pranja novca iz malverzacija pri transferu fudbalera u Belgiji.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar