Umro bivši selektor Lazar Grozdanović!

Proslavljeni odbojkaški trener Lazar Grozdanović preminuo je u utorak uveče u Beogradu u 85. godini.

  • Sport
  • Ostali sportovi


Lazar Grozdanović, odbojkaški trener i bivši selektor, umro je u Beogradu posle kratke i teške bolesti u 85. godini, objavio je Odbojkaški savez Srbije.

Grozdanović je posle zapaženih rezultata kao igrač, ostvario uspehe i kao trener.

Lazar Grozdanović je rođen u Jelašnici, kod Niša, a u Beogradu je diplomirao na Filološkom fakultetu i bio profesor srpskog jezika i književnosti.

Odbojku je počeo da igra u Radničkom iz Beograda, s kojim je 1950. bio juniorski prvak Jugoslavije. Iz tog kluba je s celom ekipom prešao u Železničar iz Beograda, u kojem je igrao gotovo celu karijeru (do 1965.) i bio prvak Jugoslavije 1964, kada je ta ekipa osvojila prvenstvo bez ijednog poraza. Igračku karijeru je završio u Crvenoj zvezdi 1966. godine, koja ga je angažovala za trenera juniora i juniorki.

Prvi uspeh bio je trijumf odbojkašica Crvene zvezde u prvenstvu 1969. Vodio je i mušku ekipu Crvene zvezde, a 1971. je prihvatio ponudu GIK Banata iz Zrenjanina, s kojim je 1972. osvojio prvenstvo države za odbojkaše. Taj uspeh je ponovio je i 1978. sa Partizanom. Bio je trener Vojvodine, Kolubare iz Lazarevca i beogradskog Milicionara.

Najdublji trag je ostavio kao selektor odbojkaša. Reprezentaciju je samostalno počeo da vodi 1972. Na Mediteranskim igrama u Alžiru, 1975, sa Jugoslavijom je osvojio zlatnu medalju, a zatim na Evropskom prvenstvu 1975, čiji je domaćin bila Jugoslavija, osvojena je bronza što je bila prva medalja s jednog od najvećih međunarodnih takmičenja za jugoslovensku mušku odbojku. Lazar Grozdanović je drugi mandat kao selektor imao od 1980. do 1983. Bio je selektor reprezentacije na prvom učešću na Olimpijskim igrama, 1980. u Moskvi.

Treći put je preuzeo reprezentaciju 1986. Na Univerzijadi u Zagrebu godinu dana kasnije je Jugoslavija zauzela prvo mesto. Tada je u reprezentaciju uveo igrače, koji su po ukidanju zabrane da naše ekipe učestvuju u međunarodnim takmičenjima, odigrali ključnu ulogu u periodu za koji može da se kaže da je zlatno doba naše odbojke. Bio je selektor reprezentacije koja je 1995. osvojila treće mesto na Evropskom prvenstvu u Atini, zatim bila takođe treća na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. i Kupu izazivača te godine u Japanu, kao i 2000, kada je na Olimpijskim igrama u Sidneju osvojena zlatna medalja.

Diplomirao na Filološkom fakultetu i bio je profesor srpskog jezika i književnosti. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda 1996, a posebno priznanje mu je ukazano 1986. da bude selektor reprezentacije sveta u Sofiji na oproštajnoj utakmici bugarskog odbojkaša Zlatanova. Bio je jedan od inicijatora osnivanja Udruženja odbojkaških trenera Jugoslavije i njegov prvi predsednik.

Lazar Grozdanović će biti sahranjen u subotu u 12.30 časova na Novom groblju u Beogradu.

Izvor: mondo.rs/B92

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.