Tačijeva posjeta otkrila probleme

Nedavni boravak predsjednika privremenih kosovskih institucija, Hašima Tačija, na jezeru Gazivode, na sjeveru Kosova i Metohije, koja je podigla tenzije između Beograda i Prištine, otkrila je i probleme unutar vladajuće Demokratske partije Kosova, piše prištinska Koha.

Region 03.10.2018 | 11:22
Tačijeva posjeta otkrila probleme
Pod naslovom koji kaže da je Tačijev brod "potopio" ministra pravosuđa Abeljarda Tahirija, list navodi da činjenica da su sa kosovskim predsjednikom bila i dvojica ministara iz DPK, razotkrila sukob između aktuelnog lidera te stranke Kadrija Veseljija i člnova stranke koji su i dalje lojalni Tačiju.

Inače, Tači se sa liderske pozicije u DPK povukao nakon izbora za predsjednika privremenih institucija u Prištini.

Dan nakon boravka Tačija sa saradnicima na Gazivodama, Tahiri je podnio ostavku na ministarsku poziciju i na funkciju u DPK, a da o tome nije obavjestio Veseljija.

Kako su u prvi mah prenijeli prištinski mediji, Tahiri je ostavku podnio zbog navodnog nezadovoljstva funkcionisanjem pravosudnog sistema i političkog pritiska koji se vrši na pravosuđe. Potom su mediji, pozivajući se na nezvanična saznanja, javili da je ministar pravosuđa ostavku na sve funkcije, u vladi i stranci, podnio zato što je bio u društvu Tačija tokom njegove nenajavljene posjete jezeru Gazivode, na sjeveru KiM.

Iako je Tahiri, nakon jučerašnjeg razgovra sa šefom DPK, najavio da će se o ostavci konkretnije izjasniti tokom dana, to se nije dogodilo, ali nije prisustvovao ni sjednici vlade.

Haradinaj još nije prhvatiio ostavku Tahirija, a Veselji kaže da nijedna odluka u stranci ne može da bude donijeta individualno.

Zamjenik lidera DPK, koji je želeo da ostane anoniman, kazao je za Kohu da "mnogi članovi predsjedništva stranke nisu naviknuti na Veseljija kao lidera i da Tahiri nije jedini koji se tako ponaša".

"Ima ih puno. Razumljivo je da lider stranke to ne može da prihvati... Potezi poput onoga na Gazivodama ne mogu da se dogode a da stranka o tome prethodno ne bude obavještena. Isto važi i za ostavku (Tahirija)", kazao je neimenovani potpredsjednik DPK.

Veselji je sinoć za Kljan Kosova izjavio da ministar Tahiri ostaje na stranačkoj funkciji, odnosno da stranka neće prihvatiti njegovu ostavku.

List Epoka navodi da ni Haradinaj nije prihvatio Tahirijevu ostavku.

I Veselji i Haradinaj kažu da je Tahiri najbolji ministar u vladi.

Ipak, navodi list, Haradinaj je potvrdio da se očekuju promjene ministara iz redova DPK.

Pozivajući se na izvore unutar DPK, Epoka piše da se očekuje da Šaćir Totaj i Nezir Cocaj dobiju ministarske funkcije.

Izvor: Tanjug

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

dzoo

03.10.2018 09:27

E moji Srbi cime sse vi radujete pa tim siptarima muka sto je taci imao m....da pa otisao na Gazivode a oni nisu mogli.Imaju isti cilji i ostvarili nezavisno Kosovo.

ODGOVORITE
Name

u pamet!

03.10.2018 09:30

Gosp. Tači, okani se Kosova, to je Srbija!

ODGOVORITE
Name

Istok

03.10.2018 10:24

Hasim Taci . Za nas terorista za njih heroj. Ja mu skidam kapu . Ima mu.. da prkosi i to radi valjano. Aleksandar za to vreme samo kakoce ko kakva kokos. Ko fol spreman plan za intervenciju. Pa intervenisi brate da i mi slavimo . Al kur. Znas koliko je kod nas suplje. Znas koliko si i ti zajebo kod srba patriotizam kao sto je to zajebao Milorad kod nas u RS. Nema te budale koji ce u RS braniti interese Milorada Dodika. Nema te budale koji ce u Srbiji braniti interese Aleksandra Vucica. Dozvali li se srbi i pokvarili do posera. Sad samo licni interes gledaju. Jbg , za to su krivi nesretni lazovi politicari koji su na vlasti a najskuplju cijenu placa Nacionalno jedinstvo .

Name

Bursać

03.10.2018 09:37

Tuljumbe,tuljumbe be...

ODGOVORITE
Name

WST

03.10.2018 09:44

Kakve privremene institucije, kakav KiM? Tači je predsjednik nezavisne države Kosovo, kome to nije jasno neka hitno potraži najbližeg doktora za glavušu. Kako vas nije sramota strašiti narod i ispirati mozak nepismenoj sirotinji, malo im je Pink i RTRS majmuna? Kosovo je završena priča!

ODGOVORITE
Name

ja

03.10.2018 10:16

Kosovo nije zavrsena prica draga osobo. Kosovo ce biti zavrseno kada to velike sile budu naredile.

Name

sarajlija

03.10.2018 16:44

Koje bolan velike sile?