Zvanično: Ode stvaralac igrača i novca, stiže Anri!

Smena Žardima u Monaku!

Fudbal 11.10.2018 | 20:15
Zvanično: Ode stvaralac igrača i novca, stiže Anri!
Doneo im je novac, titulu, promociju talenata, ali je posle očajnog početka sezone dobio – otkaz. Leonardo Žardim nije više šef struke Monaka, pošto ga je klub iz Kneževine otpustio usled razočaravajućih rezultata i tek 18. mesta na tabeli Lige 1 posle uvodnih devet kola.

Portugalac je za četiri godine u mondenskom letovalištu ostavio ogroman trag, najvidljiviji u sezoni 2016/17 kad je osvajanjem šampionske krune prekinuo dominaciju Pari Sen Žermena, a iste takmičarske godine je dogurao do polufinala Lige šampiona, gde ga je zaustavio Juventus. Ono po čemu je postao prepoznatljiv jeste napadački stil igre i rad sa talentima, koje je oblikovao, da bi ih kasnije klub prodavao po mnogo većoj ceni od nabavne. Ukupno 850.000.000 evra od 2014. do danas slilo se u kasu Kneževa, od toga čak 560.000.000 evra za poslednje dve sezone, kad je zabeležen vrtoglav rast cena na evropskom tržištu.

U pomenutom periodu, Žardim je vodio Monako na 233 utakmice, ostvario je 125 pobeda (procentualno 54%) i važi za najuspešnijeg stranog stručnjaka u istoriji kluba.

„Želim ponosno da zahvalim Žardimu na poslu urađenom za nas. Pozicionirao je Monako kao marku u evropskom fudbalu, a iza njega ostaje neverovatno uspešna priča. Sve što nam je dao pamtiće se kao jedna od najlepših stranica u klupskom almahanu, a sam Leonardo će uvek biti deo Monakove porodice“, rekao je na oproštaju potpredsednik Vadim Vasiljev.

Naslednik Leonarda Žardima biće, kako se danima pretpostavlja, Tjeri Anri. Veliko igračko ime, čiji je uzlet najavljen baš na stadionu „Luj Drugi“ (titula u sezoni 1996/97), trebalo bi u narednih dan-dva da doputuje na završne pregovore sa čelnicima Monaka i vrati se u klub svog detinjstva. Trenutno je prvi saradnik Roberta Martineza u reprezentaciji Belgije, međutim, želi da se osamostali, pominjao se kao rešenje za klupu Aston Vile, s tim da rad u rodnoj mu Francuskoj deluje kud i kamo privlačniji. I isplatljiviji.

Na taj način u drugi plan su potisnuti ostali kandidati: Francuzi Loran Blan i Rober Pires i ArgentinacMarselo Galjardo.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar