"Za snažnu Srbiju i snažnu Srpsku"

Predsjednik Repubike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras, otvarajući u Beogradu manifestaciju "Dana Srpske u Srbiji", da Srbiji i Srpskoj ne treba novo upoznavanje, nego da potvrde prijateljstvo i da pokažu da su istinska braća, koja se okupljaju oko svete riječi - slobode.

Republika Srpska 03.09.2018 | 22:52
"Za snažnu Srbiju i snažnu Srpsku"
Dodik je rekao da ljubav i povezanost jednog naroda nije uspio da prekine tok istorije, te naglasio da ga za ovu manifestaciju vezuju velike emocije i da uvijek dolazi sa tremom da ona bude što bolja.

On je istakao da večeras odaje poštu precima koji su dali život za slobodu koju sada ima srpski narod u Srbiji i Srpskoj.

Dodik je podsjetio da je srpski narod kroz istoriju vodio teške bitke za slobodu, da nikada nije odustajao, te da nikada sebično nije čuvao slobodu samo za sebe, već je nesebično dijelio sa drugim narodima i s njima želio da živi u miru i slozi i gradi takvu budućnost.

"Drugi tako nisu mislili i zato smo izgubili zajedničku zemlju koja ne može da bude ništa drugo nego naš ukupan srpski nacionalni poraz prošlog vijeka. Zato je važno da danas imamo snažnu Srbiju i snažnu Republiku Srpsku", istakao je Dodik.

Predsjednik Dodik je poručio da srpski narod mora da bude svjestan snage koju ima i koja nije mala.

"Drugi pokušavaju da nam dokažu da smo mali, nedostojni vlastitih odluka o svom životu. Zato je važno da smo ovdje u Srbiji, da vam pokažemo koliko je Republika Srpska vaša, ali i da vam kažemo da je Srbija naša i da je to jedinstvo koje se okuplja oko svete riječi - slobode", naglasio je Dodik.

On je naglasio da Srpska nema nijedan problem sa drugim narodima, da želi da živi u miru, te podsjetio na stradanja srpskog naroda kroz istoriju.

Srbi, kako je rekao, nemaju potrebu danas da se povuku pred ijednim zahtjevom na uštrb nacionalnih i državnih interesa.

"Zato je važno da Srbija uspije...Srbija je danas naš sve veći ponos. Srpskom narodu je danas potrebno da se okupi oko naših državnih i nacionalnih ideja, da završimo poslove koje su nam u prošlosti ostavljali nezavršene, tvrdeći da mi nemamo pravo na ono što su oni imali, praveći monolitne nacionalne države oko nas, a nama tvrdeći da samo mi moramo da budemo u zajednici", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Srpska proteklih godina bila suočena sa stalnim pristicima na njen subjektivitet i autonomiju, napominjući da je visok stepen formalne autonomije dobila Dejtonskim sporazumom, a što je rezultat borbe srpskog naroda pod vođstvom Radovana Karadžića i vojnom upravom generala Ratka Mladića, koji su se borili za slobodu srpskog naroda i nezavisnu državu na tom prostoru.

Dejtonski sporazum, kako je rekao, bio je kompromis po kome su Srbi pristali da uđu u kvazi BiH, koju su kasnije visoki predstavnici razgrađivali, pokušali da smanje i oslabe Republiku Srpsku i naprave od nje praznu ljušturu, ali da se srpski narod borio protiv toga.

Prema njegovim riječima, srpski narod se u tom periodu drznuo da pravi državu, koju pravi i danas.

"Zato je naša borba bila teška, ali smo uvijek bili zagledani u Srbiju, uvijek željeli da bude što veća i snažnija. Srbija je danas nezaobilazan faktor stabilnosti i mirom na ovim prostorima, sa svojim potencijalima je najjača i najmoćnija zemlja Balkana", istakao je Dodik.

On je naglasio da Srbija pokazuje ljubav prema Republici Srpskoj, te da je pod vođstvom predsjednika Aleksandra Vučića i njegove Vlade pomogla Srpskoj da, između ostalog, izgradi nekoliko vrtića, most, pomogla nekoliko naselja, izgradnju bolnice.

"Živjela Srbija, živjela Republika Srpska, živio srpski narod i neka živi naša Sveta Srpska pravoslavna crkva", poručio Dodik.

Svečanom otvaranju manifestacije "Dana Srpske u Srbiji" u Kombank dvorani u Beogradu prisustvovali su direktor Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, vikarni episkop patrijarha srpskog Irineja Stefan, ministri u vladama Srbije i Republike Srpske, akademici, kao i predstavnici Vojske i policije.

U umjetničkom dijelu programa u Kombank dvorani, prema scenariju i u režiji Dragana Elčića, učestvovali su Bora Dugić, Biljana Đurović, Nebojša Dugalić, Dječiji hor "Izvornik" - dirigent Hristijana Sandić, Hor Dečijeg kulturnog centra Beograd - dirigent Nevena Ivanović, hor AKUD "Ivo Lola Ribar" - dirigent Milovan Pančić, plesna grupa "Una Saga Serbika" i Dragoljub Đuričić i njegovi bubnjari.

Dani Republike Srpske u Srbiji trajaće do 8. septembra i imaće ukupno 25 programa realizovanih u 19 gradova i opština u Srbiji u 35 izvođenja.

Tokom manifestacije, Srpsku će predstaviti naučne, kulturne i umjetničke institucije, profesionalna i amaterska pozorišta i grupe, kao i kulturno-umjetnička društva, klubovi i udruženja, a nastupiće i samostalni umjetnici, glumci i književnici.

Predviđeno je da sutra budu održani programi u Beogradu, Vršcu, Zrenjaninu, Smederevskoj Palanci, Užicu i Subotici, a u srijedu, 5. septembra, u Novom Sadu, Somboru, Vranju, Inđiji, Užicu, Loznici, Kragujevcu, Aranđelovcu, Nišu i Beogradu.

U četvrtak, 6. septembra, programi će biti održani u Beogradu, Subotici, Nišu, Aranđelovcu, Kraljevu, Vrnjačkoj Banji, Loznici, Sečnju i Novom Sadu, a u petak, 7. septembra, u Subotici, Kruševcu, Topoli i Beogradu.

U subotu, 8. septembra, programi će biti održani u Beogradu i u Subotici, gdje će svečano biti zatvorena ovogodišnja manifestacija.

(Srna)

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

Gledalac TV

03.09.2018 20:58

Nekako mi predsjednik bez energije? Ili mi se samo čini?

ODGOVORITE
Name

A

03.09.2018 23:32

A Kusturica,pa nije valjda pukla "ljubav" ako nema miliona?Ili su ovi visegradski snsd-ovi prvaci ponavljaci napravili raskol medju vama dvojicom?

Name

Skeptik

04.09.2018 03:55

Izgleda kao zvijezda u kosmosu koja se gasi, bez energije, bez sjaja....

Name

re

04.09.2018 07:40

Sto snaznija Srbija to slabija RS, to odgovara Srbiji i Vucicu. Politicka nestabilnost u BiH = investitori idu u Srbiju a nasa djeca u neizvjesnost. Zar je to tesko shvatiti? I Dodik i Covic rade po naredbama sefova i radi licnog interesa

Name

Istina

03.09.2018 21:02

Ovaj je covjek tempirana politicka bomba, bas kao sto su neki politicari bili devedesetih. Ako pukne nepise nam se dobro nikom, nadam se da ce u Oktobru ipak razum prevladati...

ODGOVORITE
Name

Re ISTINA

04.09.2018 07:10

MILIN NAROD - Koji je narod prikladan za zakonodavstvo I PROMJENE U RS? Onaj koji je već vezan nekim jedinstvom porijekla, interesa ili ugovora, a još nikad nije nosio pravi jaram zakona. A zašto sada naturati Srbiju. ONA JE DRŽAVA, a mi smo entitet; narod je onaj koji nema ni običaja ni praznovjerja snažno ukorijenjenih, onaj koji ne strepi da će pretrpjeti iznenadnu najezdu, i koji, ne miješajući se u rasprave svojih susjeda, može sam da se odupre svakome od njih, ili da se posluži jednim da bi odbio drugoga - mi smo narod RS i borimo se za RS, a Srbija ima svoj već dobro utabani put; narod je onaj čijeg svakog člana mogu svi drugi poznavati, i gdje nije potrebno opteretiti čovjeka većim bremenom nego što ga jedna čovjek može ponijeti - zato Mile ne "tereti" svoj narod, i bez Srbije zna se ko je tvoje građanstvo u RS; mi smo onaj narod koji može bez drugih naroda, i bez kojeg mogu svi drugi narodi; onaj koji nije ni bogat ni siromašan, i može sam sebi biti dovoljan; onaj, najzad, koji spaja čvrstinu starog naroda s poslušnoću mladoga. Ono što zakonodavstvo čini vrlo teškim poduhvatom nije toliko ono što treba uspostaviti koliko ono što treba razoriti; a uspjeh i jest tako rijedak zato što je nemoguće naći jednostavnost prirode spojenu s potrebama društva. Istina, teško je naći sve uslove objedinjene. Stoga dobro ustanovljene države i jesu tako malobrojne - IMAJ NA UMU MILE DA SMO MI U RS MALOBROJNI, OSIPAMO SE ŠTO UMIRANJEM, ŠTO ODLASKOM MLADIH TRBUHOM ZA KRUHOM, MALIM NATALITETO...PA MILE ŠTA KAŽEŠ O OVOM. NEMOJ SAMO U PREDIZBORNJ KAMPNJI POZIVATI I NAGLAŠAVAI SRBIJU. NARAVNO DA SAV TVOJ NAROD I BEZ TVOJIH FLOSKULA ZNA DA JE RS I SRBIJA JEDAN NAROD.

Name

re istina

04.09.2018 07:38

MILIN NAROD......Koji je narod prikladan za zakonodavstvo I PROMJENE U RS? Onaj koji je već vezan nekim jedinstvom porijekla, interesa ili ugovora, a još nikad nije nosio pravi jaram zakona. A zašto sada naturati Srbiju. ONA JE DRŽAVA, a mi smo entitet; narod je onaj koji nema ni običaja ni praznovjerja snažno ukorijenjenih, onaj koji ne strepi da će pretrpjeti iznenadnu najezdu, i koji, ne miješajući se u rasprave svojih susjeda, može sam da se odupre svakome od njih, ili da se posluži jednim da bi odbio drugoga - mi smo narod RS i borimo se za RS, a Srbija ima svoj već dobro utabani put; narod je onaj čijeg svakog člana mogu svi drugi poznavati, i gdje nije potrebno opteretiti čovjeka većim bremenom nego što ga jedna čovjek može ponijeti - zato Mile ne "tereti" svoj narod, i bez Srbije zna se ko je tvoje građanstvo u RS; onaj koji može bez drugih naroda, i bez kojeg mogu svi drugi narodi; onaj koji nije ni bogat ni siromašan, i može sam sebi biti dovoljan; onaj, najzad, koji spaja čvrstinu starog naroda s poslušnoću mladoga. Ono što zakonodavstvo čini vrlo teškim poduhvatom nije toliko ono što treba uspostaviti koliko ono što treba razoriti; a uspjeh i jest tako rijedak zato što je nemoguće naći jednostavnost prirode spojenu s potrebama društva. Istina, teško je naći sve uslove objedinjene. Stoga dobro ustanovljene države i jesu tako malobrojne - IMAJ NA UMU MILE DA SMO MI U RS MALOBROJNI, OSIPAMO SE ŠTO UMIRANJEM, ŠTO ODLASKOM MLADIH TRBUHOM ZA KRUHOM, MALIM NATALITETO...PA MILE ŠTA KAŽEŠ O OVOM. NEMOJ SAMO U PREDIZBORNJ KAMPNJI POZIVATI I NAGLAŠAVAI SRBIJU. NARAVNO DA SAV TVOJ NAROD I BEZ TVOJIH FLOSKULA ZNA DA JE RS I SRBIJA JEDAN NAROD, a jedna država i jedan enitet u okviru druge države.

Name

Re istina, ŽIVA ISTINA

04.09.2018 07:59

ODLIČAN POST, MILE MANI SE ĆORAVA POSLA, HAJDE STANI TAKO ODVAŽNO PRED SVOJU RS I SAOPŠTI: šta se to dešava po BL, ko to unezvjeri tvoj narod, zašto non stop lažeš i GDJE JE NAPOKON ISTINA I PRAVDA ZA DAVIDOV TRG.

Name

metuzalem

03.09.2018 21:02

To Baja samo radi svoj posao a dusmani nek krepaju.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

03.09.2018 23:56

Biće da ćeš ti krepati od ljubavi prema vođi,ili ćeš u mrsku njemačku.

Name

Bj

04.09.2018 04:28

Nisu dusmani nikakvi a nece ni krepati, u stvari daleko bolje žive od vas!

Name

Mk

04.09.2018 07:35

KOJI CRNI DUŠMANI VOLU JEDAN UPREGNUTI.OGOLIO JE R.SRPSKU I SVE PARE SU IDIOTI IZNIJELI IZ R.SRPSKE OD SRPSKOG NARODA .PA DUŠMANIMA JE NAJDRAŽI DODIK JER ĆE NAS UNIŠTITI DO KRAJA ZATO BOŠNJACI I GLASAJU ZA NJEGA DA NAM ŠTO PRIJE VIDE KRAJ .IDIOTU VOLOVSKI.

Name

Kimi

03.09.2018 21:06

Kako se može nešto tako snažno voljeti a u isto vrijeme tako brutalno ekonomski uništavati, krasti, terorisati...???

ODGOVORITE
Name

Nevazan

04.09.2018 07:52

Najbolji komentar bravo

Name

BOBA

03.09.2018 22:43

NE SERI TO JE JEDINO ŠTA ON MOŽE PORUČITI GLEDAOCIMA I NARODU.KOGA BRIGA ŠTA ONI PROMOVIŠU.BOLJE DA MISLE O NATALITETU I ODLASKU OMLADINE IZ RS.DA JE DOBRO KAKO ONI PRIKAZUJU NE BI BJEŽALI GLAVOM BEZ OBZIRA.KO JE TO ZAGLEDAN U SRBIJU SAMO ONAJ KO IMA TAMO BOGATSTVO OBIČNOM SMRTNIKU BAŠ BRIGA ZA SRBIJU.KO IMA INERES TAJ JE I VOLI.KOJI NJEGA MENTALNI SKLOP SLUŠA SVE NAM JE JASNO.TRI DANA SVAKOJ PRIČI DOSTA. GDJE SE TROŠE PARE, MA NIJE NAM RAVNA NI ŠVICARSKA NA TV EKRANIMA.SMIJEŠNI SU MENI ODVRATNI NEKA SE VOLE IZMEĐU SEBE OVA VLADAJUĆA GARNITURA NAM JE ZGADILA ZEMLJU PO KOJOJ HODAMO A ON GOVORI O LJUBAVI.

ODGOVORITE
Name

E Srbijo

03.09.2018 23:35

Jadna li si kad dozvoljavas kriminalnom novcu ulazak u Srbiju.Kakve su ovo budalastine promocija RS? To je promocija vaseg sugradanina Dodika na izborima.Teski manipulator!

ODGOVORITE
Name

mad max

03.09.2018 23:55

Snaznu Srbiju da! ali snaznu RS ne vjerujem. Sve dok taj kriminalac bude na vlasti bice gore i gore. Te njegove izjave su samo predizborne da pokupi koji glas od naroda. Mozda ce za koji dan zapoceti i o referendumu kao prosla pa im se vise ne zna ni broja. Da je Duduk pametan sto nije, bolje da napusti RS za snaznu RS.

ODGOVORITE
Name

Bizon na galofaku

04.09.2018 03:56

Potpuno bih razumio da mu u "publici" sjede matera i ćaća, roditelji su uvijek uz svoju djecu i kada su ista malo nakrivo nasađena. Da mu dođe i gospoja, nekako bi čovjek razumio. Ali da bilo ko drugi dođe da sluša njegove idiotluke i još da mu aplaudira...???! Koliko samo glup, tup, nepismen, mentalno poremećen i bolestan u glavu moraš biti da dođeš i slušaš jedno Ljevčansko nepismeno šizofrenično-kleptomanijakalno govedo???????????!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Goki

04.09.2018 04:08

Ja neznam, kako ima kod nas Ljudi i da glasa za ovakve...??

ODGOVORITE
Name

Zoran

04.09.2018 04:10

Dzaba ti i Srbija i Vucic ,vrijeme je za promjene i bolje sutra.

ODGOVORITE
Name

Miki Visegrad

04.09.2018 04:12

"Za Snazne Vile u RS i jos snaznije Vile u Srbiji "

ODGOVORITE
Name

Franko

04.09.2018 04:13

Ajde ne lupetaj..

ODGOVORITE
Name

Pablo

04.09.2018 05:32

Proglasimo oca naše nacije za sveca Srpske Pravoslavne Crkve, jer on to zaslužuje! Živio Milorad Dodik!

ODGOVORITE
Name

Lea

04.09.2018 05:41

Čim ugledam i sliku tog Dodika, udari mi krv na nos.

ODGOVORITE
Name

Podrinjac

04.09.2018 05:45

Snazna Srbija samo bez Vučica i Dačica snazna Srpska bez Dodika i njegovih partnera na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Franko

04.09.2018 05:49

Ajde Mile ne lupetaj.

ODGOVORITE
Name

Demagogija i blef..

04.09.2018 06:25

Srbi i sloboda. Jedno bez drugog ne mere. Valjda niko kao Srbin ne voli slobodu, ne pati i ne vapi za njom. Pa zato i hrle na zapad i sjever u potrazi za slobodom. U zemlje u kojima ima slobode za sve, pa i za Srbe. A ništa jednog Srbina ne čini tako slobodnim kao rad i posao od kojega može pristojno živjeti. Da živi od svoga rada. I on i familija mu. Zato i hrle na zapad i na sjever.

ODGOVORITE
Name

MILOS

04.09.2018 08:03

A gde ti bi kad se stvara R,SRPSKA,BRUKO SRPSKA

ODGOVORITE
Name

Ooooooo

04.09.2018 08:26

Dobro zboris snazna ti je da snaznija nemoze biti,sa TVOJIM LOPOVIMA,jakiste i teski milione, SPIRIC,SKRBIC,TI,TEGELTIJA,MAJKIC,da vas ne nabrajam a sto volite RS,nema sta u nju inace ste ulagali..lopurde koje guzica obraz,sama sirotinja krezava oko vas....uuuu izbori....bivsi snsd

ODGOVORITE
Name

Krug

04.09.2018 09:14

U Srpskoj je nastao konflikt izmedju politicara i omladine. Politicari odose u Srbiju, a omladina na drugu stranu.

ODGOVORITE
Name

neko

04.09.2018 19:58

Kome smeta RS, njen predsjednik, kome ništa ne valja u RS, pa sretan put, uz najbolje želje da svoju sreću pronađe negdje drugo, vidimo da takvih kao ima mnogo i na sve njih raširenih ruku čeka tamo neko, ma samo dođite, sreća čeka samo na vas.

ODGOVORITE