Sutra sjednica Parlamenta BiH

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi sutra na hitnoj sjednici da razmatraju izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH, po hitnom zakonodavnom postupku.

Bosna i Hercegovina 16.09.2018 | 14:40
Sutra sjednica Parlamenta BiH
Iz parlamenta BiH saopšteno je da su izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH, koje je u utorak, 11. septembra, jednoglasno usvojio Dom naroda, jedina tačka dnevnog reda.

U ove izmjene, čiji je predlagač bošnjački delegat Halid Genjac /SDA/, uneseni su amandmani koje su odvojeno predložili klubovi hrvatskih i srpskih delegata u Domu naroda.

Ovim amandmanima, koje su jednoglasno podržali članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda, sprovodi se odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa preciziranjem rokova i norme za primjenu specijalnih istražnih radnji.

Veći broj izmjena odnosi se na tehnička pitanja, ali ono što je suštinski mijenjano je pitanje okončanja istrage i obustave postupka, te je precizirano da ni istraga ni postupak ne mogu trajati beskonačno nego su određeni rokovi u kojima treba da bud preduzete određene radnje.

Ukoliko se u tim rokovima ne podigne optužnica, a ne postoje drugi razlozi ili prepreke za to istraga se može obustaviti, ali obustavljanje istrage ne znači okončanje istrage nego ukoliko se pojave novi dokazi istraga se može obnoviti.

Riješeno je i pitanje imuniteta koji se više ne može davati za krivična djela za koje je zaprijećena kazna zatvora duža od 10 godina, dok je precizirano i da će se za predmete koji su u toku primjenjivati dosadašnji zakon.

Rok Ustavnog suda za sprovođenje odluke u vezi sa Zakonom o krivičnom postupku istekao je još u decembru prošle godine, kao i dodatnih šest mjeseci koliko je Ustavni sud dao parlamentu BiH za usklađivanje zakona sa ovom odlukom.

Na izmjenama ovog zakona insistirala je i međunarodna zajednica, koja je tražila da on bude usklađen sa evropskim standardima.

Delegacija EU u BiH, zajedno sa šefovima misija zemalja članica u BiH, ističe da je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku u Domu naroda BiH izuzetno važno za dalji napredak zemlje na putu ka EU.

Hitna sjednica Predstavničkog doma zakazan je za 12.00 časova.

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Trka baba

16.09.2018 15:47

Opet trla baba lan...

ODGOVORITE
Name

Zoro

16.09.2018 19:33

Pa nije baš, to olakšava poziciju okrivljenih za teške korupcijske delatnosti

ODGOVORITE