Puca Ludogorec po šavovima!

Ode trener, ode i direktor! Šta će biti sa Brazilcima? Možda kraj vladavine bugarskim fudbalom. . .

Fudbal 11.10.2018 | 15:00
Puca Ludogorec po šavovima!
Sedam godina niko mu nije bio ni do kolena u bugarskom fudbalu. Od 2012. do danas sedam titula prvaka, dva Kupa, tri Superkupa, dva plasmana u Ligu šampiona i tri u Ligu Evrope. Činilo se da ništa ne može da poremeti harmoniju u Ludogorecu, koji se pozicionirao kao jedan od svetionika na Balkanu i model za koji se pričalo da bi naši klubovi, pre svih Crvena zvezda i Partizan, morali da prate.

A onda – dve ostavke u jednom danu! I to na osetljivijim funkcijama sportskog sektora. Najpre vest da će brazilski trener Paulo Autuori napustiti klupu 20. oktobra po okončanju derbija sa Levskim, a samo koji sat kasnije i objava, takođe na zvaničnom sajtu, da iz Razgrada ide sportski direktor Metodi Tomanov. Odmah, jer je dobio otkaz. Podsećanja radi, reč je o čoveku koji je 2011. došao u Zelenu šumu kao skaut, da bi marta 2014. postao direktor i ključno uticao na politiku dovođenja neafirmisanih stranaca, koje je potom prodavao za veliki novac i doneo zaradu od preko 20.000.000 evra.

Sad je sve u Ludogorecu pod upitnikom, jer aktuleni sastav nije ni izbliza dominantan kao prethodni. Štaviše, ne da nije dominantan, nego nije ni lider u Bugarskoj. Posle 11 kola aktuelni prvak ime dva boda manje od Levskog i samo jedan više od CSKA. Jeste u seriji od pet ubedljivih prvenstvenih pobeda, ali su neki od početnih kikseva stvorili pritisak s kojim Autuori, izgleda, ne može da se nosi. U međuvremenu ga je Videoton izbacio iz kvalifikacija za Ligu šampiona, osiguran je plasman u Ligu Evrope, ali u njoj početni porazi od Leverkuzena (2:3) i Ciriha sugerišu da među zelenima više nema pobedničkog ambijenta.

Autuori je rešio da ode. Iznenađujuće, samo četiri meseca posle inauguracije koja je trebalo da još više ujedini Ludogorec, jer se verovalo da će brazilski stručnjak – dokazan na tlu Južne Amerike, između ostalog i kao pobednik Kupa Libertadores i FIFS svetskog prvenstva za klubove – naći „kopču“ sa velikim brojem sunarodniika u timu (a sad ih je čak devet). Nije uspeo. Mada, ima i druga strana medalje, jer su mediji iz Latinske Amerike baš u danu kad je Paulo oročio odlazak iz Razgrada doznali (gle čuda!?) da će preuzeti Atletiko Nasional iz Kolumbije.

„Da, da, Paulo Autuori ima ponudu Atletika. Samo, ne razumem ga. Ako je u Evropi, u jednom velikom klubu, zašto se vraća u Južnu Ameriku? Rekao mi je da želi da napusti Bugarsku, jer ima nove životne planove. Nije to dobra odluka. Ne možeš posle samo nekoliko meseci u jednom klubu da kažeš „hoću da idem, nisam srećan“. Nemam pojma šta mu se desilo“, zbunjen je Rodrigo Kosta, menadžer 62-godišnjeg stručnjaka iz Rio de Žaneira.

Umesto Autuorija, Ludogorec će u narednom peirodu voditi Antoni Zdravkov, doskorašnji pomoćni trener i selektor mlade reprezenatcije Bugarske, kome je pripalo da odmah posle derbija sa Levskim preuzme ekipu i spremi je za gostovanje kiparskom AEK-u iz Larnake u trećem kolu Lige Evrope.

Imaće i zadatak više. Da reši očigledne probleme u svlačionici, jer ako jedan Brazilac nije mogao sa devetoricom „svojih“ igrača (Renan, Sisinjo, Natanael, Rafael Forster, Lukaš Saša, Gustavo Kampanjaro, Vanderson, Žoao Paul i Žunior Brandao), plus još toliko ostalih, legionara, pitanje je šta može novi trener.

I da li je to početak kraja Ludogoreca kakvog znamo?

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar