Priča - Neko laže: Ko je držao govor 2005. godine?!

Šta se dogodilo u svlačionici fudbalera Liverpula pri vođstvu Milana od 3:0 u finalu Lige šampiona tema je o kojoj se govori i 13 godina kasnije. Ovog puta "pokačila" su se dvojica "redsa", aktera čuvenog finala.

Fudbal 14.09.2018 | 23:49
Priča - Neko laže: Ko je držao govor 2005. godine?!
Šta se tačno dogodilo u svlačionici fudbalera Liverpula na "Ataturk" stadiona u Istanbulu tog 25. maja 2005. godine ostaće zauvek misterija.

Osim ukoliko se jednog dana, možda, ne pojavi video ili audio snimak razgovora koji su pri vođstvu Milana od 3:0 u finalu Lige šampiona vodili tadašnji menadžer "redsa" Rafael Benitez i njegovi igrači.

Jer, kako vreme prolazi, sve je više mitova o tome ko je i kako inspirisao jedan od najvećih podviga u istoriji fudbala, koji je u neverici pratilo 70.000 navijača dva slavna kluba na tribinama i milioni onih preko TV ekrana. U poslednje vreme, svoje autentične verzije događaja počeli su da iznose i sami fudbaleri Liverpula, akteri utakmice završene rezultatom 3:3 i potom odlučene penalima u kojima su poklekli majstori poput Andree Pirla i Andrija Ševčenka - 3:2.

Poslednja Benitezova izmena u taktičkom ratu sa Karlom Anćelotijem, gde je u 23. minutu morao da ubaci Vladimira Šmicera umesto povređenog Harija Kjuela, a na poluvremenu ostavi u svlačionici beka Stiva Finana i uvede Ditmara Hamana u vezni red ne bi li sprečio istorijski debakl svog tima, bio je ekscentrični Đibril Sise. On je u 85. minutu zamenio Milana Baroša i potom drugi namestio loptu na belu tačku, nakon što je Haman savladao Didu, a Jerži Dudek preplašio i Seržinja, ali i Pirla.

Pogodio je, doneo Liverpulu 2:0, što je bila prednost koju je umalo ugrozio Jon Arne Rise u trećoj seriji, ali koju su potom Šmicer golom u četvrtoj i Ševčenko promašajem na startu poslednje serije pretvorili u petu titulu prvaka Evrope za najveći engleski klub.

U prethodnih 13 godina teško je nabrojati tekstove, kolumne, dokumentarce, emisije, intervjue i knjige posvećene kultnom finalu između dva giganta evropskog fudbala, međutim isto tako teško je i nabrojati sve verzije razgovora koji se odvijao u svlačionici nakon što je Paolo Maldini doveo "rosonere" u vođstvo u 1, a Ernan Krespo naizgled dokusurio "redse" pogocima u 39. i 44. minutu.

Kada je odlučio da progovori i sam Sise, javnost je saznala za još jednu pouzdanu verziju, koja je bila bitno drugačija od ostalih utoliko što Francuz tvrdi da Benitez nije ni bio u svlačionici kada se odigrao presudni trenutak.

"Nikada neću zaboraviti govor Stivena Džerarda na poluvremenu", rekao je Sise tokom intervjua za francusku radio stanicu RMC Sport.

"Benitez je ušao u svlačionicu, počeo svoj uobičajeni govor, kako ne smemo da odustanemo, da moramo brzo da postignemo gol i sve ostale stvari koje treneri govore... Stiven je tada ustao i zamolio sve iz stručnog štaba da izađu iz prostorije, rekao im je da želi da ostane sam sa igračima. Svi treneri su izašli, čak i fizioterapeuti koji su u tim trenucima masirali neke od igrača", govorio je.

"Stiven je ustao i rekao da je Liverpul sve što je ikada imao u životu, da je to njegov klub, da nije znao ni za šta drugo odrastajući i da ne želi da ostane upamćen kao pajacu istoriji Lige šampiona. Dodao je da, ako ga poštujemo i cenimo kao kapitena, izađemo nazad na teren i ostavimo sve što imamo na njemu kako bismo se vratili u utakmicu", nabrajao je Džerardove citate jedan od svedoka i poentirao:

"Potom je izašao, postigao prvi i iznudio penal za drugi. Odigrao je nezaboravno drugo poluvreme, završio je utakmicu kao desni bek. Igrao je ludo te noći, ali će govor koji je održao na poluvremenu u svlačionici ostati zauvek urezan u mom sećanju".

Ovaj intervju privukao je veliku pažnju ostrvske javnosti, pre svega navijača Liverpula, koji su iskoristili društvene mreže da provere autentičnost Siseovih tvrdnji i jedan od upitanih bio je zamenik kapitena, dugogodišnji štoper kluba, Džejmi Karager.

"Mit je sada samo još veći", prokomentirisao je Karager i ostao pomalo nedorečen, a kada je upitan da kaže da li je zaista bilo ovako, odgovorio je:

"Ne bih rekao, možda sam i ja izašao iz svlačionice zajedno sa trenerima".

Tag #nijesedesilo prilično je popularan na našoj Twitter "sceni", dok u Engleskoj postoji nalog koji traga za neistinama iznetim na toj mreži i proglašava pobednika godine. Kada je Karager upitan da li je Siseova verzija kandidat za #dhotya2005 (Didn't Happen of the Year Awards 2005), odgovorio je gifom koji nedvosmisleno kaže: "Jeste":

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar