LE: Greši Radonjić, gol Semberca Jovića za pobjedu! I još...

Fudbaleri Ajntrahta pobedili su Olimpik iz Marseja sa 2:1 u prvom kolu Lige Evrope, a Lacio je kod kuće pobedio Apolon sa 2:1.  Odjeknula Lukina bomba na praznom Velodromu – Radonjić kumovao! Mladi reprezentativac Srbije doneo pobedu Ajntrahtu u Marselju – 2:1.  Luka Jović šokirao Radonjića! Centarfor Ajntrahta ušao je sa klupe i dao pobedonosni gol za Ajntraht na gostovanju u Marseju, i to sa igračem manje. Čelsi slavio u Solunu, Nikolićev MOL Vidi izgubio od BATE Borisova, Astana u 95. minutu stigla do boda u Kijevu.

Fudbal 20.09.2018 | 21:15
LE: Greši Radonjić, gol Semberca Jovića za pobjedu! I još...
Čelsi je opravdao ulogu favorita u Solunu gde je savladan PAOK sa 1:0, a Sevilja je u drugom poluvremenu iskalila sav bes na Standardu iz Liježa.

"Srpski derbi" odigran je na praznom Velodromu u Marseju gde su igrali Olimpik Nemanje Radonjića i Ajntraht za koji su igrali MIjat Gaćinović, Luke Jović i Filip Kostić.

Marsej je poveo golom Okamposa već u trećem minutu. Sar je odlično zaobišao De Guzmana na krilu, pustio pas u prostor za Florijana Tovana, a ovaj centrirao za Okamposa koji je na petercu iz prve pogodio mrežu od stative.

Olimpik je u tom delu igre bio daleko ofanzivniji, šutirao je, pokušavao da probije odbranu, ali nije mogao da postigne drugi gol iz deset udaraca upućenih prema Trapu.

To se osvetilo odmah na startu drugog dela. Srpski fubaler Mijat Gaćinović je izmenjen, ušao je Nikolaj Miler i to će se ispostaviti kao pravi potez Adija Hutera.

Kamara i Luiz Gustavo blokiraju šut Milera nakon dobrog dodavanja Filipa Kostića u 51. minutu. Kostić je poslao dugu loptu do ivice kaznenog prostora odakle je Miler tukao po zemlji, ali su ga dobro zatvorila dvojica defanzivaca gostiju.

Međutim, koliko su dobro zatvorili Milera, toliko su očajno ispratili Lukasa Tora posle kornera koji je usledio.

Toro je ostao sam, skočio je i glavom izjednačio na 1:1. Ajntraht je u 59. minutu ostao sa desetoricom pošto je isključen Džetro Viljems, Olimpik je nastavio da napada i Tovan je posle centaršuta Pajea u 71. minutu imao dobru poziciju i loš udarac glavom.

Nemanja Radonjić ulazi u igru odmah u narednom napadu umesto strelca jedinog gola i samo koji sekund kasnije je Miler još jednom opasno šutirao, a Pele jedva odbranio.

U igru je nešto kasnije za Ajntraht ušao i Luka Jović koji će odlučiti utakmicu u 89. minutu. Nemanja Radonjić loše izbacuje loptu van svog kaznenog prostora, seku je igrači Ajntrahta, Falet ubacuje za Jovića, a Luka snažnim udarcem "buši" mrežu Marseja za vredna tri boda.

Za Lacio su igrali Sergej Milinković-Savić i Dušan Basta i Rimljani su uspeli da upišu trijumf nad Apolonom.

Prvi gol na meču dao je Luis Alberto u 14. minutu posle sjajne, uigrane akcije u kojoj je Kaisedo petom pored dvojice protivničkih igrača uposlio svog saigrača i ostavio mu čistu situaciju.

Alberto je to iskoristio i lako matirao golmana za 1:0. Rimljani prednost dupliraju u 84. minutu penalom koji koristi Čiro Imobile, da bi do kraja Zelaja smanjio u 88. na 1:2.

Čelsi je bio bolji od PAOK-a sa 1:0 za koji je igrao Aleksandar Prijović. Gol za "Plavce" dao je Vilijan posle dobre kontre i asistencije Rosa Barklija. Sevilja je na svom terenu "pregazila" Standard iz Liježa sa 5:1.

Banega je doneo Sevilji prednost iz slobodnog udarca u osmom minutu, poravnao je Đenepo u 39. nakon što je ostao sam na petercu posle kornera.

Samo dva minuta kasnije usledila je golčina Frana Vaskesa koji je sa 20 metara od stative fantastičnim udarcem pogodio mrežu i Sevilja je na poluvreme otišla sa prednošću.

U drugom je usledila furiozna serija. Dva gola Ben Jedera, u 49. i 70. minutu, jedan posle školske akcije kao na igrici, drugi posle velike greške odbrane.

Na 5:1 povisio je Ever Banega sa bele tačke i tako postavio konačan rezultat.

Nije ga bilo u startnoj postavi Ajntahta na početku ove sezone, ali je sekvencom u Marselju Luka Jovićpokazao da bi i ovo mogla da bude godina. Mladi reprezentativac Srbije je u 89.minutu bombom iz kolena doneo pobedu Bundesligašu na praznom Velodromu – 2:1.

Do tog momenta videli smo izjednačenu utakmicu, nešto više šansi imao je domaćin. Međutim, očigledno je da je trener gostiju Adolf Hiter pogodio u centar mete kada je u 75.minutu na teren poslao srpskog napadača umesto Alea.

Imao je Ajntraht igrača manje, međutim gosti su bili hrabri. Čekali su šansu i sačekali. Svemu je prethodilo loše ispucavanje Nemanje Radonjića, fudbaleri Ajntrahta su došli do lopte i razmenili nekoliko pasova. Lopta je odskočila ispred Jovića koji je brutalno šutirao i pogodio levi gornji ugao.

Na taj način Ajntraht je napravio malo iznenađenje. Niko nije očekivao da će tim iz Frankfurta tako stići do celog plena. Posebno, što je domaćin pogotkom Okamposa vodio sa 1:0 od trećeg minuta. Međutim, ekipa Ajntrahta za koju su igrali od prvog minuta Filip Kostić i Mijat Gaćinović počela je brzo da pokazuje znake života. Meču između francuskog i nemačkog ligaša nedostajal je samo publika. Bilo je šansi na obe strane. Velike probleme pravio je A le odbrani Marselja, na drugoj strani promašivali su Paje i Okampos. Kako je vreme prolazilo Ajntraht je bio sve opasnijji i opasniji. Gosti su izjednačili posle prekida i odličnog udarca glavom Tora.

Marselj je imao nekoliko poluprilika, isto tako pretio je i Ale. Od trenutka kada je ušao u igru Luka Jović je bio našpanovan, lepo ga je slušala lopta. Pravovremeno je odlagao na stranu. Bio je to nagoveštaj onog što ćemo videti u 89.minutu. Radonji je neprecizno ispucao loptu, razvio se napad Marselja i onda sjaj Luke Jovića. 

U istoj grupiLacio je na Olimpku savladao kiparski Apolon sa 2:1, ali mnogo teže nego što se očekivalo. Iako su Nebeskoplavi poveli posle stvarno lepe akcije i pete Kaiseda za strelca Luisa Alberta u 14. minutu, Lacio se suočio sa potpunom dominacijom gostiju posebno u drugom poluvremenu.

U dresu tima iz Limasola dobrim potezima je prednjačio nekadašnji prvotimac Partizana i OFK Beograda Saša Marković i to sa brojem 10 na dresu, a najbliži pogotku bio je u 80. minutu kada je pogodio stativu iz slobodnog udarca sa velike distnce. Bukvalno u sledećem napadu Lacio je stigao do drugog gola sa bele tačke preko Ćira Imobilea. Gosti su stigli do počasnog pogotka u 88.minutu. 

Ne ide bez Danka - BATE rastužio Nikolićev Videoton, Čelsi na ekskurziji u Solunu! U Sekešfehveraru minimalnih 2:0 za goste.

Marko Šćepović u špicu, Georgi Milanov je trebalo da pruži podršku sa krila. Ispostavilo se ipak da Videoton trenutno nema načina da nadomestvi kvalitet Danka Lazovića, koji je neočekivano – bar za javnost – odlučio da okonča igračku karijeru. Bez jednog od najboljih igrača u proteklim sezonama Videoton nije mogao da obraduje nešto više od 14.000 navijača u Sekešfehervaru i možda se već u prvom kolu oprostio od šansi da se domogne nokaut faze takmičenja. BATE Borisov je odneo bodove iz Mađarske – 2:0.

Konstatacija da su šanse Vidija da prođe grupe drastično opale nije slučajna i bazirana samo na večerašnjoj igri. Prosto, Videotonov protivnik u Grupi L biće i Čelsi za koga je rezervisana prva pozicija u grupi. Nadmoć u grupi videla se i večeras u Solunu. Pogodak Vilijana doneo je engleskom timu minimalac od 1:0 na gostovanju kod PAOK-a, ali možda i više od rezultata o odnosu snaga govori broj udaraca u okvir protivničkog gola. Čelsijevih šest, PAOK-ov jedan. Možda bi bilo drugačije da jeAleksandar Prijović mogao da igra od prvog minuta, ali je on ušao na teren tek u 69. pošto nije bio sasvim spreman za svih 90.

Kako bilo, Čelsi opušteno. Možda i najbolji dokaz je potez predsednika Brusa Baka, koji je još pre početka meča engleskim  navijačima koji su doputovali u Solun delio čips na tribinama. Više ekskurzija nego ozbiljan fudbalski izazov. Istini za volju, nije se ni Mauricio Sari kockao. Prilično jak sastav za Ligu Evrope sa Žoržinjom, N’Golom Kanteom, Markosom Alonsom, Vilijanom, Pedrom, Alvarom Moratom…

Ne toliko zvučna imena igrala su u Sekešfehervaru, ali i tu se nažalost po Marka Nikolića videla razlika u kvalitetu. Išla je na stranu BATE Borisova naravno. Belorusi ipak imaju mnogo više evropskog iskustva, a treba reći da su u startnih 11 bili BATE Borisova bili Nemanja Milunović, Mirko Ivanić i Aleksandar Filipović, koji je u poslednjim sekundama meča morao napolje zbog dva žuta kartona. Nije mu to trebalo, ali Jase Tuominen i Jegor Filipenko pobrinuli su se da ta nesmotrenost ne baci ostatak meča u drugi plan.

Zna se čije je ovo takmičenje - Sevilja petardom krenula po omiljeni pehar! Stiven Džerard i Rendžersi utišali Madrigal, Lajajić asistent za Bešiktaš...

Nema većeg sinonima za Ligu Evrope od Sevilje. Taj klub i grad kao da žive da bi igrali i osvajali drugo po kvalitetu evropsko takmičenje, a za razliku od prethodne sezone kada su se oprobali u Ligi šampiona, ovu započinju od nule i grupne faze omiljene im lige.

I naravno, odmah na startu spektakl. Revija lepih golova u Andaluziji i do vrha puna mreža belgijskog Standarda iz Liježa (5:1), koji kao da ih je samo razljutio izjednačujućim golom Đenepa u 39. minutu.Ever Banega u osmom i 74. minutu (sa penala), zatim Franko Vaskez u 41, te Visam Ben Jeder u 49. i 70. pobrinuli su se da navijači Sevilje odu kući razdragani.

Kako im u Primeri ne cvetaju ruže posle dva vezana poraza, eto barem neke utehe za ljubitelje Sevilje koji su u startu istakli kandidaturu za osvajanje svog omiljenog pehara. U istoj grupi Krasnodar je kao gost savladao turski Ahisar sa 1.0, a Uroš Spoajić je odigrao svih 90 minuta.

Za izneneđenje večeri pobrinuo se Rendžers i njegov sjajni menadžer Stiven Džerard. Legendarni vezista Liverpula inspirisao je momke iz Glazgova da pokažu karakter u sjajnom meču i dva puta ponište vođstvo Viljareala (2:2), koje su donosili najpre Baka u prvom, zatim i Đerar Moreno u 67. minutu. Skoti Arfild i iskusni Kajl Laferti utišali su Madrigal u dva navrata i pokazali da će škotski klub probati da napravi veliki uspeh u takmičenju u kojem je pre deceniju stigao do finala.

U istoj ovoj grupi Rapid iz Beča je rutinski porazio Spartak iz Moskve sa 2:0 na svom terenu i od prvog kola zaseo na čelo.

Bešiktaš je tek u drugom poluvremenu uspeo da slomi otpor žilavog norveškog Sarpsborga. Bilo je 3:1 za pulene Šenola Guneša, a golove su postigli Babel, Enco Roko i Džermejn Lens. Adem Ljajić je asistiraoRoku za drugi gol, pre nego što je zamenjen u 78. minutu.

Rezultati 1. kola Lige Evrope:

Grupa D

Rapid Beč - Spartak Moskva 2:0 (0:0)
/Timofejev 50ag, Murg 68/

Viljareal - Glazgov Rendžers 2:2 (1:0)
/Baka 1, Moreno 69 - Arfild 67, Laferti 76/

Grupa H

Olimpik Marsej - Ajntraht Frankfurt 1:2 (1:0)
/Okampos 3 - Toro 52, Jović 89/

Lacio - Apolon 2:1 (1:0)
/Alberto 14, Imobile 84p - Zelaja 88/

Grupa I

Genk - Malme 2:0 (1:0)
/Trosar 37, Samata 71/

Bešiktaš - Sarpsborg 3:1 (0:0)
/Babel 51, Roko 69, Lens 82 - Zakarijasen 90+4/

Grupa J

Akhisar - Krasnodar 0:1 (0:1)
/Kleson 26/

Sevilja - Standard Lijež 5:1 (2:1)
/Banega 8, 74p, Vaskez 41, Ben Jeder 49, 70 - Đenepo 39/

Grupa K

Dinamo Kijev - Astana 2:2 (2:1)
/Cigankov 11, Garmaš 45+2 - Aničić 21, Murtazajev 90+5/

Ren - Jablonec 2:1 (1:0)
/Sar 31, Ben Arfa 90+1p - Travnik 54/

Grupa L

MOL Vidi - BATE Borisov 0:2 (0:1)
/Tuominen 27, Filipenko 85/

PAOK - Čelsi 0:1 (0:1)
/Vilijan 7/

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar