Intervju - Mohamed Faje...

Takve greške se ne prave dva puta! Ako se ponovi - glup si! "Čoveče, samo volim to što radim. Znaš, blagosloven sam što mogu da igram ovaj sport. Svaki put kada kročim na parket trudim se da dam sve što mogu. Ne radi se o pobedi ili porazu, već oko toga koliko mogu da dam".

Košarka 09.09.2018 | 22:50
Intervju - Mohamed Faje...
Svi mi grešimo i to je potpuno u redu. Normalno je. Samo, najvažnije je učiniti da se ista greška ne ponavlja dva puta. Jer, to već onda poprima drugačiju konotaciju. To najbolje možemo da vidimo iz životne priče nove četvorke Mohameda Fajea.

On je 2016. Godine suspendovan iz košarke zbog korišćenja kanabisa. Nije igrao šest meseci, ali se potom vratio nikad jači. I to nije samo floskula, kao što sam priznaje u intervjuu za MOZZART Sport, u 32. godini je potpisao za najjači klub u karijeri u kom je igrao, a to je Crvena zvezda.

Između ostalog dotakli smo se različitih tema sa Fajeom, mahom onih pozitivnih. Od igranja protiv Milana Tomića u Grčkoj, preko senegalske košarke, igranja sa dosta emocija, nosećoj ulozi na poziciji četiri i večitog derbija.

Pre svega, interesovalo nas je kako se Faje privikao na Beograd i na novu košarkašku sredinu.

"Super mi je u Beogradu. Drago mi je što sam ovde. Upoznao sam nove saigrače, sviđa mi se atmosfera koja trenutno vlada. Imamo mnogo talenta. Imamo iskusnije igrače, imamo mlade igrače. Odličan miks. Imamo dobrog trenera. Uzbuđeni smo zbog svega što sledi", kaže Faje u intervjuu za  MOZZART Sport.

Prošle godine si igrao protiv Milana Tomića u Grčkoj. Da li su te partije u dresu Promiteasa doprinele da se ove sezone gledamo u crveno-belom?

"Da. Mislim, igrao sam nekoliko puta protiv Olimpijakosa prošle sezone. Mislim pet ili šest puta. Tako da mislim da je imao vremena da se uveri u ono što mogu. Prilično sam siguran da to ima veze sa činjenicom da sam u Zvezdi".

Kakvo je Fajeovo mišljenje o Tomiću?

"Upoznao sam ga tokom utakmica. Kada sam prvi put razgovarao sa njim svidelo mi se to što sam video. Do sada mi se sviđa i kao trener, ali i kao ljudsko biće. To je važno. Sviđa mi se saradnja sa Tomićem. Kada smo razgovarali telefonom pre nego što sam potpisao, tada sam bio u Senegalu, svideo mi se kao osoba. A sada mi se dopada i njegov način treniranja".

Ti si verovatno prvi Senegalac koji će igrati u Zvezdi. Kako se osećaš povodom toga?

"O stvarno? Pa to je sjajno! Drago mi je što sam prvi, ha-ha. Pretpostavljam da jesam jer nisam čuo da je neko iz Senegala igrao za Zvezdu".

Interesantno je da dolaziš iz Senegala. Ta zemlja ima dobru reprezentaciju u afričkim okvirima, ali ovde u Evropi nema previše košarkaša iz te zemlje.

"To je tačno. Tačno. Znate, ima ih nekoliko, ali ne na ovom nivou takmičenja. Imamo dobre igrače, samo ne toliko u Evropi i na ovom nivou".

ZVEZDA NAJVEĆI KLUB, GLEDAO SAM NAVIJAČE NA JUTJUBU

Možda je Crvena zvezda najveći klub u tvojoj karijeri?

"Da, jeste sigurno".

Šta si do sada čuo o Zvezdi?

"Da ima odlične navijače, a-ha-ha. Znam da je to veliki tim. Uzbuđen sam što sam ovde. Čuo sam davno za Zvezdu. Znam da je igrala u Evroligi, pratio sam utakmice".

Da li si gledao neke snimke o navijačima?

"Jesam, gledao sam na Jutjubu. Gledao sam. Potpuno je ludo čoveče. Sama činjenica da sam ovde i da treniram me je naterala da vizualizujem  navijače da su tu. Ne mogu da dočekam. Biće to neverovatno jak dodatak energije za nas. To je činjenica."

ČOVEČE, SAMO VOLIM TO ŠTO RADIM

Video sam te kako igraš u Grčkoj i na jednom klipu se vidi kako plačeš posle poraza od Olimpijakosa. Da li svakoj utakmici pristupaš što se kaže celim srcem?

"Čoveče, samo volim to što radim. Znaš, blagosloven sam što mogu da igram ovaj sport. Svaki put kada kročim na parket trudim se da dam sve što mogu. Ne radi se o pobedi ili porazu, već oko toga koliko mogu da dam. Moram da budem siguran da sam sve dao. Da zaslužim to što dobijam. Daću sve od sebe svaki put kada kročim na teren".

Kakav stil igre navijači mogu da očekuju? Čuli smo da si dobar u šutu za tri poena.

"Šta god Milan bude tražio od mene. Šta god tim bude zahtevao od mene. Mogu da obećam da će dobiti mnogo energije od mene. Ići ću u meso. Svaki put kada uđem u igru. To mogu da obećam. Sve ostalo zavisi od trenera".

U kakvoj si formi?

"Vreme je priprema. Postajemo sve bolji u tom aspektu, radimo jako svakoga dana".

Iskusan si igrač, verovatno ćeš biti prva opcija na poziciji četiri. Da li postoji pritisak zbog toga, uzbuđenje?

"Zaista ne znam. Naravno da kao igrač želim da budem prva opcija. Ali sve zavisi od trenera. Nije to pritisak, ne bih ga tako nazvao. Radi se o igri. Ista igra koju sam igrao u Grčkoj, ista igra koju sam igrao u SAD-u, Senegalu. Tako da - nema razlike. Ideš jako i radiš to što treba da radiš. Ne osećam pritisak uopšte".

NAPRAVIO SAM GREŠKU - PLATIO SAM

Faje je 2016. godine bio suspendovan iz košarke na šest meseci zbog korišćenja kanabisa. Danas kaže da je skoro i zaboravio na to, da se vratio jači i da je to greška koju neće ponoviti.

"Bilo je grešaka koje sam pravio u karijeri i platio to. Ali sam nastavio dalje. Zahvalan sam, drago mi je što sam se vratio. To je u mojoj prošlosti. I neće se više nikada dogoditi. Naučio sam iz svojih grešaka".

Možda te je to na neki način ojačalo?

"Da, jači sam. Mudriji sam. Stariji sam. Takve greške se ne prave dva puta. Ako uradiš dva puta onda si glup. To je u mojoj prošlosti toliko da čak i ne razmišljam o tome. Naučio sam iz svojih grešaka".

SRPSKIH IGRAČA IMA PO CELOM SVETU

Igrao si u Grčkoj, igrao si u Italiji. Šta znaš o Srbiji generalno?

"Igrao sam u karijeri sa igračima iz Srbije ili koji su igrali ovde. U Grčkoj na primer. Na primer sa Ukrajincem Lipovijem koji je igrao u Crvenoj zvezdi. Gledao sam mnogo košarku, gledao sam reprezentacije. Morao sam da gledam mnogo utakmica Srbije. Ovo je košarkaška zemlja. I ima mnogo igrača po celom svetu. Mislim - stvarno po celom svetu".

Naravno, za kraj pitanje o večitom derbiju.

Da li si čuo za rivalitet Crvene zvezde i Partizana?

"Čuo sam da je ludo. Čuo sam to. Ne mogu da dočekam da tome svedoči, da igram na toj utakmici. Mnogo sam čuo. Već sam to i osetio jer je cela zemlja zainteresovana za ta dva tima. Biće veoma napeto na tim utakmicama. Voleo bih da zaigram na tim utakmicama, ne mogu da dočekam", zaključio je Faje.

Kao što mnogi navijači ne mogu da dočekaju da vide Fajea u akciji.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar