Kako se krade na izborima?

Bivši generalni sekretar SNSD-a Rajko Vasić otkrio je nedavno više tehnika kako se krade na izborima. Sumnje nema da tehnika krađe glasova nije dobro usavršena u toj stranci. O kojim tehnikama se radi Vasić je to napisao na svom blogu na kome inače kritički se odnosi prema svojim neistomišljenicima, a zna da kritikuje i svoju stranku i njeno rukvodstvo. O kojim tehnikama krađe glasova se radi i da li ste možda i sami u tome učestvovali otkrijte sami u nastavku teksta. Možda i da razmislite kuda to vodi. . .

Republika Srpska 23.09.2018 | 09:25
Kako se krade na izborima?
Upis preferencijala

To amateri samo tako zovu. Stvari stoje prostije. Radi se o tajnom dogovoru svih članova Biračkog odbora koji, kad se razbroje listići za stranke, svako dobije listiće svoje stranke i upisuje krstiće za one stranačke kandidate za koje su dali obećanje ili dobili pare. To nije krađa glasova između stranaka, već krađa glasova unutar stranaka. Zbog ovog procesa rezultati kasne u Opštinsku izbornu komisiju i u Središnju izbornu komisiju.

Bugarski voz

Bugarski voz je proces u kojem je potrebno prethodno otuđiti, ukrasti, smuvati jedan prazan glasački listić. Ili imati falsikat koji se neće uočiti, što je manje vjerovatno. Onda se taj listić popunjava u interesu određene stranke i kandidata i daje glasaču koji ga samo ubacuje u kutiju, a iznosi prazan. Prazan listić se od lopovske inžinjerije opet popunjava i daje sljedećem. I tako do zatvaranja birališta, odnosno do broja birača koje kontrolišeš. Bugarski voz je znak da neko ili stranka kontroliše određeni broj birača na biračkom mjestu.

To mogu biti razni načini kontrole, od finansijskih, rodbinskih, ideoloških, interesnih do kriminalnih i ucjenjivačkih. Bugarski voz je tek kontrola tog procesa koji je već unaprijed obavljen. Suština krađe samo je u krađi jednog praznog listića.

Lažni izvještaj sa biračkih mjesta

To je proces koji također podrazumijeva konsenzus svih članova Biračkog odbora. Bez obzira na to kakav je rezultat, u izvještaju se upisuju dogovorene i doplaćene brojke. Bitno je da korekcija nije previše očigledna jer bi to moglo izazvati dodatno brojanje negdje na nekom udaljenom mjestu, što bi razotkrilo cijeli proces; mada je to rizično i za više izborne instance i tome se teško pristupa.

Lažni izvještaj iz opštinske izborne komisije

To je prevelik zalogaj. Ali je moguć u malim opštinama. I moguć je uz vezu s nekim u glavnom biračkom tijelu zemlje.

Kupovina pojedinačnih glasova

To je proces od birača do birača, pri čemu se rijetko pare daju unaprijed, pa se traži neki dokaz, snimak mobilnim telefonom, određena boja olovke, nešto što će registrirati član Biračkog odbora i slično.

Kupovina grupnih glasova

To rade seoski i drugi džambasi koje često nazivaju “vođama mišljenja” i drugim lirskim nadimcima. Vođa mišljenja uzima pare i garantuje sto, dvjesta, trista, glasova. U pravilu, to obećanje se ispunjava. Niko se pretjerano ne raspituje o tome kako se to ostvarilo, ali je važno da se zainteresovani obraćaju onima koji su već provjereni, koji garantiraju i koji za svake izbore glasove mogu prodavati drugom kupcu.

Vreće

O tome ne treba razglabati. Tu je sve moguće.

Glasanje poštom

Haos. Uoči Opštih izbora 2014. deseci bosanskohercegovačkih građana koji žive u dijaspori na svoje kućne adrese dobili su pakete u kojima je bilo i do devedeset glasačkih listića. Oni koji su ih dobili mogli su ispuniti te listiće i vratiti ih na adresu pošiljaoca – Centralne izborne komisije u Bosni i Hercegovini. Iz CIK-a su tada tvrdili da je grešku napravilo osoblje BH Pošte što su oni demantovali. Konačno, sve je proslijeđeno Tužilaštvu BiH ali ni nakon dvije godine nema podataka ko je odgovoran za ovaj propust.

Izuzimanje ličnih dokumenata

Dan prije izbora pojedinci, sudionici u krađi i kupovini, pokupe lične karte od birača s određenog biračkog mjesta. Vlasnici se neće ni pojaviti na biračkim mjestima, a “glasanje” će se obaviti u okviru dogovora unutar Biračkog odbora. Izuzimanje ličnih karata podrazumijeva neki kupoprodajni aranžman.

Grobljanski glasovi

Neažurni birački spiskovi i neprecizna evidencija stranačkih članova omogućuju stranci koja vlada Biračkim odborom da u svoje glasove, na preostalim listićima, ubacuje i glasove mrtvih i odseljenih. Ove godine mnogi su uočili da postoje opštine u kojima ima više registrovanih birača nego stanovnika prema popisu iz 2013. U Stocu su utvrdili da na biračkim spiskovima ima i onih.

BN

Komentari / 42

Ostavite komentar
Name

Realnost

23.09.2018 07:30

Izbori su farsa oni sto citaju i oni sto pisu na brojanju tusse krade.

ODGOVORITE
Name

hercegovac

23.09.2018 08:56

Svi su isti i svi kradu samo se nadam da je "opozicija" manje alava pa ću glasati za njih, ustvari za Vuk

Name

Trebava

23.09.2018 09:03

Izbori su potpuno obesmišljeni zbog raznih malverzacija!

Name

Tako je

23.09.2018 09:06

Zato se prije izbora znaju pobjednici.

Name

hercegovac

23.09.2018 09:11

Zna Rajkan zanat. Nego kako to da je za najmanje pola metoda potrebna saradnja svih u biračkom odboru a naša prepoštena "opozicija" nikad ne krade??? Najprije će biti da su svi isti ali se nadam da je "opozicija" manje alava pa ću glasati za njih, ustvari za Vukana sigurno za Ivanića mmooooožda gadi mi se isto ko i nepomenko samo što je manje alav. Inače sam dobar sa glavnim za "organizaciju" izbora u jednoj BH partiji pa sam malo bolje upoznat sa metodama i svaka ama baš svaka krađa se može spriječiti ako se ima dovoljno sredstava i volje a mislim da "opoziciji" sredstava ne fali. jedan primjer: ako se posumnja da se krade preko mjere pošalje se pouzdan član koji "se iznervira" i prevrne kutiju što je prekršaj i ne ide se u prdekanu a izbori se poništavaju na tom glasačkom mjestu

Name

Skeptik

23.09.2018 09:12

Saznali smo o krađi iz prve ruke. Provjeren kadar.

Name

Dado

23.09.2018 09:14

Evo potvrde da sve rijesavaju biracki odbori. Pa u selu odakle je moj otac jedne godine bill izlaznost skoro 100%, a nije izaslo 20% ljudi. Kad ih pitas niko nije glasao, a svi glasali. Kako? Lako

Name

PA

23.09.2018 09:35

Bogdanic je na proslim izborima u Teslicu pomocu bugarskog voza dobio poslanicki mandat.

Name

Mk

23.09.2018 07:30

SNSD SE I OVE GODINE DOBRO ORGANIZOVAO PRI KRAĐI GLASOVA A SAVJET OPOZICIJI TREBATE IMATI REZERVNE IGRAČE SIGURNE KOJE ĆE TE U ZADNJEM MOMENTU MIJENJATI .

ODGOVORITE
Name

Mitric Dejan Gricko

23.09.2018 07:35

Idemoooo u pobjedu!!! Idemoooo na najjace!!

ODGOVORITE
Name

XXL

23.09.2018 07:39

STRASNO.....SMAK JE SVIJETA..

ODGOVORITE
Name

Da

23.09.2018 07:43

Bugarski voz sam gledao svojim ocima kad u kaficu klinci koji su tek napunili 18 g vracaju prazne listice dvojici mamlaza za 10-20 KM .To im je ciljna grupa,momcici kojim je bitno da taj dan imaju cenera u dzepu ili cvaju !

ODGOVORITE
Name

glasac

23.09.2018 07:45

Sve samo da ne bude posteno,pa se onda kaze stranci doveli nekoga na vlast.

ODGOVORITE
Name

Re:

23.09.2018 10:06

А, је л' нису? Први пут насилно инсталишу марионету, а онда на сваким наредним изборима имају разрађен механизам за свог поданика.

Name

Istinomjer

23.09.2018 07:54

Da kao drugi su posteni pa ne znaju kako se kradu glasovi , ma do moga.

ODGOVORITE
Name

decko

23.09.2018 08:24

Dobro je, barem je rat stao!

ODGOVORITE
Name

re decko

23.09.2018 14:00

Dobro jutro!

Name

Dach

23.09.2018 08:25

Dok se ne kazni cijela stranka diskvalifikacijom sa izbora zbog jednog glasa , nece biti demokratskih izbora kod nas.

ODGOVORITE
Name

Tomo

23.09.2018 09:08

Taj film nikad gledati nećemo (bez obzira o kojoj se stranci radi)....a TO je jedino i najispravnije rješenje.

Name

Re

23.09.2018 12:43

A ko da ih kazni? Iz istih stranaka se biraju kadrovi, neće oni na svoje.

Name

Re Dach

23.09.2018 14:02

Koju stanku kaznit kad su po tom pitanju sve iste?

Name

Clan birackog odbora

23.09.2018 08:53

Kao neko ko je vise puta bio clan birackog odbora mogu da tvrdim da je u gradu na vecem birackom mjestu nemoguce krasti iz razloga sto se clanovi birackog odbora i posmatraci ne poznaju. Ne mozes prici drugom clanu birackog odbora i predloziti mu da nesto smuvate a nikad covjeka prije nisi vidio. Na selima je drugacije, svi se poznaju i ako jedan predlozi drugom da kradu a ovaj drugi je iz suprotne stranke onda taj drugi moze da prihvati ili da odbije. Ali i ako odbije nece prijaviti ovog prvog zato sto se poznaju ili su mozda i neki rodjaci.

ODGOVORITE
Name

Re:

23.09.2018 10:20

Није баш тако. Био сам 4 пута у бирачким одборима, од посматрача, члана, па једном и предсједник. Два пута сам био у градском, два пута у сеоском подручју. Чланови бирачких одбора су били са свих страна. Из града буду у селима, из села у граду. Све зависи од тога гдје која странка делегира свог члана. Ако ти је воља, пријавиш се и као независни посматрач, али је таквих мање, пошто се то не плаћа од стране ЦИК-а. У горњем тексту је написано свашта, али није описан стварни инжењеринг крађе, који се покреће оног дана кад се овјере кандидатске листе. Све остало је техничке природе и представа за јавност. Ако неко смува пар гласова за своју странку, то не игра никакву улогу на 1000-2000 бирача.

Name

opaa

23.09.2018 08:54

Cesto sam bio napadnut komentarima kad kazem da ce dodik izmisliti pred izbore neku posjetu Rusiji sto vec radi par godina unazad pred izbore.Ide covjek po BUGARSKI VOZ i zato je izjavio da je taj susret fenomenalan. On je istakao da je susret sa ruskim predsjednikom fenomenalan povod za sastanak. “Kud ćete bolji povod nego da sretnete Putina. To je fenomenalni povod i treba ga iskoristiti uvijek, kad god čovjek ima priliku”, rekao je Dodik.

ODGOVORITE
Name

180 Stepeni

23.09.2018 09:05

Ljudi problem je u sistemu.Da je Dodik premijer Hilandije mogao bi da se slika nakon prvog svog lopovluka.Pa da se ovoliko krade u Svajcarskoj ona bi propala.Stvar je u sistemu.Ko god ovde dosao on ce da krade kao i svi do sada.

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

23.09.2018 09:15

Proradila "savjest" ...da li? Ili je to još jedna od predizbornih "tegli s maglom" s kojih se skreće priča na drugu stranu i stvara način za drugi oblik manipulacije....jer tvrditi da će pobjediti sa preko 70% ili je dokaz beskurpulozne prevare ili kupovine koja nije zabilježena na ovim prostorima ili je zbilja mi ovaj narod idioti....no Bog je veliki!

ODGOVORITE
Name

jaaaaaaaaaa

23.09.2018 09:16

Ovaj Mile sve pred izbore radi samo da se dokopa MMF-a i narodni para,,malo mu namještanje dolaska Lavrova u BiH pred izbore sad treba kao i kod Putina pred kraj mjeseca da ide,samo da bi publiku privukao sebi i izborima,,,e jadni narode, osvijesti se,jel se to nije moglo ranije sve izdešavati?! nego baš baš pred ,,OKTOBARSKE IZBORE,, ....!

ODGOVORITE
Name

Sssr

23.09.2018 15:31

Njegova posjeta putinu ide tako sto on plati našim parama ljudima koji organizuju putinov protokol i on ode i uslika se kao djeca sa djedom mrazom,stim sto mi ispadnemo djecica koja vjeruju u djeda mraza i u cipelu svetog Nikole a on se vrati i prica i ekonomskoj suradnji i investicijama to su floskule koji svi pričaju.u komunizmu su pricali o diferencijaciji a sad o stranim investicijama,a stranac dodje plati zakonski minimalac i pinku domaćinu i jos dobije poreske povlastice i ode kad procjeni da na drugom mjestu moze jeftinije

Name

Istok

23.09.2018 09:20

Pa svo vreme govorim da nas svi vi koji zagovarate tajno glasanje pravite idijotima. SAMO JAVNO I ZABILJEZENO GLASANJE MOZE BITI PRAVEDNO. Samo glasanje kod koga se javno glasa i glas biljezi moze dovesti do neophodnog nam podizanja svjesti pojedinca i kolektiva. Tako ce se znati koji idijoti su izglasali lopova na vlast i moci ce se zatraziti njihova politicka odgovornost za lose politicke odluke. Sve drugo je farsa i glumatanje. Meni licno veliku nadu daje i mogucnost postizanja sporazuma u vidu ugovora izmedju politickih kandidata odnosno partija koje su delegirale kandidate i biraca . Ugovor bi se javno biljezio u obliku blokchain-a da se ne bi mogao falsifikovati ni od strane jedne ni od druge strane . Sistem javnog glasanja uz elektronsku kontrolu i evidentiranje se moze uspostaviti za 48 casova i kostao bi nekoliko miliona puta manje nego postojeci sistem , a uz to bi eliminisao mogucnost izborne prevare. Medjutim , to ne odgovara ni poziciji ni opoziciji. Pa Vi gledajte sta Vam je raditi. Naivcine. Sto rekao Bora Corba J.O.K.S..

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

23.09.2018 09:51

I zaista zar neko misli glasati poslije svih ovih Informacija..nisam nikad,a sad pogotovo

ODGOVORITE
Name

hercegovac

23.09.2018 10:42

Glaso si ti na svakim izborima

Name

Ljigavci

23.09.2018 10:34

Pa ja neznam onda sto mi glasamo kad crveni mogu pokrasti izbore tek tako lako! Ljudi moji,kakva je ovo drzava!

ODGOVORITE
Name

Re:

23.09.2018 10:57

Модерни облик анексије.

Name

Bijeljina

23.09.2018 11:42

Na lokalnim izborima u Bijeljini 2008,jedna kriminalna grupa Snsd-a je na listicima postenih kandidata Snsd-a koji su dobili glasove na na svoj obraz i postenje dopisivali glasove onima koji ih nisu dobili,tako da se desilo to da odbornici nisu postali oni koji su dobili povjerenje od naroda vec oni sa doposanim glasovima/8 odbornika/,od tada je Snsd pukao u Bijeljini,na svim izborima posle 2008g.je gubitnicka stranka,a Vi ste gospodine Vasicu te godine bili glavni povjerenik za sprovodjenje izbora u Bijeljini,i zato su Vama poznate sve metode za izborne kradje jer ste ih i Vi kreirali i bili direktno ukljuceni u sprovodjenju istih!

ODGOVORITE
Name

re bijeljina

23.09.2018 14:12

Izgledas nesto nervozan nemas razloga u Bijeljini je SDS na vlasti,ili si sekta onih drugi.

Name

Šećeraš

24.09.2018 14:03

Sve se zna i jedini odgovor na ovo je vracanje na stari nacin... Biranje stranke pa neka stranka postavlja kvalitetni kadar na listu a ne one sto mogu vise skupiti glasova...Jedino tako se ovde moze smanjiti manipulacija...

Name

Bijeljina

23.09.2018 11:48

Na lokalnim izborima u Bijeljini 2008,jedna kriminalna grupa Snsd-a je na listicima postenih kandidata Snsd-a koji su dobili glasove na na svoj obraz i postenje dopisivali glasove onima koji ih nisu dobili,tako da se desilo to da odbornici nisu postali oni koji su dobili povjerenje od naroda vec oni sa doposanim glasovima/8 odbornika/,od tada je Snsd pukao u Bijeljini,na svim izborima posle 2008g.je gubitnicka stranka,a Vi ste gospodine Vasicu te godine bili glavni povjerenik za sprovodjenje izbora u Bijeljini,i zato su Vama poznate sve metode za izborne kradje jer ste ih i Vi kreirali i bili direktno ukljuceni u sprovodjenju istih!

ODGOVORITE
Name

Zvonce

23.09.2018 13:23

Najbolje znaju oni koji su krali na izborima

ODGOVORITE
Name

RJEŠENJE

23.09.2018 15:34

SAMO MASOVAN IZLAZAK NA IZBORE!

ODGOVORITE
Name

Ex Zvornicanin

23.09.2018 17:05

Otvoreno se rugaju narodu.Ne kriju vise ni tehnike. Da je neko prije deset godina ovako sta napisao u medijima bilo bi gotovo s tim novinarom i medijem. Tako da se vise i ne kriju.Evo jos jedne ekskluzive.....Listici koji automatski ponistavaju obiljezeno polje i oznacavaju no za koje su programirani.....Takodje....Prsten.Za unistavanje glasackih listica.Zatim-direktno u CIKu........I onaj najjaci.Originalni listici koji se zamijene a koji su vec popunjeni.Oni se prebroje i uzmu za validne.A oni na kojim se glasalo oni se bace u smece...To je uradjeno 2012 u Srbiji prvi put.

ODGOVORITE
Name

Ništa lakše

23.09.2018 21:47

Platis Ruskoj mešetarskoj organizaciji MARŠAL GRUPA da ti nastimaju izbornu pobjedu i to je to......ali zna to Milorad Dodik odlično jer njemu je MARŠAL GRUPA nastimala izbornu pobjedu 2014 godine......

ODGOVORITE
Name

Savo

24.09.2018 08:45

Narode izađite i glasajte ako nevaš glasački listić će da bude zloupotrijebljen od hobotnice koja nas godinama OPASALA I NEDA NAM DISATI

ODGOVORITE