Otkriva: Kako se krade na izborima

Birački odbor je najvažnija, ali ujedno i naslabija karika izbornog sistema u BiH, jer članove odbora imenuju stranke. Nijedna izborna prevara ne može da prođe ako birački odbor radi svoj posao, legitimiše i nadzire izborni poces, no u BiH često nije tako.

Bosna i Hercegovina 21.09.2018 | 20:21
Otkriva: Kako se krade na izborima
Naš sagovornik bio je član biračkog odbora u nekoliko izbornih ciklusa u jednom hercegovačkom gradu. Najveće prevare, kaže, dešavaju se ukoliko stranka pored svog člana u biračkom odboru vrbuje simpatizere, ili je, pak u dogovoru s nekom drugom strankom, što je mnogo češća pojava. Na biračkom mjestu treba okrenuti glavu, usluga će biti vraćena na nekom drugom mjestu za glasanje.

"Da, oni se to dogovore, da dodijele predsednika biračkog mjesta i dva člana. Dovoljna su tri od pet članova. Ta dva člana koja budu uz predsednika, jedan je zadužen za birački spisak, odnosno legitimaciju birača, drugi za dodjelu listića", otkriva sagovornik N1.  

A kako to izgleda u praksi, daje primjere:

"Tako da su dolazili momci, samo pro forme su pokazivali ličnu kartu, a potpisivali za neku drugu osobu, gdje im je član biračkog odbora zadužen za kontrolu pokazao prstom gdje će se potpisati i koje ime i kako se zove taj birač. Oni se samo potpišu, uzmu listić i ubace. Obično dođe njih, od pet do deset odjednom, da zagužvaju da bude neprimijetno. Organizuju se. Momci koji slabije budu u gradu, pa su neprimijetni, tako mogu da rade, glasaju za nekog drugog. S jednog kraja, na drugi kraj opštine". 

"Fazon je bio da se potpiše za dvije osobe. Već spremni listići, daju se jednoj osobi. Tako ovi što potpisuju, to urade za dvoje, uzmu dva listića, tamo ih popune. Niko to ne primjećuje, posebno za ove parlamentrane izbore, jer imamo veliku listu za kanton pa ovi listići za ostale nivoe se ne primjećuju. Listići koji su već spremni za dvije osobe, daju se jednoj osobi. Na poslednjim izborima 2014. godine donosili su velike limene kutije, sad su plastične, unutra je već bilo ubačeno 300 odrađenih glasova", naglašava sagovornik N1.

Jedan od načina da se pomogne određenoj strani je da listić na kome su glasovi protivničke strane, bude proglašen nevažećim. Više je načina za to.

"Da su djevojke koje imaju duge nokte, ili ugrade vještačke nokte, pod taj nokat otkinu dio hemijske olovke, ima malo mastila u njoj i kada broji listiće samo to prilepi na nokat to je neprimjetno. Kada lista, ona ga pošara, postaje nevažeći. Šta mislite kada se izbroje ti listići na biračkom mjestu, pa onda kasnije kada Opštinska izborna komisija završi slično, koliko se stranke mogu oštetiti na takav način? To CIK ne uvažava kada se pravi prigovor, jer se vidi samo da je pošaran, oni automatski napišu da je nevažeći listić", dodaje sagovornik N1.  

Ove godine posebno je veliki pritisak na birače od kojih se traži da slikaju svoj glas zajedno sa ličnom kartom. Iako član biračkog odbora ima pravo da zadrži i ličnu i mobilni, to se u prošlosti rijetko dešavalo.

U malim mjestima mogućnost kontrole je mnogo veća, pa se na birače vrši pritisak da na biračko mjesto izađu u tačno određeno vrijeme, kako bi se moglo kontrolisati glasanje..

I da ne zaboravimo mrtve, obično izlaze na biračka mjesta pred kraj glasanja.

"Iako su spiskovi pročišćeni, veliki broj mrtvih glasa. Dovede neku babu, u pola sedam pred zatvaranje i zaokruži za koga treba, koju niko nikada nije vidjeo. No ona glasa sa 65 godina za onu koja ima blizu 100".  

Šta rade posmatrači, pitamo, naš sagovornik kaže sjede sa strane. Ako nešto i primijete i pobune se, predsednik biračkog odbora može da ih zamoli da napuste prostoriju, što se često dešavalo.

Barem na mjestima na kojima je naš sagovornik bio član biračkog odbora, policija nikada nije reagovala, niti je bilo ko odgovarao za kršenje izbornog procesa.

(N1)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

PS

21.09.2018 18:24

POLITIČKA KORUPCIJA I ORGANIZOVANI POLITIČKI KRIMINAL.

ODGOVORITE
Name

Tops

21.09.2018 20:51

Tako je to u okupiranoj zemlji...stranci podržavaju bagru, lov u mutnom.

Name

Re

22.09.2018 05:47

Kradu izbore kako stignu! Glasački listići, izborni odbori, bugarski vozovi, plaćeni glasovi, glasovi nepostejećih i onih koji ne izadju a “glasaju”, zapisnici sa biračkih mjesta, a tek unošenje podataka u centralni terminal...kradja je od vrha do dna.

Name

Relja

21.09.2018 18:34

Ukrali ste mi mladost, ukrali pare, ne dam vam da mi ukradete dostojanstvo! Svi na izbore! Za Vukotu i Ivanica!

ODGOVORITE
Name

Re

21.09.2018 19:06

Dobar komentar,svi na izbore.Velika izlaznost rusi vlast.

Name

maki

21.09.2018 19:10

ovako se radi u zaostalim africkim republikama

ODGOVORITE
Name

Je*em

21.09.2018 21:13

te Trnovo ,kad se pita Anika Nenadić ,Anika priča o Dodiku kao da je Putin..

Name

Dodik Milorad

22.09.2018 10:41

Tako je, ovi iz Pravde Za Davida su planirali da otmu 50 šlepera izbornog materijala. Strašno.

Name

Miloš

21.09.2018 19:30

Nećete vjerovati, u pojedinim ustanovama već se češljaju neki spiskovi za ljude il inostranstva i pišu se oni koji neće doći kad su izbori. E njih već pišu kako bi u tim šemama njihov glas uzeli i dali kako oni hoće.To je živa istina,toga ima i u školama,gledaju dnevnike stare i vade imena porodica za koje znaju da su se odselili.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

21.09.2018 22:44

I opet poslije ovoga kad vam je sve nacrtano...vi cete se poniziti kao ljudi i glasati

ODGOVORITE
Name

Istina

22.09.2018 09:52

Slazem se da sve zavisi od birackih odbora. Clan sam bo vise od deset godina. Radila sam i kao student i vjerujte da nema teorije ukrasti ni jedan jedini glas ako je samo jedan jedini clan nepotkupljiv i odlucan odraditi posao tako sto ce se izdici iznad stranke koju predstavlja ili simpatise.

ODGOVORITE