Objavljena tajna direktiva o Siriji

List "Komersant" objavio je tekst tajne direktive UN u kome se govori da će ta organizacija biti spremna da pomogne u obnovi Sirije tek nakon političke tranzicije vlasti u zemlji.

Svijet 02.09.2018 | 18:26
Objavljena tajna direktiva o Siriji
Interni dokument Ujedinjenih nacija od 17. oktobra prošle godine namijenjen je svim strukturama organizacije koje rade u Siriji.

"Tek nakon primjene istinske i sveobuhvatne političke tranzicije, UN će biti spremne da pomognu u rekonstrukciji (Sirije)", navodi se u tekstu direktive.

U dokumentu se takođe ističe da UN neće učestvovati u projektima za obnovu sirijske ekonomije, već da se radi samo o humanitarnoj pomoći radi spasavanja života i obezbjeđivanja osnovnih ljudskih potreba.

"Mjere za razvoj ili oporavak koje prevazilaze ove granice treba da se odražavaju u drugim mehanizmima", navodi se u tekstu. Pri tome bi prioriteti pružanja pomoći trebalo da budu zasnovani na potrebama stanovništva, a ne vlade.

Autor ovog dokumenta, prema podacima lista, bio je bivši zamjenik generalnog sekretara UN za politička pitanja Džefri Feltman. On je proljetos otišao sa ove funkcije.

O postojanju tajne direktive koja zabranjuje odjeljenjima Ujedinjenih nacija da učestvuju u obnovi sirijske ekonomije govorio je u avgustu ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. On je naglasio da su pokušaji pojedinih zemalja da manipulišu sekretarijatom UN neprihvatljivi i pozvao zapadne partnere da odustanu od namjera da međunarodne organizacije koriste za sopstvene interese.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 0

Ostavite komentar