Rusija i Kina u vojnom savezu

Čak 300. 000 vojnika i 36. 000 tenkova, oklopnih vozila i drugih borbenih mašina, kao i preko 1. 000 helikoptera, aviona i bespilotnih letelica učestvovaće na manevrima „Istok 2018“, najvećim vojnim vježbama u istoriji savremene Rusije.

Svijet 02.09.2018 | 10:15
Rusija i Kina u vojnom savezu
Manevri će biti održani od 11. do 15. septembra u Sibiru i na Dalekom istoku, a na njima će učestvovati i jedinice kineske i mongolske vojske, što se ocjenjuje kao sklapanje novog vojnog saveza Rusije i Kine.

Posmatračka delegacija NATO-a dobila je poziv da nadgleda vježbe, a Alijansa smatra da ovom vježbom Rusija „demonstrira spremnost snaga za sukob velikih razmjera“.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je najavio da će ovo biti najveće vojne vežbe, čak veće i od „Zapada 81“, kada je učestvovalo preko 100.000 sovjetskih vojnika.

Prema njegovim riječima, vježbe će se održati na praktično svim poligonima Centralnog i Istočnog vojnog okruga, a biće uključena i Pacifička i Sjeverna flota, kao i vazdušno-desantne jedinice.

Šojgu je dodao i da je uoči ovih manevara bila sprovedena iznenadna provjera borbene gotovosti ruske vojske, što je, kako je ocijenio, postala dobra praksa u radu ruske armije.

Vojni eksperti ocjenjuju da region za održavanje najvećih vojnih vežbi u postsovjetskom periodu nije izabran slučajno — istočni pravac je danas jedan od ključnih.

„Ove vježbe imaju nekoliko osobenosti. Prvo, kao što je već rekao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, to će biti manevri najvećih razmjera još od vremena sovjetskih strateških vežbi — ’Zapad 81‘. Tada je učestvovalo oko 100.000 vojnika tj. manje tri puta nego što se sada očekuje. Dakle, prva novina je ta što do sad nikad nisu održane tako velike vježbe. Druga novina je teritorija na kojoj će se održati te vježbe, jer će na njima učestvovati vojnici Centralnog i Istočnog okruga. Pored toga, biće uključene sve snage Vazdušno-desantne vojske, transportna i dalekometna avijacija“, rekao je za Sputnjik vojni ekspert, pukovnik u penziji Viktor Baranec.

Još jedna osobenost ovih vežbi je to što će na njima učestvovati i pripadnici kineske armije i nekoliko jedinica mongolske vojske. Kako ocjenjuje Baranec, to je ono čega se najviše plaše u sedištu Pentagona i NATO-a u Briselu.

„Vojna saradnja Rusije i Kine je i za SAD i za NATO kao ružan san. Možemo reći da se naše partnerstvo sa Kinom iz deklarativne faze sve više pretvara u praktičnu. I Rusi i Kinezi i Mongoli će zajedno, rame uz rame, izvršavati strateške zadatke suprotstavljanja vojnim pretnjama“, dodao je ekspert.

Baranec smatra da se vojnim vježbama „Istok 2018“, između ostalog, šalje određena poruka NATO-u.

„Pored toga, osobenost je i ta što se ove vežbe ne sprovode na zapadnom pravcu, gdje NATO posljednjih godina ’stahanovskim‘ tempom formira nove jedinice, nove avijacione grupe i drugo oko naših, ruskih granica. Mi sprovodimo te vježbe na istoku, zato što i to nosi određenu poruku, a to je da nećemo koristiti ove vježbe za jačanje frontalnog sukoba sa NATO-om. I posljednja, najvažnija osobenost — cilj ovih vežbi nije uvježbavanje sprečavanja napada od strane neke velike zemlje, kako to obično rade SAD i NATO kada sprovode svoje vježbe u Evropu. Ovi manevri su usmjereni samo na koordinaciju međunarodne strateške grupacije — imam u vidu i rusku i kinesku“, rekao je vojni stručnjak.

Ekspert zaključuje da će vojne vježbe „Istok 2018“ pokazati da u svijetu postoje sile koje mogu da se odupru globalnim težnjama Amerike i NATO-a, a da bi ovo moglo da označi i početak formiranja rusko-kineskog vojnog saveza.

„Zbog toga mislim da se sada dešava ono što su i Pentagon i NATO najmanje očekivali i čega se oni najviše boje. Treba se sjetiti da američki admirali u posljednje vreme stalno govore o tome da najveću pretnju za SAD i NATO predstavlja rusko-kineski vojni savez. I meni se čini da je taj savez, koji sada stvaraju, ozbiljan faktor, koji će vjerovatno pokazati svijetu da osim SAD na zemljinoj kugli postoje i sile koje su spremne da se odupru američko-natovskim globalnim težnjama“, zaključio je Baranec.

Ruski eksperti su gotovo jednoglasni u ocjeni da bi ovo moglo da označi stvaranje nove vojno-političke alijanse između Rusije i Kine, podsjećajući da se vojne vježbe održavaju u isto vrijeme kada i Istočni ekonomski forum u Vladivostoku, na kome će se sastati i predsjednici dveju zemalja — Vladimir Putin i Si Đinping.

Kremlj je saopštio da nije planirano da dva lidera zajedno posjete vježbe „Istok 2018“, mada je ranije bilo riječi o tome da bi Putin mogao da prisustvuje nekoj od etapi vežbi.

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je da zajedničke vježbe Rusije i Kine govore o proširenju saradnje u svim sferama dva saveznika.

(Sputnjik)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Juri

02.09.2018 09:29

Uraaaaaa

ODGOVORITE
Name

Oaza

02.09.2018 11:09

Sta drugo ocekivati od Rusa ,nema vjesti ni ocemu drugom nego samo se prica o oruziju i vojsci .Pola naroda pijano druga polovica gladna .

Name

a Srbija

02.09.2018 11:40

Vučić mora da pita mamu Merkelovu , jadnik .

Name

RE Oaza

02.09.2018 12:04

Idiote o cemu ti pricas , pa zar Rusija i Kina prave zlo po svijetu ili to radi Amerika , nato i naravno muslimanske drzave . Tvoje ime govori vise od rijeci Zaao.

Name

Re

02.09.2018 12:21

Koliko znam Amerikanci su bombardirali Kinu u Beogradu tj. Ambasadu ! I šta je Kina učinila? Amerikance jedino “bombarduju” muslimani . Svi ostali samo pričaju i protestuju. Toliko o hrabrosti ovog ili onog naroda .

Name

Oaza

02.09.2018 12:42

Nisi nikada bio u Rusiji zato tako razmisljas . A sto se mene tice pijani Rusi te branili Kineski kuhari te hranili . I nauci se postovati misljenje drugih i nemoj vrijedjati pozz .

Name

za a Srbije

02.09.2018 13:03

Pitao bi Vučko mamu Merkel, al nema onu stvar, normalno , preko koje bi pitao.

Name

re oaza

02.09.2018 13:28

Narod koji ima toliku teritoriju, koji je stradao kao rusi, kojem su se opet poznati lesinari I fašisti nadvili nad granicama I otvoreno pricaju da Rusiju treba pidjeliti mora da jaca I ima jaku vojsku. Rusi nisu pijani, niti gladni jer tehnologije koje razvijaju govore o sposobnosti nečega. Naravno da sankcija utiču, al to bi ih moglo I ojačati. Da se nisu digli u odbranu Sirije vec bi ih udarali iz tri prvca. Ziveo sam gore, radi saznanja.

Name

Cutanje je odobravanje

02.09.2018 09:35

Sta je ovo, nema daljih priloga sa jucerasnje skupstine SDS-a u Banja Luci, znaci da im je vjecna japamja. Pa niko vise ne pominje.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

02.09.2018 10:00

Ko ce sada ostati od Gutine hvale kako nam Srpsku nemoze niko unistiti,jer su i Kinezi na našoj strani

ODGOVORITE
Name

Mislim Man

02.09.2018 10:43

... Mislim da bi RS-ov puk trebao pristupiti ovom savezu

Name

Re

02.09.2018 11:10

Hahaha

Name

Mislim Man

02.09.2018 10:42

Jedna od velikih vijesti za srbe na Balkanu pogotovo ovih iz RS-a. Otvara se nada i poeni se skupljaju pred izbore. Ogromnan patriotski osjecaj se razvija u ljudima... Nabrojacu samo jedne od primjera dogadjanja u svijetu koje su duvale u ledja stanovnicima RS-a. 1. Veliki uspjesi desnicarske stranke u Austriji 2. Referendum Katalonije o odvajanju od Spanije 3. Pobjeda Trumpa na izborima u SAD 4. Pozivi na inguraciju istog 5. Problem okupiranih djelova Ukrajine od RS-a 6. Pomjeranje i dogovor oko granica Srbije i Kosova 7. Tijesna sraradnja Banja Luke i Moskve, crveni vukovi, radne motorijade i koride i pjanske ispod satora 8. Referendumi, postrojavanja, dani republike, Pasosi RS 9. Ekonomski uspjesi RS, nevelika zaduzenost i ono sto smo culi i vidjeli sinoc na Dodikovoj Mono-debati 10. Vojni savez Kine i Rusije ... Sve ove vijesti plasirane u zadnjih godinu dana (nehronoloski) zaista ulijeva nadu normalnom mladom covjeku i motivise ga svijetloj buducnosti (negdje vani). Ja stvarno molim da procitate ovih 10 "random" izabranih dogadjaja, koji su zaokupirale sadasnju vlast i koja nepotrebno truje narod koji marke u dzepu nema. Da su energiju ostavljali na agronomiju i edukovali narod u bilo cemu drugom, neko (od ovih sto bjeze za hljebom) bi se mozda i za.ebo pa osto na ovim prostorima

ODGOVORITE
Name

Ima toga..

02.09.2018 11:39

Pa za broj 11 ima da se poguraju. Recimo Dačićev diplomatski podvig od međunarodnog značaja: dovođenje portparolke MIP-a Rusije na cirkus kičeraja i šunda u Guču. One što na starletu liči. Pa onda pobjeda Kije kockarke u Zadrugi. Pa onda doprinos Dodik Milorada, njegovi poduhvati i njegovo podvižništvo, poslovno tajkunsko, korupcija, uzgoj hobotnica, pljačka neviđena u savremenoj Evropi. kad bi se to raščlanilo daleko bi stigli,

Name

Re

02.09.2018 11:42

I još da Guto odlikuje učesnike manevara ordenom sa lentom i nigde kraja.

Name

Роки

02.09.2018 11:30

Свака част , ја мислим да ће убрзо и Турска са њима.

ODGOVORITE
Name

Tito

02.09.2018 12:02

Vjezba se trebala odrzati na Manjaci.

ODGOVORITE
Name

Bob

02.09.2018 12:37

Gadna su vremena pred nama. Nije cionistima bio potreban protivnik već protivnik po mjeri. Već duži period se Kina i Rusija svjesno guraju jedni drugima u zagrljaj. Sve u cilju ostvarivanja ravnomjerne sile s druge strane tako da djavolski plan može da se sprovodi u djelo: Novi svjetski u kom će ljudi da stradavaju kao nikada do sada i smanjivanje populacije na tek petinu trenutne. Bog nek nam je na pomoći.

ODGOVORITE
Name

Svedska

02.09.2018 13:06

Bob,bravo na komentaru.Plan Cionista tj novog svjetskog poretka je smanjenje svjetske populacije na drasticnih 500 miliona dusa na Zemlji.

Name

Mislim Man

02.09.2018 17:19

Da, naravno da pratim i sam ove planove. Nisu samo ratovi ti koji su cionistima oruzje. Imaju ovi i farmaceutske industrije, mogucnost kontrole uma, plodnosti, kontrola nataliteta,... Sto se toga tice na Balkan i djelove Evrope za 150 godina nece biti sve ukupno 2 miliona ljudi