Direktor bolnice priznao grešku

Nakon priloga objavljenog na BN televiziji o mladicu Krsti Jeličiću iz Rudog koji je ostao bez posla u Oružanim snagama BiH zbog pogrešne dijagnoze da boluje od hepatitisa B,oglasila se i sarajevska Opšta bolnica. Tvrde Jeličić ne boluje od hepatitisa B.

Republika Srpska 30.08.2018 | 20:12
Direktor bolnice priznao grešku
Krsta Jeličić je zdrav i nije zaražen hepatitisom B kako je to pisalo u njegovom zdravstvenom kartonu. Nakon analiza provedenih u privatnoj laboratoriji čije usluge koristi sarajevska Opšta bolnica, jedina  koja ima ugovor sa Ministarstvom odbrane da radi ljekarske preglede za potrebe ministarstva i Oružanih snaga BiH.

"To je greška,greška u dijagnozi'',kaže za BN televiziju direktor bolnice "Dr Abdulah Nakaš'' Zlatko Kravić.

Za Krstu, profesionalnog sportistu i mladića pred kojim je čitav život i karijera, potvrda da je zdrav i da ne boluje od zarazne bolesti je veliko olakšanje.

"Najbitnije je da sam zdrav'',kaže Krsta i dodaje da ga je direktor bolnice lično pozvao da ponovo uradi nalaze kako bi provjerio i predhodni nalaz odnosno čija je greška u pitanju.

,,Izvadićemo Krsti krv i uzorak poslati u dvije laboratorije. Prolab, koja je radila raniji nalaz,te u još jednu na drugom mjestu kako bi uradili zvaničnu ekspertizu'',potvrđuje doktor Kravić.

Iako je, nakon detaljne analize ranijih nalaza, potvrđeno da Krsta nema hepatitis B u sarajevskoj bolnici,i dalje tvrde da on nije oštećen jer je, kako kažu, u momentu testiranja bio pozitivan na HBS AG.

To znači da je bio u kontaktu sa nekim ko boluje od hepatitisa B te je,pojašnjavaju dalje,imao šansu,doduše neznatnu, da i sam oboli.

Hepatitis B se može prenijeti preko krvi, sperme ili pljuvačke a Krsta negira da je u proteklih godinu dana imao takvu vrstu kontakta.

Potvrda njegovih tvrdnji su i negativni nalazi iz tri zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

Međutim u sarajevskoj Opštoj bolnici ne prihvataju nalaze iz Kliničkog centra Banjaluka i banjalučke poliklinike,koji dokazuju da je Krsta zdrav, jer smatraju da nisu urađene kompletne analize. Nalaz iz bolnice Foča je kompletan ali je po njima nepouzdan jer su im aparati navodno zastarjeli za razliku od njihovih koji su, ponosno ističu, vrhunski.

Direktor Opšte bolnice doktor Zlatko Kravić predpostavlja da će ponovljeni nalazi Krste Jeličića biti uredni jer od hepatitisa B nije ni bolovao,dok je famozni HBS AG,kako kaže,organizam vjerovatno odbacio.

Šta to znači za Krstu? Da li će dobiti posao u Oružanim snagama BiH?

,,Ne znam da li će to biti moguće jer je obuka počela prije mjesec dana'',ističe Krsta Jeličić ali dodaje da postoji i drugi rok pa sa nada da će mu u ministarstvu izaći u susret jer je očito da je u pitanju greška, ali ne njegova.

Osim Krste još desetine mladića su odbijeni na konkursu Oružanih snaga jer im je u nalazima, kao i Krsti, pisalo da su nesposobni. Apsurd je što kandidati nemaju uvid u svoje nalaze,koji su navodno isključivo vlasništvo Ministarstva odbrane, pa ne znaju od čega boluju.

Jeličići su uspjeli privatnim vezama,dakle ilegalno,doći do kartona i tako su saznali da je Krsti upisana pogrešna dijagnoza.



BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

HBS AG

30.08.2018 18:32

Pa nije valjda Krsta da ga nisi pristavio vise od godinu dana??? Mani se ba vojske idi ganjaj trebe dok si zdrav i u formi.

ODGOVORITE
Name

re

30.08.2018 20:58

Dr.Zlatko Kravic je vrhunski doktor i covjek, dobar srbin koji je u crkvi takodje redovan, pravi hriscanin, a kao takav ce gresku ispraviti.

Name

Pidzi

30.08.2018 18:48

Bolje posao da je izgubio nego glavu...očigledno nije svjestan gde živi...

ODGOVORITE
Name

Empirija

30.08.2018 18:52

Ništa neobično ni čudno. To je i prije bio uhodani sistem, štela selekcije kod prijema u vojsku (JNA, ali i kasnije nakon rata), u miliciju i policiju. Lažnim ljekarskim ocjenama bi diskvalifikovali kandidate za koje bi im se reklo da nemaju šanse, da otpadaju, da su prekobrojni, odnosno da imaju već favoriti odabrani po drugim, često nečasnim kriterijima. Jednostavno nepotizma je bilo uvijek. Lakše je bilo u startu ljekarskom ocjenom odbiti kandidata nego mu objašnjavati da ima boljih od njega. Moguće je da se i ovdje tako radi.

ODGOVORITE
Name

Antimilitarista

30.08.2018 19:31

Ja razumijem želju ovog mladića da se zaposli, ali molim se dragom Bogu da ova sprdačina od vojske zvana Oružane snage BiH, što prije raspusti, a da se novac iskoristi za škole i bolnice, od kojih većina ne liči ni našta. Što prije raspusti tu bagru.

ODGOVORITE
Name

Bakica

30.08.2018 20:10

Čista namjestaljka doktora krivično goniti zamoliti antu nobila da pomogneeeeeeeee.

ODGOVORITE
Name

Lopov do lopova

30.08.2018 21:47

Bjez'te odavde ako Boga znate. Jel ne vidite da je katastrofa u svakom pogledu. Lopovluk nevidenih razmjera. Najvise volim sto narod odlazi i sto ce ostat samo stari u nesposobni pa nek vladaju sami sebi. Vec po selima ne mozes naci radnika ni majstora ni fizikalca ni za lijeka.

Name

Zora

31.08.2018 11:13

Istrazivacko novinarstvo da istrazi koliko je slicnih "odbijenih zahtjeva" bilo iz reda bosnjackog ili hrvatskog naroda. Ovi mi govori o necemu drugom a to da srbi nisu dobrodosli u te OS BiH.

ODGOVORITE
Name

Po svim važećim propisima

01.09.2018 07:11

Svaka osoba ima pravo uvida i ispisa onoga što je upisano /urađeno tokom kontakta sa registrovanom zdravstvenom ustanovom.Ako MO to ne poštuje treba ih prijaviti. Pozitivan nalaz na hepatitis markere pogotovo kada se radi o nalazima koji utiču na procjenu nečije radne sposobnosti treba ponoviti iz novog uzorka krvi.To je trebao zahtijevati odgovorni ljekar u komisiji. Što privatne laboratorije kao i Prolab imajù dobre aparate nije čudo već što te rezultate ne kontrolišu stručne osobe...to je problem sigurnosti za rezultate tj pacijente...

ODGOVORITE