Cvjeta tenderska korupcija u BiH

U samo prvih 5 mjeseci ponuđači koji se javljaju na tendere u Bosni i Hercegovini su se žalili 200 puta, a u 137 slučajeva javne institucije i ustanove su kršile Zakon o javnim nabavkama BiH, pokazuje istraživanje Antikorupcijske mreže Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 16.09.2018 | 20:38
Cvjeta tenderska korupcija u BiH
Tenderska korupcija cvjeta, a za samo pet mjeseci ove godine Zakon o javnim nabavkama je prekršen čak 137 puta. Zanimljivo je da u kršenju zakona prednjače Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda Republike Srpske i njena zavisna preduzeća.

U prvih 5 mjeseci 2018, ponuđači su se žalili 200 puta. U čak 137 slučajeva utvrđeno je kršenje zakona. Od ukupnog broja žalbi 19 se odnosilo na Elektroprivredu BiH, gdje je u 18 slučajeva žalba prihvaćena. U slučaju Elektroprivrede Republike Srpske, od 13 žalbi, svih 13 je bilo osnovano tj. utvrđeno je kršenje zakona.

U kršenju Zakona o javnim nabavkama u Elektroprivredi Republike Srpske prednjači njeno zavisno preduzeće Elektrokrajina.

Elektrokrajina Banjaluka je polovinom prošle godine raspisala tender za nabavku betonskih stubova težak 1,6 miliona maraka. Firma BesCo iz Sanskog Mosta sugeriše na nepravilnosti, Elektrokrajina prigovor odbacuje, Firma iz Sanskog Mosata se žali Kancelariji za žalbe BiH, koja utvrđuje da Elektrokrajina jeste prekršila zakon.

Kancelarija za žalbe je odredila da firmi iz Sanskog Mosta bude isplaćeno 7 i po hiljada maraka na ime troškova. Kako nije postojao rizik da bilo ko od odgovornih u Elektrokrajini grešku plati iz svog džepa, nezakonitosti su na kraju finansirali građani Republike Srpske. Nezakoniti tenderi u javnim institucijama građane su samo u prvih 5 mjeseci ove godine koštali 70 hiljada maraka. Upravo u nepostojanju odgovornosti se krije uzrok česte povezanosti korupcije sa tenderima, upozoravaju iz civilnog sektora.

Vukajlović kaže da se najčešće ne radi ni o kakvim greškama u tenderima nego o namjernom favorizovanju određenog ponuđača, jer kad se izmjeri korist i eventualna sankcija, očigledno je da korupcija unosan posao bez ikakvog rizika da će onaj ko je počini biti procesuiran.



BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ba

16.09.2018 19:10

Sve u samnice pod zemlju. I bit ce onda po ps.

ODGOVORITE
Name

Tops

17.09.2018 05:01

Infrastrukturni i IT “projekti” su mašine za sušenje budžeta.

ODGOVORITE
Name

RS

17.09.2018 06:13

Stvar sa tenderima je takva da će vam se uvijek naći neka budala da se žali što on nije izabran.

ODGOVORITE