NDP: Sa Srbijom i Rusijom bratski

Predsjednik NDP-a Drgan Čavić pozdravio je danas razvoj dobrih odnosa Republike Srpske i Ruske Federacije te istakao da je dolazak Sergeja Lavrova, ministra inostranih poslova Rusije, važan za Republiku Srpsku i BiH.

Republika Srpska 22.09.2018 | 16:24
NDP: Sa Srbijom i Rusijom bratski
”Podrška Dejtonskom sporazumu, od trenutka kada je Lavrov postao mininstar, dobila je na značaju, a gospodin Lavrov i današnja ruska administracija snažno stoje iza Dejtona i to se manifistuje kroz djelovanje u međunarodnim organizacijama i Savjetu za implementaciju mira”, kazao je Čavić.

Čavić je istakao da su se sada stvorili takvi međunarodni uslovi, da kada bi nekome palo na pamet da na međunarodnom noivou razgovara o nekim novim rješenjima za BiH, Srbi legitimno mogu da pozovu Rusiju da se u takve pregovore uključi.

”Republika Srpska i svi srpski predstavnici u institucijama u BiH moraju u kontinuitetu računati na podršku Ruske Federacije da učestvuje u eventualnim pregovorima, jer nam Dejtonski sporazum daje legitimno pravo, s obzirom da je Rusija njegov garant, a to treba biti osnov političkog djelovanja Srba kao konstitutivnog naroda na ovim prostorima”, zaključio je Čavić.

On uvjerava da promjena vlasti neće biti i promjena dobrih odnosa sa Ruskom Federacijom.

”Kada sam bio predsjednik Republike Srpske, zbog mojih jako dobrih odnosa sa Ruskom Federacijom, bio sam prozivan od tadašnje opozicije, ali me raduje da su oni promijenili mišljenje i shvatili koliki je značaj i politička težina držati tu komunikaciju potpuno otvorenom i prijateljskom”, poručio je Čavić.

On ističe da je u međunarodnim odnosima najlakše graditi neprijatelje, ali uvjerava da je najvažnije graditi prijatelje na svakom mjestu te da je oficijelna politika Srbije najbolji primjer za to.

”Sa Srbijom i Rusijom bratski, a sa svima ostalima prijateljski. Nije nam dovoljno da nam dolaze samo politički predstavnici bratskih država, potrebno je da otvorimo vrata sa svim drugim državama”, poručio je Čavić danas u Banjaluci.

BN