Džikić: Nismo iskoristili šanse, nemamo kvalitet!

Trener košarkaša Budućnosti Aleksandar Džikić rekao je da njegova ekipa nema kvalitet da igra bez koncepta u napadu, ali da je imala svoje šanse.  Džikić: Ne može ovako, moramo da imamo hijerarhiju! Trener Budućnosti nakon poraza od Armanija na startu Evrolige (71:82), istakao da njegov tim nije bio bez šansi ali imao i nekoliko ozbiljnih zamerki.

Košarka 13.10.2018 | 13:30
Džikić: Nismo iskoristili šanse, nemamo kvalitet!
Košarkaši Budućnosti poraženi su na startu Evrolige rezultatom 82:71 od Armanija iz Milana u svojoj dvorani "Morači".

"Čestitam ekipi iz Milana, pobedili su nas. Oni su odličan tim kojem date malo šanse i oni je odmah zgreabe. Nekoliko puta smo se vraćali, bili smo blizu, ali smo promašivali neke šuteve ili donosili neke loše odluke posle kojih su nas kažnjavali. Odigrali smo deo meča dobro, nastavićemo da radimo i bićemo bolji", izjavio je Džikić. 

Džikić zna šta je bio problem u igri svoje ekipe i ističe da je njegova ekipa mogla do preokreta, ali je promašivala bitne šuteve. 

"Nismo iskoristili šanse koje smo imali. Imali smo deset ofanzivnih skokova više, a nismo to uspeli da materijalizujemo. Promašili smo dosta otvorenih šuteva i to u situacijama kada smo mogli da uhvatimo potpuni priključaj pa i preokret". 

Budućnsot je napadački izgledala dosta neorganizovano, posebno u poslednjim, najbitnijim trenucima meča, a tu mora doći do velikih promena. 

"Imali su neku reakciju. Radimo dobro i stvarno nemam zamerki na taj deo. Imam zamerke na organizaciju jednog dela igre u napadu. Nemamo kvalitet da igramo bez koncepta, odnosno nemamo kvalitet za slobdonu igru koja je igra za vrhunske timove. Mi to ne možemo. Moramo da znamo kako igramo u napadu, koga gađamo, šta radimo, u prvih šest, poslednjih šest sekundi…", dodao je Džikić. 

Srpski stručnjak istiće da je njegovoj ekipi potrebno vreme. 

"Treba vremena da prođe, da odigramo utakmice, pa da ukapiraju šta i kako. Potrebno je da napravimo hijerarhiju poslednjih šuteva. Ne može to svako radi, nego mora da se znaju opcije, prva, druga i treća. Nema sledećih… Napad nije segment košarke s takozvnim ravnopravnim mogućnostima igrača. Odbrana na ovim nivou ne mođe da bude postavljena tako da je neki igrači ne igraju", jasan je bio trener Budućnosti.



Trener Budućnosti Aleksandar Džikić rekao je da je njegova ekipa na meču protiv Armanija na startu Evrolige potrošila mnogo energije jureći prednost protivnika.

"Uspevali smo da se vratimo ali i potrošili dosta energije. Imali smo prilika da preokrenemo, ali ih nismo iskoristili. Dešavale su nam se i neke bezvezne greške, da se okliznemo četiri puta, protivnik nijednom. Armani ima takve igrače koji te kazne i za malu grešku", prokomentarisao je Džikić.

On je zamerio svojim izabranicima na igri u napadu.

"Mi nemamo kvalitet bez koncepta i ne možemo da igramo u stilu - hajde da ih kaznimo. Moramo da igramo tako da u svakom trenutku znamo šta radimo. I u prvih i u poslednjih šest sekundi. Moramo da imamo hijerarhiju", rekao je Džikić.

I igra u defanzivi imala je manjkavosti. 

"Na ovom nivou takmičenja odbrana mora da se igra na najvišem nivou. Nikako da neko ne može da je igra", dodao je Džikić.

Jedno od pojačanja Budućnosti ok kojih se mnogo očekuje, Amerikanac Koti Klark, proveo je na terenu više od 22 minuta ali se nije upisao u strelce.

"Koti je bio kolateralna šteta u napadu. On je odradio dobar posao u odbrani na Micovu. Moja i greška organizatora igre je što mu ne napravimo više prostora za poene. Nije mu svejedno što je ovako. Mnogo mu je stalo da opravda naša očekivanja", prokomentarisao je Džikić.

Izvor: B92/mondo.me

Komentari / 0

Ostavite komentar