Lavrov: Rusija podržava Dejtonski sporazum i protiv je njegove revizije

- Rusija podržava Dejtonski sporazum i protiv je njegove revizije, glavna je poruka ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova koji je danas boravio u Sarajevu i Banjaluci.

Republika Srpska 21.09.2018 | 19:26
Lavrov: Rusija podržava Dejtonski sporazum i protiv je njegove revizije
Na prostoru srpsko-ruskog hrama u Banjaluci bile su vidljive  zastave Rusije i Republike Srpske. Prisutan je bio veliki broj policajaca, a prije dolaska Sergeja Lavrova iznad hrama kružio je i helikopter.

Građani Banjaluke okupili su se ispred srpsko – ruskog hrama, kako bi pozdravili Sergeja Lavrova uzvikujući Rusija, Rusija. Poručuju da je Rusija bratska držaba i da nema Rusa ne bi bilo ni Srba.

’’ Ovo je veliki dan za Republiku Srpsku’’

’’ Ovo mnogo znači za čitav srpski narod’’

’’ Znači ovo mnogo jer nam dolazi u posjetu državnik najmoćnije na svijetu, zemlje koja je pomagala srpskom narodu’’ – samo su neke od izjava građana koji su došli da dočekaju Sergeja Lavrova.

Nakon obilska rusko – srpskog hrama ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, predsjendik RS i drugi zvanični uputii su se u Admnistartivni centar Vlade RS. Održali su sastanak na kojem su razgovarli o nekoliko tema između ostalih o naftnoj industriji, ekonomskoj, političkoj i bezbjednosnoj situaciji u RS. Predsjendik RS je rekao da jeSrpska veoma zahvalna Rusiji za principijelan stav u afirmaciji Dejtonskog sporazuma.

’’ Posebnu zahvalnost RS duguje u pogledu rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti na koju je Rusija uložila veto. Želim da se zahvalim u ime srpskog naroda i RS. To pitanje za nas će ostati vječito upisano kao dokaz našeg prijateljstva", rekao je Dodik.

Sergej Lavrov je jasno poručio da Rusiju sa Srpskom veće iskreno prijateljstvo.  Rekao je i da se Rusija bori za očuvanje osnovnih principa Dejtona i da ne podržav protektorat.

’’Rusija se zalaže za poštovanje Dejtona i protiv je bilo kakvih pokušaja revizije. Bilo koje reforme moguće je provesti samo uz dogovor dva entiteta i tri naroda’’ – istakao je Lavrov na konferenciji za medije.

Ruski ministar  poručio je da se Rusija zalaze da sa RS razvije još bolje kulturne, humanitarne,trgovinske i ekonomske odnose. Porast robne razmjene sa BiH se puno odnosi na RS prije svega voće i povrće I zbog toga se na sastanku razgovaralo o konretnim predlozima I budućoj saradnji.

‘’ Danas smo detaljno razgovarli o tome da se što prije riješi pitanje koje bi dozvolilo da se odavde izvozi meso i mlijeko na rusko tržište. Zahvalni smo rukovodstvu RS  za stalnu podršku poslovanju ruskoh kompanija ovdje’’ – rekao je Lavrov.

Nakon sastanka poručeno je da posjeta Sergeja Lavrova nema veze sa izborima jer je tu dinamiku diktirala Srpska pravoslavna crkva u pogledu osveštenja srpsko-ruskog hrama u Banjaluci.

Zajednički stav Srpske i Rusije je da visoki predstavnik kao i strane sudije iz Ustavnog suda treba da odu i da je nedopustivo miješanje stranaca u BiH.

Predsjednik RS Milorad Dodik odlikovao je ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova ordenom Republike Srpske na ogrlici za jačanje i učvršćivanje prijateljskih odnosa RS i Ruske Federacije  

Lavrov je prije dolaska u Banjaluku boravio i u Sarajevu, gdje je razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH i ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom.

BN TV

Komentari / 46

Ostavite komentar
Name

Sta Bi Mile

21.09.2018 17:27

Sa trecim entitetom? Hahahaha

ODGOVORITE
Name

Re

21.09.2018 19:31

Jesil cuo rudonja,Samo dogovor 3 naroda a ne kako ti 'oces.Sto sad Lavrovu nekazes "nije tako RS je drzava",nesmijes gnjido jedna.I vise da nikad nismo culi tvoje laprdanje.

Name

Nostradamus

21.09.2018 21:15

Milu je izdao Dragan Covic sad ce ga Covic da eliminise posto bi mogao da ugrozi njegovu poziciju clana presjednistva.Dodik ako ne bude izabran za Srpskog clana presjednistva ove godine za cetiri godine bice izabran za predstavnika Hrvatskog naroda zato je Dodik opasnost za Covica.

Name

БЛ

22.09.2018 00:24

Као прво Лавров је позван од министра вањских послова а не од Миле. То доказује и сам Лавров јер је прво отишао у Сарајево где га дочекаше Иванић и она двојица. Поклонио је златни сат и оловку Иванићу а не Додику. После је разговарао са Црнадком а онда отиша до БЛ. Миле у БЛ направио панику око блокада саобраћаја без потребе јер ниједан србин није против Лаврова већ би једва дочекао да се поздрави са њим. Имао сам част да се видим са тим великим човјеком и знам да воли србе али не само додиковце. Народ мора да схваи да од независне РС нема ништа јер је Српска осигурана Дејтоном. Миле би да помогне хрватима да добију трећи етнитет али то рући Српску. Свиће ако Бог да.

Name

borac

21.09.2018 17:31

I sta sad prica o samostalnosti je zavrsena .O cemu to Dodik.

ODGOVORITE
Name

Re

21.09.2018 18:21

Tacno. Sto sad nije rekao da ne zeli BiH. Sipak samo narod zavadja a zna da je BiH svima nama neminovna.

Name

075

21.09.2018 18:33

Lavrov: " Bosna i Hercegovina je suverena DRŽAVA!"

Name

VETERAN

22.09.2018 08:07

DA SE JEDNOM ZAVRSI I PRICA OCJEPLJENJEM..BIH,JE SUVERENA DRZAVA SA ENTITETIMA,OKRENIMO SE SLOZI ,POKUSAJMO DA ZIVIMO ZAJEDNO,DA CIJENIMO ZIVOTKOJI NAM JE BOG DAO.EKONOMSKI RAZVOJ BIH JE RAZVOJ I ENTITETA....PAMET U GLAVU BOSANCI I HERCEGOVCI SVIH NACIONALNOSTI MOZDA NAM I SVANE ZBOG NAS I NASE DIJECE,..

Name

sve mi se cini

21.09.2018 17:33

Ako nas budu pomagali kao do sada tesko nama sa dodom i kompanojom.

ODGOVORITE
Name

dzoo

22.09.2018 04:00

Bas tako tesko onom koga Rusi pomazu.Samo pogledati malo unazad od Hr,CG,KM gde su za par miliona napustili Kosovo a secate se kad su napustili Bosnu sa svojim starim tenkovima krenuli ka Kosovu polju prvi i narod veselo ich pozdravljao i na kraju trt milojka odose iz Bosne ostavise KM.,

Name

Skeptik

21.09.2018 17:36

Sergej Lavrov bio sa Crnatkom...Sergej Lavrov bio sa Dodikom....Za koga da glasam na izborima ? Znam, za Sergeja Lavrova!

ODGOVORITE
Name

Neko

21.09.2018 19:08

Hahahahaha, odlican predlog. Glas ne ide ni jednim baksuzima

Name

Bravo

21.09.2018 17:45

Bravo.

ODGOVORITE
Name

BiH

21.09.2018 17:54

Kako vi upadate sami u svoju zamku,zivite iskljucivo od odcjepljenja,referenduma...samo ste protracali vrijeme,vidite da od toga nema nista..

ODGOVORITE
Name

?

21.09.2018 18:00

Da su blizu Rusije još bi ratovali.

Name

Nostradamus

21.09.2018 21:55

Nemoj da poredis narod i ovce velika je to razlika. Ovcama mozes sve da kazes one ce da bleje. A naroda ne interesuje ni Srpska ni Bosna.

Name

decko

22.09.2018 07:34

Narod ce da ode, a ovdje vi ucite Pakistance pameti! Hahahahha

Name

kalimero

21.09.2018 17:55

Rusi su ipak gospoda.Ministar lavrov pogotovo,spoj stare škole,ozbiljnosti i reko bih znanja.Još jednom je očitao lekciju Laktaškom međedu iz osnova diplomatije.

ODGOVORITE
Name

Gledao sam prenos posjete

21.09.2018 18:08

U ono što sam vidio i čuo, nema veze s tim što ti pišeš.

Name

re gledao sam

21.09.2018 18:33

Kad većnisi dobro čuo, vidje li kako Predsjednik vuče za ruku Lavrova. Daleko je on od visoke diplomatije.

Name

re re gledao sam

21.09.2018 20:05

I šta mu je ovaj očitao?

Name

xyzq

21.09.2018 18:30

Rusiji je u cilju da se odrzi mir u regionu, a ove price zapadnih medija kako Rusija planira haos kod nas su budalastinje. Suplja zapadna propaganda, vidi se da je Mile njihov covjek, suplja kako njima pase, on je tu stavljen, bas kao i Bakir i Covci sto su, da nas drze u grcu. Jel Mile Lavrov jasno rekao da nema revizije Dejtona i Putin ti je u vise navrata pojasnio da njegovu podrsku mogu uzivati samo oni politicari koji ne zadiru u Dejton jer je to sporazum koji je donio mir u nasu drzavu, ali i u region?? Kakav je takav je i samo ga sva 3 naroda mogu zajedno izmijeniti, nikakvi samostalni izleti ;)

ODGOVORITE
Name

ZOKI

21.09.2018 19:08

Dokle vise ove lazi.Kakve veze ima SPC sa dolaskom Lavrova.Posjetu je dogovorio Crnadak,a Lavrov je usput posijetio i B.L.Posjeta je dogovorena na nivou dvije drzave ;,a ne entiteta,voljeli to ili ne ali takoje.

ODGOVORITE
Name

ZOKI

21.09.2018 19:08

Dokle vise ove lazi.Kakve veze ima SPC sa dolaskom Lavrova.Posjetu je dogovorio Crnadak,a Lavrov je usput posijetio i B.L.Posjeta je dogovorena na nivou dvije drzave ;,a ne entiteta,voljeli to ili ne ali takoje.

ODGOVORITE
Name

uzalud trud...

21.09.2018 19:16

Da, mozda BiH pravu rusko/srpski centar... Nisi upucen u sustinu odnosa, a sasvim je normalno da Lavrov javno nece reci bilo sta sto nije u skladu sa diplomatskim protokolom... Mislis da je Koormakovoj i Fildu drago sto je usput posjetio BL. E, moj Zoka

Name

Nako za uzalud trud

21.09.2018 19:29

E moj uzalud trutu, eto,ti znas sta je mislio a sta je pricao, eto,timsi upucen

Name

Lazar

22.09.2018 06:21

Ako je Crndak dogovarao posjetu Lavrva Banja Luci, zašo se niko ispred rukovodstva PDP-a ne pojavi na dočeku Lavrova, bar u masi naroda. Djlejuje li ligično zovnuti jednog od najvećih diplomata današnjice da dođe u BL, a kad on dođe, onda reći svojim članovima partije da ne idu na njegov doček?

Name

Poslednji kineski car

21.09.2018 19:14

Ovo nije vrijedno da se pročita u bilo kojim novinama a želi se dovesti do "stani - pani". Ako je ova posjeta danas nekom "otvorila" oči, žalim slučaj, ali on je "slijep" do kraja života. Žalosno je da će ti "slijepi" ljudi i dalje odlučivati o sudbini nas koji smo "ćoravi" kod oba oka?! I šta da radim? Da gulim iz zemlje koju stvarno volim?! Je li moguće da Srbin voli Bosnu i Hercegovinu? Jest,ja volim ovu zemlju i smatram da je "bogatija" od Švajcarske", ali da je ovdje potrebno "promijeniti narod", pošto on neće da promijeni "narodne krvopije".

ODGOVORITE
Name

075

21.09.2018 19:34

@Poslednji kineski car Nakon dužeg vremena drago mi je sa uživanjem pročitati vaše izvrsne komentare! Dobro došli natrag na portal!

Name

re poslednji k. car

21.09.2018 20:12

Evo ja je ne volim niti ću ikada. Ništa meni ova BiH nije dala. Uzela djetinjstvo. Najbolje godine. Korupcija na sve strane. Ubistva nedužnih. Krađa. Dodikland. Bakirland ili kako god hoćete. Srbin sam i ovakva zemlja (taman da je i najbogatija) mi ni u prolazu ne treba. Pola države me mrzi jer se drugačije Bogu molim. To je sušta realnost. Nema ovde ni d od države.

Name

re re

21.09.2018 21:49

grijesis druze ali to je tvoje misljenje..davno bi ova drzava sa oba entiteta bila u eu i ti bi umjesto za 400 radio za 2000 km,,ali vasem baji je draze da svaki prijedlog ili odluku koja je u interesu svih naroda blokira i opstruira a onda vama palamudi kako je blokirao prenos nadleznosti i kako je veliki srbenda i kako nevoli BIH..Moli se druze kome hoces,,budi budista ako hoces ko ti brani.vjerovatno nisi makeo iz rs pa ti je percepcija o drugim iskrivljena odi putuj upoznaj ljude,,shvatices neke stvari a ne ono sto ti rtrs servira

Name

@re poslednji k. car

21.09.2018 21:53

Ko te mrzi? niko tebe ne mrzi, tvoj mozak je ciljano zatrovan dezinformacijama, još kao tebe eto mrzi neko što se kao drugačije moliš Bogu, ma daj ne budali. I nemoj Bakira i Dodika trpati u isti koš, Bakir je predjednik Države a Dodik predsjednik entiteta. Predsjednik drugog entiteta je Marinko Čavara, razlika u odnosu na Baju je ogromna, predsjednik federacije BiH se medijski ne eksponira i ne glumi državnika, nema helikoptera, nema palate, nema budžet od 10.000.000 KM...itd Prošetaj malo i nemoj da ti komentari na internetu budu mjerilo bilo čega.

Name

Akad

22.09.2018 03:26

Lijepa konstatacija,ja sam Bosnjak iz Tuzle,imam najboljeg prijatelja u Bjeljini,Srbin druzimo se kad god imamo vremena.On visi u Tuzli,a bogami i ja u Bjeljini.Redovno se posjecujemo i druzim se sa ljudima u Bjeljini i izlazim kao i on ovdje u Tuzli.Tema nam je je uvjek posao ,izleti u Sarajevo,Beograd ,Zagreb ,pecanje na Drini,Krivaji,manje politike jer nas niko i nepita nizasta.Obojica smo porodicni ljudi i djeca nam se druze.Solidno zivimo.

Name

RE re poslednji k. car

22.09.2018 06:58

Ne moraš voliti BiH, to je tvoje apsolutno pravo, takvih likova imaš u svim državama, nisi ti nikakav izuzetak, takvih imaš u Srbiji na stotine hiljada. Ali da tebe pola države mrzi što se na drugi način moliš bogu je TEŠKA GLUPOST, to jednostavno nije tačno a inače sumnjam da se ti uopšte i moliš, i to izmišljaš.

Name

Nako

21.09.2018 19:31

A je li Dodo bio prisutan kad je ovaj covjek ovo pricao?

ODGOVORITE
Name

King

21.09.2018 19:50

Isto kao sto je bio prisutan kad je Olbrajt pricala.

Name

Nako

21.09.2018 20:14

I od tada se nista nije promjenilo osim suplje price o referendumu, ratu... Samo je Dodo i njegovi postali mocniji i bogatiji a mi-narod, trazimo pravdu po trgovima i ulicama

Name

Lazar

22.09.2018 06:30

A zašto EU. Zašto britanija napušta EU. Koliko su se primana povećala mađarima, a koliko troškovi. Pa mi nismo mogli da živimo u Jugoslaviji gdje smo toliko slični jedni drugima, a eto živićemo u EU. Koliko dobro žive mađari, Bugari... EU je projekat velikih nekada kolonijalnih sila koje su vjekovima gledale da žive na teret robova. Mislite da se to dans promjenilo? Ili je malo prepakovano. Nabrojete koje dobrobiti očekujete od EU, šta će biti bolje prostom čovjeku. Jedino će moći lakše da se preseli, da ode u njemačku, austriju i sl. Da ostavi svoju zemlju pustu, da bi vrmenom stranci pokupovali u bescenje zemlju balkanaca.

Name

Nostradamus

22.09.2018 11:04

Hajde Lazare konkretan zakljucak. Ne valja EU postacemo njihovi robovi, a mnogi ce da odu u Njemacku i Austriju. Znaci robovi odlaze gdje ce im biti bolje znaci ipak nekakav napredak. Robovi smo mi u svojoj zemlji moj Lazare tata radi za 550 KM a ja brat sestra i mama nemamo posla. A stric strina i dvoje im djece svi rade u Münchenu i plate od 1800 do 2600 eura

Name

Mico

21.09.2018 20:10

Zaista nakon ovoga, jednostavno nema smisla da bilo ko normalan vise slusa i vjeruje BAJAzitu iz Laktasa. Te svoje glupe price sa kojima dize tenzije, o neki referendumima, nezavisnosti itd. pa to vise ni mala djeca smatraju smijesnim

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

21.09.2018 20:20

Šef najveće banke u Danskoj podnio je ostavku nakon što je priznao da je velika većina od 200 milijardi eura (178 milijardi funti) koja prolazi kroz svoju estonsku podružnicu bila protuzakonito iskrcana novcem iz Rusije, Velike Britanije i Britanskih Djevičanskih otoka . "Jasno je da Danske banka nije ispunila svoju odgovornost u slučaju mogućeg pranja novca u Estoniji. Duboko mi je žao zbog toga ", rekao je Thomas Borgen u izjavi za ostavku u srijedu . Banka je rekla da je nezavisna istraga pronašla "niz glavnih nedostataka" u svojim kontrolama kako bi spriječila pranje novca. Istraga je pokazala da je više od polovice Danskeovih 15.000 kupaca u Estoniji bilo sumnjivo.

ODGOVORITE
Name

Meho

21.09.2018 20:26

Covjek je smirio tenzije. Apsolutno je podvukao da i Rusiji u interesu suverena BiH. Ostalo je na dogovoru unutar drzave. Isto to su i Amerikanci rekli na svim mogucim nivoima. Takodje i Evropa. Valjda ce se ovo politicko ludilo poceti zavrsavati poslije ovih izbora. Ovdje se politika samo bavi sami sobom. Ljudi hoce, a bogami i moraju raditi, poslovati dok dosadasnji politicari nisu bili u stanju napraviti iole normalnu poslovnu klimu. Nadam se padu MIleta i da ce Vukota donijeti nesto novo i pozitivno. Mada sve ovdje covjek mora uzeti sa rezervom. Vukota je zelen, gubi se ali ima jos vremena da se formira.

ODGOVORITE
Name

Hmm

21.09.2018 20:31

Kako je moguce da danas hotel Banja Luka na samom trasi prolaska Lavrova nije bio zatvoren????

ODGOVORITE
Name

ЏЕЈМС БОНД

21.09.2018 22:29

Ето госпођо Жељка ништа од твог трећег ентитета у БиХ,чула си господина Лаврова.

ODGOVORITE
Name

Milovan

22.09.2018 07:12

Sta ima Lavrov sa trecim entitetom? O tome ce odluciti amerikanci, kao i do sada.

Name

Eror

22.09.2018 08:39

Juče na podnevnim RTRS vijestima izvještač objavi da je ruski ministar Lavrov poznat i kao 'Mister njet'. A to nije tačno. Taj špic namet kao politički atribut krasio je Andreja Gromika, sovjetskog ministra vanjskih poslova iz vremena hladnog rata, za vlade Hruščova i Brežnjeva.

ODGOVORITE