Priča: Mjesec i po dana kasnije...

Svaki poen mu je jako značio, videlo se to na njegovom licu, a klupa Crvene zvezde reagovala je energično sa željom da mu ulije dodatno samopouzdanje i motivaciju.

Košarka 25.09.2018 | 18:30
Priča: Mjesec i po dana kasnije...
4. avgust 2018: Mohamed Faje potpisao je ugovor sa Crvenom zvezdom.

Doza skepse u glasovima navijača Crvene zvezde nedugo pošto je reprezentativac Senegala zadužio opremu na Malom Kalemegdanu mogla je da se oseti. Možda je i bilo razloga za takav, odbrambeni stav prema klubu koji vole. Ipak je stigao krilni centar grčkog Promitejasa od 32 godine, kome je Crvena zvezda praktično lestvica iznad svih prethodnih karijeri. Uostalom, niko u tom momentu nije bio siguran šta je Milan Tomić zamislio, ni kako on vidi Crvenu zvezdu. Pre njega roster je pojačan Bilijem Beronom, Dušanom Ristićem, Majklom Odžom, Majkom Cirbesom i Stratosom Perperogluom. U košarkaškim krugovima bliskim Zvezdi mahom daleko poznatija imena.

23. septembar 2018: Mohamed Faje je MVP Superkupa!

Talični Mo postao je novi miljenik navijača i jedna od nosećih figura Zvezdine igre. Mesec i po dana pošto je žvrljnuo potpis na jednogodišnji ugovor. Toliko mu je vremena trebalo da pokaže koliko vredi. Tokom vrlo dobrog turnira u Laktašima Faje je zaslužio laskavu titulu najkorisnijeg igrača uz prosečno trinaest poena, šest skokova i dve asistencije, te osamnaest indeksnih poena. 

Iako protiv Olimpije nije toliko bio ubedljiv napadački (9p, 1/5 za tri), Fajeje koristio svoje iskustvo i dobru atletsku građu kako bi doprineo na ostalim poljima. Skupio je osam skokova, četiri asistencije i blokadu, mada i tri izgubljene lopte. Bilo je to samo zagrevanje za šou koji će uslediti 24 časa kasnije. A onda još toliko potom. Prvo Cedevita, onda i Budućnost. Dva najveća protivnika u borbi za šampionsku titulu u Jadranskoj ligi i klubovi s najvećim ulaganjima tokom letnjeg prelaznog roka videli su brojne kvalitete Mohameda Fajea. 

U današnjoj košarci nije lako ubaciti 15 koševa za celu utakmicu. Faje je to uradio za poluvreme protiv Cedevite. Istina, posle se nije previše isticao u ofanzivnom delu, ali je veliki posao napravio onda kada je Crvena zvezda tabala put ka ubedljivoj pobedi, u ono jakoj seriji koja je dovela do rezultata 40:18 u 14. minutu utakmice. Nepuni dan kasnije, Faje je ponovo uzeo stvari u svoje ruke. Ovog puta se nije samo oslanjao na šut sa distance, već je svoje kvalitete stavio u službu tima i hendikep Budućnosti u reketu pretvarao u lake poene. Rezultat je bio očigledan. 

„Srećan sam. Jako sam srećan. Prvo jer smo pobedili i osvojili trofej, a onda što su mi saigrači nesebično omogućili da bude najkorisniji igrač turnira. Hvala im na tome. Ovo je rezultat dobrog rada tokom priprema i pravi zamajac za nadolazeću sezonu“, poručio je Faje pošto mu je uručen trofej koji je zaslužio. 

Mnogo više od ispunjenih statističkih kolona, navijače Crvene zvezde treba da obraduje stav s kojim Fajedoživljava utakmicu. Možda za nekog Superkup nije važan, ali Fajeova reakcija kada je skrivio faul nadNemanjom Gordićem u pokušaju da ponajboljeg igrača Budućnosti izblokira u završnici dvokoraka možda i najbolje opisuje koliko je zaista željan igre i ostavljanja jakog utiska. Nije se radilo o izlivu emocija zbog sudijske odluke, koliko zbog činjenice da je rano ušao u probleme s faulovima.

Osetio je da je Budućnost mekano ušla u meč i da bi mogla da bude slomljena brzo. Napustio je parket vidno nezadovoljan sobom, jer je bio svestan da je ponovo imao jak vetar u leđa i već šest poena kraj svog prezimena. Seo je na klupu, ćutao nekoliko trenutaka, a onda sa saigračima i trenerom počeo da dogovara sitnice za nastavak. Igrao se četvrti minut utakmice. Dalju egzekuciju sproveo je jako brzo pošto se vratio na teren. 

Svaki poen mu je jako značio, videlo se to na njegovom licu, a klupa Crvene zvezde reagovala je energično sa željom da mu ulije dodatno samopouzdanje i motivaciju. 

Može da bude streč varijanta i razbije protivnika van linije 6,75 metara. Zna kada je pravo vreme da uđe na niski post i zabeleži lake poene. Ima strašan osećaj za blok i kao tigar samo čeka pravi momenat da napadne. Mohamed Faje možda nije imao kvaitetna iskustva kroz igre u senegalskom US Rejlu, ili Ikarosu, Panelefsinijakosu, Retimnu, italijanskom Varezeu, Promitejasu... Ali je spreman da sve to nadoknadi (bar) jednom sezonom u Crvenoj zvezdi. I, naravno, podigne sve trofeje. 

Milan Tomić je to osetio i zato je toliko insistirao da baš on bude novi krilni centar Crvene zvezde i mentor Boriši Simaniću.

Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar