Zločin bez kazne

Za zločine na vozučko-ozrenskom ratištu niko nije odgovarao

Republika Srpska 10.09.2018 | 08:23
Zločin bez kazne
Brojnim manifestacijama u Srpcu je obilježeno stradanje boraca Prve srbačke lake pješadijske brigade u velikoj ofanzivi takozvane Armije Bosne i Hercegovine i odreda „El mudžahedin“ 10. septembra 1995. godine na vozućko-ozrenskom ratištu. Srpčani su braneći srpski narod na Vozući, od desetostruko brojnijih neprijateljskih snaga, doživjeli pravi pokolj. Od 10. do 23. septembra ubijeno je i zarobljeno 48 boraca, a 14 samo u jednom danu, dok se za 10 nestalih još traga.

Obilježavanje 23. godišnjice stradanja Srpčana započelo je polaganjem cvijeća i odavanjem pošte za osmoricu neidentifikovanih boraca koji se nalaze u spomen-kosturnici na gradskom groblju, a potom je služen parastos, zapaljene svijeće i položeno cvijeće u Spomen sobi poginulih boraca i na centralnom spomen-obilježju u gradu.

Održan je i prigodan program u Domu kulture u Srpcu kojim je, takođe, obilježeno stradanje Srpčana na vozućom ratištu. O zbivanjima na ovom ratištu i zločinima koje su počinili mudžehidini, govorili su borci – učesnici borbi Vići Kovačević i Dragan Vučenović, koji su istakli da za te zločine još niko nije odgovarao.

"Na svirep način ubijali su Srbe, ne samo u borbi, već i zarobljenike, da bi ih ponovo ubijali, premještali iz zajedničkih grobnica i paljenjem uklanjanjali tragove zločina“, kazao je Dragan Vučenović i dodao da se žrtve, poginuli borci, koji su život izgubili braneći srpski narod i srpsku zemlju, ne smiju zaboraviti, jer kako kaže „ko ne poštuje mrtve, ne poštuje ni žive“.

Zoran Blagojević, bivši komandant Četvrte ozrenske brigade, naglasio je da rodbina i narod srbačke opštine može biti ponosan na svoje borce, kao što je i narod Ozrena , koji ne može zaboraviti vašu brigadu koja je bila čvrst štit i spriječila veća stradanja našeg naroda.

„Na Ozrenu se dogodio zločin nad zločinima, a za to nažalost niko nije odgovarao“, rekao je Dragutin Stanojević, koji je imao samo 8 godina kada mu je otac poginuo na Vozući. On je redovan učesnik marša „Stazama egzodusa“ na Vozuć.

Promovisana je i monografija pod nazivom „Stradanje Srpčana na ozrensko-vozućkom ratištu“, koju su izdali Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, opština Srbac i Boračka organizacija opštine Srbac.

Autori su: Viktor Nuždić, Dario Novković i Miroslav Ljubojević. Pored ratnog puta srbačke brigade, poginulih i nestalih boraca na Ozrenu, monografija sadrži i autentična svjedočenja učesnika događanja na ovom ratištu, manifestaciju „stazama egzodusa“, kao i brojne fotografije, tako da knjiga ima dokumentarnu vrijednost od istorijskog značaja.

(BN/S.K.)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

sarajlija

10.09.2018 09:52

A ne pominjete kad ste se junačili pričajući da je to srpski Staljingrad i kad ste artiljerijom gađali okolna muslimanska mjesta i sela.Navukli ste mobu na leđa a civili nisu stradali-samo vojska.

ODGOVORITE
Name

X

10.09.2018 09:58

I civili su stradali

Name

yugosloven

10.09.2018 15:22

NA OZRENU SU STRADALJI SAMO VOJNICI ARMIJE BIH I RS A CIVILI SVEC BILI DALEKO OD RATNE ZONE

ODGOVORITE
Name

Ozrenac

10.09.2018 16:05

To ti misliš a o tome neznas nista pa ko pobi vozucane i druge civile nemoj dušu grijesit i vrijeđat porodice.

Name

Hamza

10.09.2018 18:56

Toje vama trebalo sami ste trazili da napustite Ozren.

Name

da se zna

10.09.2018 19:11

Ovo je bio zlocin nad zlocincima.

ODGOVORITE
Name

ero

10.09.2018 20:09

Zato treba izdajnik Zoran Blagojević da odgovara. Izdajnici!