Ferari se drugi put zahvalio Raikonenu: Ciao, Kimi!

Za razliku od 2009. kada je sa važećim ugovorom morao da ustupi mesto Alonsu i ode u reli šampionat, Finac je ovog puta spremno dočekao rastanak sa "skuderijom" tako da ćemo nastaviti da ga gledamo u Formuli 1.

Ostali sportovi 13.09.2018 | 22:45
Ferari se drugi put zahvalio Raikonenu: Ciao, Kimi!
Drugi put u karijeri Kimi Raikonen mora da napusti Ferari, s tim što će mu na kraju ove sezone isteći ugovor za razliku od situacije iz 2009. kada je sa važećim ugovorom morao da se skloni i ustupi mesto Fernandu Alonsu.

To ga je, uporedo sa Mercedesovom odlukom da potpiše Nika Rozberga i Mihaela Šumahera, odnosno Meklarenovim oklevanjem da Luisu Hamiltonu dovede konkurenta umesto podrške na stazi, odvelo u reli šampionat i NASCAR.

Ovog puta, "Iceman" je bio spreman za rastanak sa "skuderijom": već je potpisao dvogodišnji ugovor sa Zauber Alfa Romeo timom u čijem bolidu je 2001. odvezao prvu od dosadašnjih 285 trka i brzo nagovestio da bi mogao da postane treći Finac sa titulom šampiona sveta posle Kekea Rozberga i Mike Hakinena.

To je i uspeo u prvoj sezoni po odlasku iz Meklarena, u kom je vozio od 2002. do 2006. godine i iz kog je takođe morao da ode nakon što su se Britanci odlučili za tandem Luis Hamilton/Fernando Alonso. Na zatvaranje sezone 2007 u Brazilu došao je kao treći sa 100 bodova, tri manje od Alonsa i sedam manje od lidera šampionata, Hamiltona, ali je u jednoj od najvećih trka svih vremena stigao sa šeste na treću poziciju i osvojio titulu ispred šokiranih rivala iz Meklarena što je kasnije dovelo do prevremenog odlaska Alonsa iz tog tima.

Bila je to prva završna trka u sezoni u kojoj su trojica vozača imala priliku da postanu šampioni još od 1986. kada je Alan Prost pobedio Najdžela Mensela i Nelsona Pikea, ujedno i poslednja titula koju je "skuderija" do danas proslavila.

Kasnije istog dana, Ferari je potvrdio glasine da će u bolid sa kog će biti skinut broj "7" sesti mladić sa svega jednom godinom iskustva u Formuli 1. Italijanski tim objavio je će 20-godišnji Šarl Lekler iz Kneževine Monako, koji vozi upravo za Zauber, od naredne sezone deliti boks sa Sebastijanom Fetelom.

"Snovi se zaista ostvaruju. Voziću za Ferari u šampionatu Formule 1 za 2019. godinu. Zauvek ću biti zahvalan Ferariju na pruženoj prilici", naveo je Lekler na Twitteru.

Lekler je iz Ferarijeve škole, trenutno vozi za Zauber u debitantskoj sezoni u Formuli 1, nakon što je prošle godine osvojio titulu u Formuli 2. Britanski mediji naveli su da je imenovanje 20-godišnjeg Leklera za vozača Ferarija želja bivšeg predsednika Serđa Markjonea, koji je umro krajem jula.

Mnogi su ovaj potez italijanskog tima shvatili kao okretanje taktici koju uspešno sprovodi njihov najveći rival, Mercedes, gde je uloga Hamiltona kao prvog vozača neprikosnovena i gde je još jedan finski automobilista, Valteri Botas, uvek i nedvosmisleno u službi svetskog šampiona. To nije mogao da bude slučaj u Ferariju u trenutku kada su stazu delila dvojica bivših prvaka, Fetel i Raikonen, što je povremeno dovodilo i do haotičnih situacija i gubitka dragocenih bodova u pokušaju da se zaustavi četvorogodišnja dominacija nemačkog tima.

"Kimijev doprinos timu, kao vozača i kroz ljudske kvalitete, bio je fundamentalan. Odigrao je ključnu ulogu u razvoju ekipe, a u isto vreme, uvek je bio dobar timski igrač. Kao svetski prvak Ferarija, zauvek će biti deo istorije i porodice. Zahvalni smo Kimiju na svemu tome i želimo njemu i njegovoj porodici uspeh u budućnosti", navodi se u saopštenju Ferarija.

Raikonen se 2012. vratio u Formulu 1 kao pilot Lotusa, u kom se zadržao dve sezone i onda prihvatio novi poziv iz Ferarija u čijem bolidu iz drugog pokušaja nije uspeo da osvoji titulu. Bio je 12, 4, 6, 4. a u tekućem šampionatu nalazi se na 3. mestu.

Ferari je ovu odluku objavio posle trke u Monci, nakon što su Raikonen i Fetel postavili najbolja vremena u istoriji trkanja na ovoj pisti i zauzeli prvi red na startu, a onda imali žestok duel u trećoj krivini usled kog je Fetel izgubio poziciju u borbi sa Hamiltonom, oštetio bolid i morao na začelje kolone, što ga je u kombinaciji sa pobedom Britanca ozbiljno unazadilo u borbi za titulu.

Kimi Raikonen

285 trka

100 podijuma

20 pobeda

18 pol pozicija

74 najbrža kruga

1 šampionska titula

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar