Nova pravila u evropskoj košarci...

Sam sebi asistiraj na alej-up?! Najveće promene ipak se tiču nekih drugih stvari.

Košarka 03.10.2018 | 20:30
Nova pravila u evropskoj košarci...
Evrokup za početak nove evropske sezone. Za najbolju košarku na Starom kontinentu moraćemo da se strpimo još nedelju dana. Ali ćemo već od sutra moći da na delu vidimo i neka nova košarkaška pravila, koja bi trebalo da igru učine zanimljivijom. Bar se tako nadaju košarkaški zakonodavci, mada se neka nova pravila na prvi pogled čine zaista bizarnim.

Recimo, na sajtu Evrolige navodi se da će od ove sezone “biti više prostora da igrači iskažu kreativnost“ pošto će sada moći da loptu prebace iza table i ponovo je uzmu u posed, iako je niko drugi nije dodirnuo. To do sada nije bilo dozvoljeno. I to u praksi sada znači da bi centar pod obručem sada mogao da loptu, kada je pod pritiskom, prebaci iza table, odnosno preko nje, i potom je sam smesti u koš. Moći će, narodski rečeno, sam sebi da nabaci loptu na alej-up?! I baš nas zanima koliko ćemo puta u narednoj sezoni videti tu situaciju u praksi?

Druga pravila bi ipak mogla da donesu više uticaja na igru, iako se na prvi pogled ne čine toliko značajnim. Ali...

Možda i najznačajnija promena tiče se tehničkih grešaka. Ubuduće timu kome je svirana tehnička neće automatski biti oduzimana lopta. Protivnik bi i dalje dobijao jedno slobodno bacanje, ali bi se igra nastavljala napadom tima koji je držao loptu u trenutku kada je tehnička svirana.

Sledeća promena trebalo bi da spreči igrače da u odbrani usporavaju igru. Ubuduće, ako defanzivci u poslednja dva minuta poslednje četvrtine ili produžetka budu prelazili aut-liniju prilikom ubacivanja lopte u igru – tačnije prilikom pokušaja da spreče protivnika da je ubace – automatski će biti kažnjavani tehničkom greškom.

Šta je još novo? Lopta će se posle nesportskih grešaka, isključenja ili tuča uvek ubacivati na protivničkoj polovini terena sa 14 sekundi za napad.

Ako tim istrpi faul na svojoj polovini terena odatle će je i izvoditi, ali će imati 24 sekunde za napad. Ako je faul sviran na “prednjem delu terena“ (preko pola) imaće 14 sekundi za napad. I loptu odmah u napadu. Obe pozicije za ubacivanje lopte su inače nove.

U poslednja dva minuta utakmice, trener će prilikom pozivanja tajm-auta moći da bira sa koje polovine terena će započinjati prvu akciju posle tajm-auta. I biraće na kraju tajm-auta.

I to nije sve, ali jeste ono što je Evroliga izdvojila kao najznačajnije. Efekte ćemo videti kad utakmice počnu. I baš da vidimo ko će sam sebi da nabaci na alej-up...

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar